Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A baba nemére is hatással lehet a terhesség alatti stressz

Szerző: Babaszoba.hu

2019. november 6.

Forrás: babaszoba.hu

A legújabb kutatások szerint ha a kismama stresszes a babavárás idején, az hatással lehet arra is, hogy lánya vagy fia születik.

A baba nemére is hatással lehet a terhesség alatti stressz (Fotó: iStock)
Azok a kismamák, akik a terhesség alatt több pszichés stresszt élnek meg, kevésbé valószínű, hogy fiút szülnek a Columbia Egyetemen végzett legújabb kutatások alapján. Ennek nem az a konkrét oka, hogy a stressz megváltoztatja a baba biológiai nemét, hanem az, hogy megnehezíti a fiú magzatok túlélési esélyét. A kutatás eredménye megmagyarázza azt, miért születik kevesebb fiú az olyan tragédiák után, mint szeptember 11., és felhívják a figyelmet a várandós nők fizikai és érzelmi támogatására is.
A tanulmány társszerzője, Dr. Catherine Monk, orvos-pszichológiai professzor elmondása szerint néhány járványtani tanulmány kimutatta, hogy a stressz hatással van a nők és férfiak arányára is. A WHO szerint általában 100 nő születésére 105 férfiszületés jut. Ez a szám viszonylag állandó, kivéve az akut stressz esetén. Egy 2012-es tanulmány szerint a chilei földrengések után kevesebb fiú született, mint lány.
A tudósok úgy vélik, hogy a fiú magzat másképp reagál a stresszre, mint a lány magzat, és potenciálisan kiszolgáltatottabb. A legújabb kutatáshoz Monk és csapata megvizsgálták a múltbeli nagyobb katasztrófák utáni születéseket, és külön vizsgálták a fizikai és pszichés stressz hatásait is. - Meg akartuk nézni, melyik fajta stressznek van hatása a baba nemére, és kiderült, hogy a pszichés stressz a befolyásoló tényező - mondta el Monk. A kutatáshoz a pszichoszociális, fizikai és életmódbeli stressz 27 mutatóját vették alapul, és 187, 18-45 év közti terhes nőt vizsgáltak, akik rendszeres fizikai értékelésen is részt vettek a terhesség 23-28., illetve 34-36. heteiben. Itt vizsgálták a vérnyomást, a kortizol szintet, a pszichológiai tüneteket, a depresszió, a szorongás, és a stressz általános kockázati tényezőit.
A vizsgált nők 17,1%-ánál gyakoribb volt a depresszió, a szorongás és a stressz, melyek a pszichés stressz kategóriájába esnek, és 16%-uknak magasabb volt a vérnyomása és a kalóriabevitele, amelyek a fizikai stressz kategóriájába tartoznak. A vizsgálatban részt vevő többi nőhöz képest szignifikánsan kevesebb fiút szültek ezek a kismamák. A pszichés stressztől szenvedő anyukák esetében a fiúk és lányok aránya 2:3-hoz, míg a fizikai stressz esetén 4:9-hez. Annál a csoportnál, akiket sem pszichés, sem fizikai stressz nem ért, 66,8%-ban voltak a lány babák, amely megfelel a WHO 105:100 arányának.
Míg a kutatásban résztvevő minden nő tudta, hogy babát vár, a tanulmány szerzői szerint sokan még azelőtt elvetélnek, hogy ezt megtudták volna. - Eredményeink alapján úgy véljük, hogy a stresszes nők korábban olyan veszteséget szenvedhettek el, hogy a magzatuk, aki életben maradt, lány lett. Ez az értelmezés azokon a korábbi evolúciós biológiai munkákon alapszik, melyek azt jelzik, hogy a fiú magzatok jobban ki vannak téve a stressznek az anyaméhben - magyarázta Monk. A kutató szerint arra vonatkozóan további vizsgálatokra van szükség, hogy a fiú magzatokat mi teszi sebezhetővé.
A támogató környezet kulcsfontosságú lehet a stresszes várandós nők esetében, mely ideális esetben a partnertől érkezik.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:
 
 
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák