Terhesség

A benzodiazepinek növelik a vetélés kockázatát

A kismamák egy része szed benzodiazepineket a terhesség alatt, pedig alkalmazásuk több mint kétszeresére növeli a vetélés kockázatát.
2019. Május 27.
A benzodiazepinek növelik a vetélés kockázatát

A benzodiazepinek átjutnak a placentán és a magzat szervezetében feldúsulnak. A magzatban ilyen módon akár 3-szor magasabb benzodiazepin-koncentrációk alakulhatnak ki, mint az anyai vérben – írja a pharmaonline.hu egy a JAMA Psychiatry folyóiratban publikált vizsgálat eredményei alapján.

A kismamák egy része szed benzodiazepineket. Kanadai adatok alapján a spontán abortusszal végződő terhességek 1,4 százalékában az anya a terhessége alatt legalább egy benzodiazepines gyógyszert szedett. A terhesség alatt szedett benzodiazepinek 2,39-szeresére növelik a várandóság 6-19. hete között a vetélések kockázatát.

A legkockázatosabb a spontán vetélés szempontjából a diazepám hatóanyag. Ha a napi dózis kevesebb, mint 5 mg diazepám ekvivalens, akkor a kockázatfokozódás 1,73-szoros. Ha azonban a napi diazepám dózis 6 és 20 mg közötti, akkor 1,96-szorosra nő a rizikó, míg 20 mg diazepám-ekvivalens fölötti dózisoknál 2,55-szörösre. Különös óvatossággal kell eljárni a kismamának történő benzodiazepin felíráskor, még akkor is, ha csak rövid időre rendelik el a gyógyszerek szedését.

A benzodiazepin vegyületek főként nyugtatóként és altatóként közismertek.

Kapcsolódó cikkeink: