Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A börtön a megoldás?Ügyvéd, orvos, szülő és bába az otthon szülésről

Szerzők: Sződy Judit, Rist Lilla

2011. február 18.

Forrás: Kismama magazin

"Boszorkányüldözés", "kuruzsló", "korunk Giordano Brunója", "rács mögött a helye!" - szabadulnak el az indulatok a hírre: dr. Geréb Ágnes börtönbe került. Szakértőink segítenek, hogy végre tisztán lássunk.

2010 októberében csaptak össze újra az intézményen kívüli szülés hívei és ellenségei. Látszólag néhány száz anya különleges igényeiről folyik a vita, ami az éves születésszámhoz képest szóra sem érdemes. Ha ez ilyen kis ügy, miért nem képes egy kormány sem megalkotni az erre vonatkozó törvényt, melyet a civilek épp 22 éve kérnek számon rajta? Hogy lehet az, hogy ma a nőnek törvény adta joga otthon szülni, de intézményen kívül szüléshez segítséget nyújtani törvényellenes? Ez abszurd? Akkor mit szólsz ahhoz a szerencsére hamvába holt törvényalkotói javaslathoz, hogy a szülés előtt 24 órával az ÁNTSZ-nek ellenőriznie kell a szülés helyszínét?Nehéz kérdés, nincs, aki átlássa...

Így kezdi beszélgetésünket dr. Kovácsy Zsombor ügyvéd, az Egészségbiztosítási Felügyelet egykori elnöke. - Az otthon szülés szabályozásának megoldása komoly kihívás. A szülésre vonatkozó szabályok hagyományosan a kórházi ellátások közé sorolják ezt az eseményt, a biztosítandó feltételek is a kórházi körülményekhez igazodnak. Így, mivel rendelkezésre állnak a kórházi szülésre vonatkozó szabályok, az otthon szülés előírásait valahogyan ebből igyekeznek levezetni a szakemberek. Az utóbbi évtizedben több alkalommal felmerült a szabályozás szükségessége, de mindig komoly, személyeskedésig menő szakmai-jogi konfliktusokat váltott ki, így elmaradt a siker, a tervezetek eltűntek a közigazgatás süllyesztőjében. Álláspontom szerint nem használ a kérdésnek a szélsőséges megközelítés, azaz sem az otthon szülni kívánó nők beszámíthatóságának megkérdőjelezése, sem pedig az otthon szülés mint a boldogsághoz vezető egyedüli lehetőség igeszerű hirdetése. A jogalkotónak azt kell mérlegelnie, hogy lehetséges-e, és ha igen, miként lehetséges megfelelő biztonságot elérni a kórházon kívüli szülések esetében. Ezek a kérdések nemzetközi szakmai tapasztalatok, statisztikák, valamint a magyar viszonyok ismeretében, indulatos hozzáállás és félinformációk helyett tények alapján ítélhetők meg.

Tények titokban

Dr. Kós Csaba gyermekgyógyász, osztályvezető főorvos szerint ez a legfontosabb kérdés. - A média egyoldalú, szenzációhajhász tálalása miatt sérül az emberek pártatlan tájékozódáshoz való joga. A közvélemény így nem tudhatja meg, hogy a kórházi szüléseknél mindennapos az újraélesztés épp a fölösleges szülészeti beavatkozások miatt. Nem tudhatja meg, hogy kórházi körülmények között mennyivel nagyobb a valószínűsége annak, hogy indokolatlan császármetszés lesz a szülés vége. Nem ismerhetik meg azokat a statisztikai mutatókat, melyek alapján egyértelműen állítható, hogy az otthon szülés biztonságos. Nem tudhatják, milyen reménytelen, hogy Magyarországon belátható időn belül anya- és bababarát ellátást nyújtsanak a kórházak. Nem a bábákat kellene üldözni, hanem meg kellene vizsgálni, hogy miért tátong ekkora szakadék a nemzetközi ajánlásokon alapuló szülészeti ellátás és a hazai gyakorlat között.

Érdekháború
Mintha Kós doktor kérdésére válaszolna Békés Bence, a Szülők a Szabad Szülésért Társaság elnöke. - Az előző kormányzat azzal kecsegtetett minket, hogy megalkotja a törvényt, de végül kiderült, hogy egy percig sem gondolták komolyan. Bevontak minket egy több hónapos egyeztetési folyamatba, de végül egy egyoldalas dokumentumot kaptunk vissza, amelyben fölsorolták, hogy mi mindenben nem értenek velünk egyet, és mi mindenben nem segítenek. Több hónap munkája végezte a kukában. Eközben húsz éve arra hivatkoznak, hogy az otthon szüléshez nem adottak a feltételek. A feltételeket nekik kellene megteremteniük, miért nem elég erre két évtized? A megoldás az lenne, ha megalakulhatna itthon is a bábakollégium, ahol gyakorló bábák alakítanák ki az álláspontokat. Nem börtönbe kellene csukni azokat, akik értenek az intézeten kívüli szüléshez, hanem tárgyalóasztalhoz ülni velük.

Harc a tengeren túl

Európai és amerikai példák sokasága mutatja, hogy lehetséges a megfelelő szabályozás kialakítása. Elizabeth Davis neves amerikai bába megosztotta velünk történetét. Amikor 1977-ben elindította a praxisát, több bábatársa volt perbe fogva és ült börtönben, az ő munkája is illegális volt... Náluk is úgy kezdődtek ezek a perek, hogy vészhelyzetben valakit kórházba szállított a bába. Nagyon nehéz dolguk volt, mert hiába voltak támogatóik, hiába bizonyították a tudományos kutatások, hogy az otthon szülés biztonságos, elég volt egy-két nagy hatalmú orvosnak megfenyegetni néhány szenátort, és a szenátorok meghátráltak, nem szavazták meg a bábatörvényt. Kaliforniában a hetedik próbálkozásra sikerült keresztülvinni a jogszabályt. Ehhez össze kellett fogni a lehető legtöbb szervezettel, és létre kellett hozni egy önálló szervezetet, a független bábák nemzetközi szövetségét, akik maguk határozzák meg, milyen szabályok szerint dolgoznak. - A fogorvosok sem szólnak bele a belgyógyászok munkájába... A bábaság önálló szakma. Mi az egészséges várandósokkal foglalkozunk, az orvosok a komplikációkkal, és ez két külön világ. De az együttműködés nagyon fontos, épp a biztonság miatt - figyelmeztet Elizabeth.

Bővebben az otthonszülésről itt olvashatsz.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések