Terhesség

A B12-vitamin a gyerek beszédfejlődésére is hatással van

Egy új kutatás eredménye újabb bizonyítékokat talált arra, hogy a terhesség alatt szedett B12-vitaminnak hosszú távon is fontos szerepe van a gyermek fejlődésében.
2021. Január 21.
A B12-vitamin a gyerek beszédfejlődésére is hatással van (fotó: Getty Images)

A Nutrition Research folyóiratban megjelent kutatást Jean Golding professzor és a Bristoli Egyetem munkatársai végezték. A kutatók csaknem 14 ezer terhes kismama étrendjének adatait vették fel még a 90-es években, majd az eltelt 30 évben nyomon követték az akkor született gyermekek fejlődését.

Ahogy a professzor a medicalxpress.com-nak elmondta, a terhesség alatt számos tápanyag és vitamin jótékony hatással van a magzat agyfejlődésére. Kutatásukban arra voltak kíváncsinak, hogy a B12-vitaminnak milyen hatása van az agyfejlődésre és a gyermek későbbi készségeire.

A kutatás azt találta, hogy összefüggés van a terhesség alatt bevitt B12-vitamin mennyisége és a gyermekek beszédfejlődése és számolási képessége között. Konkrétan azt találták, hogy azoknak az anyáknak a gyermekei, akik terhességük alatt alacsony mennyiségben vittek be B12-vitamint, alacsonyabb szókincse volt kétévesen, érthetősége rosszabb volt hatévesen, gyengébbek voltak kisiskolás korukban matematikából és az érettségin is rosszabbul teljesítettek matekból. Ugyanakkor nem volt szignifikáns különbség a fejszámolásban azok között, akiknek anyja kevés ill. elegendő mennyiségű B12-vitamint fogyasztott terhessége alatt.

“Arra a következtetésre jutottunk, hogy ha egy terhes nő túl kevés B12-vitamint fogyaszt, az a gyermek bizonyos beszéddel és matematikával összefüggő neurokognitív fejlődésére hatással van” – mondta Golding. Hangsúlyozta, hogy továbbra is fontos, hogy a terhesség alatt változatos étrendet kövessenek a kismamák, azok pedig, akik nem esznek állati eredetű élelmiszereket, fontos lenne, hogy olyan vitaminokkal dúsított élelmiszereket is fogyasszanak, amelyek alapvetően állati eredetű termékekben találhatók meg.

A B12-vitamin olyan ételekben található meg, mint a húsok, a halak, a tojás, a sajt, a tej, tejtermékek. A vegánok és a vegetáriánusok számára pl. a sörélesztő a B12-vitamin és más B-vitaminok gazdag forrása.