Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A babaváró étrend szabályai

Szerző: Babaszoba.hu

2012. március 23. | Frissítve: 2018. május 11.

Forrás: babaszoba.hu

Babavárás idején a szokásosnál is komolyabban kell venni az egészséges táplálkozás alapelveit. Így nem keletkezik súlyfelesleg, és számos egészségügyi is probléma elkerülhető.

Várandósan a korábbinál körülbelül 300 kilokalóriával több energiára van szükség. Az a tapasztalat, hogy a terhesség előtt normális súlyú kismamáknak valószínűleg nem kell túlsúlytól tartaniuk. Manapság a 10-12 kilós súlygyarapodást tekintik egészségesnek, de nagyok lehetnek az egyéni eltérések. Három alapvető dologra kell mindvégig odafigyelni az étkezés során:
1. minél többféle élelmiszerből álljon össze az étrend (vagyis együnk minél változatosabban);
2. rostdús táplálkozással ellensúlyozzuk a lelassult emésztést, és előzzük meg a székrekedést;
3. rendszeres testmozgással gondoskodjunk jó testi erőnlétünkről és a sport öröméről, mely a magzatnak is jót tesz.

Miért fontos az egészséges étrend terhesség alatt?

Mert fontos meghatározója a magzat jövőbeli egészségének, javítja a kismama egészségét, fizikai erőnlétét és lelki egyensúlyát, segít elkerülni a székrekedést, aranyeret, felkészíti a testet a baba szoptatására, és elegendő energiát biztosít az édesanyának és babájának.
A terhesség ideje alatt a fejlődő magzatot a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül az édesanya táplálja. Éppen ezért teljes egészében a kismama étkezésétől függ, milyen minőségű táplálékot és tápanyagokat kap a növekvő gyerek, valamint ezekből hogyan tudja felépíteni saját, alakulóban lévő szervezetét.

Mit jelent a megfelelő táplálkozás?

Már régóta tudjuk, hogy nem két ember helyett kell enni. Várandósan nem a mennyiségen, hanem a minőségen van a hangsúly.
Fontos, hogy naponta többször (ötször-hatszor) étkezzünk, lehetőleg kis mennyiségeket. Különösen nagy jelentősége van a reggelinek. Mivel a nap első étkezése egy nagyjából tizenkét órán át tartó koplalás után következik, a szervezet energiaszintje alacsony, így megfelelő reggeli szükséges ahhoz, hogy a kismama megbirkózzon a fokozott igénybevétellel.
Azok, akik rendszeresen reggeliznek, kevésbé fáradékonyak, és jobban tudnak koncentrálni. A reggelit elmulasztók esetében ráadásul magasabb az elhízás kockázata, mivel a nap későbbi szakaszaiban nő a magas zsírtartalmú ételek iránti vágy. A reggeliből hiányzó esszenciális tápanyagokat ritkán pótolják a további étkezések, a későbbi órákban pedig bármikor feltámadhat a farkaséhség.
A mai ember életvitele általában együtt jár a rohanással, ezért is maradnak ki sokszor az étkezések. Széles tárháza van azonban azoknak a gyorsan elkészíthető ételeknek, amelyek illeszkednek ehhez az életmódhoz: reggelire gabonapelyhek, müzlik, tejtermékek, gyümölcs és kenyér. Tízóraira joghurt, gyümölcs, kis keksz, ebédre roston sült hús félkész zöld körettel, az esti órákban pedig kenyér, egy könnyű egytálétel, tojás.
A terhesség alatti szélsőséges diétázás és az elégtelen, hiányos táplálkozás is árthat a magzatnak: zavart okozhat a vérkeringésében, ami felnőttkorban akár szívpanaszok és cukorbetegség kialakulásához is vezethet. Az éhező kismamák gyerekei elhízásra is hajlamosabbak.

Az egészséges életvitelre kiemelten oda kell figyelni terhesség alatt


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések