Terhesség

A 10 legjobb étel a terhesség alatt

Egy egészséges kisbabához nélkülözhetetlen a kismama megfelelő táplálkozása a terhesség alatt. Lássuk, melyik az a 10 étel, amelyeket érdemes rendszeresen beilleszteni az étrendünkbe!
2019. Április 06.
Ezeket az ételeket egye a kismama!

Tojás

Változatosan elkészíthető (lehet belőle rántotta, omlett vagy tükörtojás, ehetjük lágyan vagy keményen), olcsó és nagy mennyiségben található benne fehérje, vas, folát és kolin. Ez utóbbi nélkülözhetetlen a magzat agyának fejlődéséhez, csökkenti bizonyos fejlődési rendellenességek rizikóját is. Ha különösen jót akarsz magatoknak, válassz omega-3-mal dúsított tojást!

Édesburgonya

A kellemes ízű zöldség tele van rostokkal, káliummal, vassal, rézzel, béta-karotinnal, B6- és C-vitaminnal. Ezek az értékes tápanyagok hozzájárulnak a magzat bőrének, szemének, csontjainak megfelelő fejlődéséhez, ráadásul olyan kombinációban tartalmazza a tápanyagokat az édesburgonya, hogy azok jobban képesek felszívódni. Az édesburgonyából készíthetünk pürét, főzeléket, sőt, sütve is nagyon finom!

Olajos magvak

Az olajos magvak, így a dió, a mogyoró, a mandula és társaik nagyobb mennyiségben tartalmaznak az agyi fejlődéshez fontos omega-3 zsírsavakat, fehérjéket, rostokat és egyéb vitaminokat, ásványi anyagokat. Különösen jó forrásai a magnéziumnak, mely segíthet többek között a görcsök elleni küzdelemben. A magnézium a magzat idegrendszerének fejlődéséhez is nélkülözhetetlen. 

Hüvelyesek

Sok kismama kevésbé kívánja a húst a terhesség alatt, ám fehérjére mégis szükségünk van. A bab- és lencsefélék fogyasztásával biztosíthatjuk az anyának és a babának szükséges proteint, emellett pedig folátot, kalciumot és cinket is találunk bennük. A cink csökkenti a koraszülés és a túl alacsony születési súly rizikóját is. A rostok pedig segítenek kordában tartani az emésztést, és hozzájárulnak a székrekedés elleni küzdelemhez.

Sovány húsok

Nemcsak proteint szerezhetünk a sovány marha-, sertés- vagy szárnyashúsból, de a vasat és a B-vitaminokat is biztosíthatjuk. Ezek a tápanyagok fontosak az izmok, a kötőszövetek és az idegrendszer fejlődéséhez, a vas pedig segíthet az anyai vérszegénység megelőzésében. 

Narancslé

Egy nagy pohár narancslé segíthet feltölteni a folát-, a kálium- és C-vitamin-raktárakat. Ezek a mikrotápanyagok segíthetnek például megelőzni bizonyos súlyos fejlődési rendellenességeket, de az immunrendszerre is jó hatással vannak. A C-vitamin ráadásul a vas felszívódását is segíti. Narancslé helyett zöldségekből, gyümölcsökből is biztosíthatjuk a naponta szükséges C-vitamin mennyiséget, például nagyszerű tápanyagforrás a brokkoli, a paradicsom, az eper vagy a mangó.

Joghurt

A joghurtban nemcsak értékes kalciumot, fehérjét, cinket és B-vitaminokat találhatunk – melyek segítik a magzat csontjainak, fogainak fejlődését -, de probiotikumokat is, ami viszont az egészséges emésztéshez és kiegyensúlyozott bélflórához nélkülözhetetlen. 

Zabkása

Az egyik legjobb reggeli a zabkása, hiszen tele van az emésztést segítő rostokkal, fehérjével, B-vitaminnal. Még azoknak is jó választás lehet, akik egyébként rosszulléttel küzdenek! Ráadásul olyan zabkását is kaphatunk, amely más értékes tápanyagokkal, például vassal vagy folsavval dúsított!

Sötétzöld leveles zöldségek

A legegészségesebb ételek között vannak az értékes tápanyagokkal, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal teli sötétzöld leveles zöldségek, így a spenót, a mángold, a fodros kel vagy a brokkoli. Az antioxidánsok védik a sejtjeinket az oxidatív stressz okozta károsodásoktól is, így ezen zöldségek segítségével jó néhány krónikus betegség kialakulásának rizikóját csökkenthetjük.

Lazac

Ez az olajos húsú hal nagyszerű forrása a fehérjének, illetve az omega-3 zsírsavaknak, amely nélkülözhetetlen a magzat agyának fejlődéséhez. Kutatások szerint, minél több omega-3 jut a magzatnak a terhesség alatt, annál magasabb lesz a születendő gyerek IQ-ja, és annál kisebb a neurológiai problémák rizikója. Szerencsére, a káros higanytól sem kell tartani, a lazacban kevés van ebből a nehézfémből, és várandós kismamák is nyugodtan fogyaszthatják.(Forrás: thebump.com)Ez is érdekelhet: