Terhesség

A Debreceni Egyetem Kazincbarcikai Kórháza

2009. március 1-je mérföldkő volt a Kazincbarcikai Kórház történetében. Az országban egyedülálló módon egy nem profitorientált cég vette át az intézményt, ami a Debreceni Egyetem szakembereivel és támogatásával működik. (A cikk 2009 júliusában készült.)
2010. Szeptember 14.

dr. Pásztor Gábor

Fotó: Haralambidou AnthoulaVonatkozik ez a szülészetre is, ahol az osztályvezető főorvos, dr. Pásztor Gábor minderről maradéktalan örömmel számol be. A tudás, a szakmai támogatás, a vérfrissítés akkor is jól jön, ha a debreceni klinika és a kis kazincbarcikai kórház a szülészeti ellátásról, beleérte a terhesgondozást és a gyermekágyas ellátást is, ugyanazokat az elveket vallja.

– Nálunk is tizennyolc éve van 24 órás rooming-in. Tápszert, cumisüveget nem látnak az anyák. Ha késik a tejbelövellés, legfeljebb pár korty vizet kapnak a babák – mondja a főorvos. – A szülőszobában labda, bordásfal, szülőszék segíti a vajúdást, de aki ezekkel nem akar élni, az is sétálgatva, ülve töltheti a várakozás óráit. CTG-t ülve is végzünk, infúziót ülve, állva is tudunk adni. Vajúdás közben is lehet enni, inni. Természetesen a hozzátartozók is bent lehetnek végig. Külön öltözőt rendeztünk be az apáknak, és a kismamák kulcsra zárhatják a holmijukat, míg a szülőszobában tartózkodnak.

A szülőszobákat apró, színes részletekkel tették otthonossá. De a kellemes szobáknál sokkal fontosabb, milyen bánásmódban részesülnek a vajúdók. Kazincbarcikán semmi nem történik a kismamák beleegyezése nélkül. A gátmetszés nem automatikus. Tapasztalt orvos és bába méri fel, javasolják-e a gátvédelemmel szülést, és az anyával együtt döntik el, hogyan legyen.

A Debreceni Egyetem Kazincbarcikai Kórháza

A kisbabák egész nap

édesanyjuk mellett lehetnek

Fotó: Haralambidou Anthoula- A császármetszések aránya nálunk jóval az országos szint alatt marad – büszkélkedik a főorvos. – Összesen négyen vagyunk orvosok az osztályon, de sajnos vagy szerencsére, attól függően, honnan nézem, mind tapasztalt öreg róka. Lehetőleg nem esünk abba hibába, hogy indok nélkül vágjunk. Ha azzal jön a kismama, hogy tessék engem megoperálni, elmagyarázzuk, miért jobb a természetes szülés, és a tudás birtokában legtöbbjük el is fogadja az érvelést. Vallom, hogy a fájdalom az ismeretlentől való félelemből fakad, ezért a szülőszobában és a terhesség hónapjai alatt is nagy súlyt helyezünk a felvilágosításra. Az osztályon egyébként öt éve nem volt vákuumos szülés. Nagy biztonságot jelent, hogy a szüléseknél mindig van gyermekorvos.

A gyermekágyas osztályon négy-öt napot töltenek az anyák a világos, tágas szobákban. Mellettük a saját kiságyában a baba, akit annyiszor vesznek maguk mellé, ahányszor csak akarják. Az enyhén besárgult babák sem kapnak kezelést, inkább a szoptatásra biztatják a mamákat, hiszen az a legjobb ellenszere az élettani sárgaságnak. 2009-ben meg is kapta az osztály a WHO-UNICEF Bababarát kórház címet.

Tények, adatok

  • Az éves születésszám 804 volt 2008-ban.
  • A császármetszések aránya 17 százalék.
  • Szülőszobák száma: 3
  • Szülésznőt lehet választani.
  • A császármetszést spinális érzéstelenítésben végzik, a műtétnél az apa is jelen lehet.
  • Szülés előtt nem kötelező a beöntés.

Forrás: Kismama magazin