Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A babamozi nem ugyanaz, mint a genetikai vizsgálat

Szerző: Kiss Virág

2018. január 8. | Frissítve: 2021. szeptember 1.

Forrás: babaszoba.hu

A technika fejlődésének köszönhetően akár több dimenzióban is megnézhető méhen belül a magzat. Ne keverjük azonban össze a babamozit a babagenetikával!

A babamozi nem genetikai vizsgálat
Manapság már számtalan babamozi-szolgáltatás hirdeti magát, és szebbnél szebb, különleges képpel csábítja a szülőket, hogy vegyenek részt életük egyik legkülönlegesebb moziélményében.
A babamozi valóban egyedülálló élmény, hiszen a segítségével a szülők bepillantást nyerhetnek a baba méhen belüli életébe, láthatják arcvonásait, mozdulatait, gesztusait.

De mit is értünk a babamozi kifejezés alatt?

Ahogy Böjtös-Jugovits Mónikától, az Istenhegyi Géndiagnosztika képalkotó diagnosztikai analitikusától megtudtam, ez egy három- és négydimenziós ultrahangvizsgálatot jelent, ami pillanatról pillanatra követi a magzat mozgását.

3-4 vagy 5D? Melyiket válasszam?

Ma már a 3 és 4D-s babamozi mellett, akár 5D-s szolgáltatást is igénybe vehetünk. Böjtös-Jugovits Mónika azonban ezzel kapcsolatban elárulta, hogy gyakran nincsenek tisztában a szülők azzal, hogy ez mit is jelent.
Sok helyen, ahol 5D-s vizsgálatot hirdetnek, figyelemfelkeltő képekkel csábítják a szülőket a babamozizásra. Ilyenkor a klasszikus sárga, hagyományos 3D-s képek mellett rózsaszín felvételeket is láthatnak a szülők. Ez utóbbiakról azt állítják, hogy 5D-s képek, pedig - ahogy Mónika többször elmondta - ezek valójában nem azok. Hogy miért? Mert az 5D-t nem lehet kifényképezni. Ezeket a felvételeket a sárga képből készítették egy bizonyos technikával. Ezt azonban nagyon sokan nem tudják, és ezért ragaszkodnak az 5D-s képhez.
Az 5D-s vizsgálaton valójában csak annyi történik, hogy egy háromdimenziós televíziózásra alkalmas készüléket nézve - egy speciális szemüveg segítségével - a korábbi két, három, illetve négy dimenzión kívül térben is láthatóvá válik a pici.
A szakember szerint azonban az igazi élményt a klasszikus 3, illetve 4 dimenziós képalkotás, valamint az úgynevezett fotórealisztikus képábrázolási technika adja, ami egy valósághűbb, kontrasztosabb és részletgazdagabb három -és négydimenziós képet jelent. Fontos azonban tudni, hogy mindennek az alapja a 2D. Ha nem jól látszódik a gyermek 2D-ben, akkor sajnos nem fog látszódni a többi dimenzióban sem megfelelően.

Ez csak mozi!

A babamozit szonográfus illetve képalkotó diagnosztikai analitikus segítségével vehetjük igénybe- tudtam meg Mónikától. Természetesen orvos is végezheti ezt a tevékenységet, de időhiány miatt ez nem jellemző.
Azt azonban fontos tudni, hogy a babamozi nem diagnosztikai vizsgálat!
"Amiatt tehát senki ne menjen babamozira, hogy megnézze, egészséges-e a gyermeke, a babamozi ugyanis nem erre való" - figyelmeztet a szakember.
A normális genetikai szűrővizsgálatok célja, hogy a genetikai és fejlődési rendellenességeket kiszűrjék, valamint a terhesség és szülés szövődményeit megelőzzék. Erre, vagyis a genetikai ultrahangra a terhesgondozás keretein belül kerül sor a 11-13. valamint 18-20. hét között.
A babamozin is mérhetik a magzat paramétereit, de ez nem tartozik hozzá a vizsgálathoz. A babamozi mindössze egy olyan különleges élmény, amely során a szülők már a baba megszületése előtt közelebb kerülhetnek gyermekükhöz, de nem arra való, hogy fejlődési rendellenességeket kutassunk a segítségével.
Előfordulhat természetesen olyan, hogy hogy a babamozizás során észlelnek valamilyen eltérést. Ilyen esetben a megfelelő szakemberhez irányítják a kismamát további vizsgálatok céljából.
Kapcsolódó cikkeink babamozi témában:


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések