Terhesség

A Marcali Városi Kórház

Hangulatok és stílusok keverednek a néhány éve felújított, modern szellemiségben működő szülészeten. (Írásunk a 2010 júniusi állapotot tükrözi.)
2010. November 12.

Dr. Kiss György

Fotó: Haralambidou AnthoulaDr. Kiss György osztályvezető büszkén vezetett minket végig az osztályon, amely – felszereltségét tekintve – akár a fővárosban is lehetne. Hogy nemcsak a külsőségekben indult el a marcali szülészet a modernizáció útján, az Kiss doktor szavaiból is érzékelhető, miközben az alternatív lehetőségeket mutatja az egyik szülőszobában.

– Az elmúlt években sok nehézséggel kellett megküzdenünk, ennek ellenére büszkén mondhatom, hogy a kórház szülészete igazán versenyképes az országban, sőt, talán az sem nagyképűség, ha azt mondom, hogy európai viszonylatban. Sok vidéki kórházzal ellentétben a megszűnés helyett folyamatosan fejlődünk, miközben a szülés igazi lényegét is sikerült szem előtt tartani: az anyát és a gyereket.

Kiss doktor anya- és babaközpontú felfogását támasztja alá az is, hogy nemcsak az édesanyák, hanem a hozzátartozók is lehetőséget kapnak arra, hogy kényelmesen részesei lehessenek a meghitt pillanatoknak. Külön mosdót és öltözködőhelyiséget alakítottak ki a kísérők számára.

– Az édesanyán kívül még ketten lehetnek jelen a szülésnél. Örülünk, ha nem egyedül érkezik hozzánk a leendő anyuka, ez nemcsak neki, hanem az orvosok és a szülésznők számára is nagy segítség. Semmihez nem ragaszkodunk mereven, elsősorban az anya kívánságait szeretnénk szem előtt tartani.

A Marcali Városi Kórház

A mama mellett fekvő Flóra Hannát 15 hónapos

bátyja várja otthon. Mónika már gond nélkül ül,

pedig az egynapos Zsófi császárral született

Fotó: Haralambidou AnthoulaAzt gondolom, hogy a komplikációmentes szülés egyik fontos alapeleme, ha hagyjuk eldönteni, mit és hogyan szeretne a kismama. Éppen ezért nem zárkózunk el a különleges kívánságoktól sem, természetesen ésszerű határokon belül, például a homeopátiát is támogatjuk, igaz, a témában jártas szakember jelenleg nincs még az osztályon.

Előnyben részesítik az epidurális érzéstelenítést is, mely kérésre bármikor elérhető. A császármetszések 95 százalékát is epidurális érzéstelenítéssel végzik. A gyermekágyas részlegben igény szerint választható a rooming-in ellátás, aki azonban nem szeretne éjjel-nappal a babával együtt lenni, nyugodtan a csecsemősnővérek gondjaira bízhatja a picit.

Tények, adatok

  • A születésszám 2008-ban: 385
  • A császármetszések aránya: 34 százalék
  • Három szülőszoba áll rendelkezésre.
  • Alternatív szülőszoba: van.
  • Három kórteremben 12 ágy van, s minden szobához külön fürdőszoba tartozik.
  • Szülésznő- és orvosválasztás lehetséges.
  • 24 órás rooming-in ellátás igényelhető.
  • Szülésfelkészítő tanfolyam és terhestorna van a kórházban.
  • Fizetős szoba nincs.
  • Az apa nem lehet bent a császármetszésnél, ablakon keresztül nézheti.
  • A babákat ablakon keresztül láthatják a látogatók.

Forrás: Kismama magazin