Terhesség

9 kérdés, amit fel kell tenned, ha először vársz babát

Alapvető kérdéseket, amiket érdemes feltenned, amikor először mész a szülészorvosodhoz terhesen.
2022. Január 19.
Írd össze a kérdéseidet (Fotó: Getty Images)

Terhességed első hetei életed egyik legizgalmasabb és legnyomasztóbb hetei lehetnek, tele látszólag végtelen számú kérdéssel. Vegyél egy mély lélegzetet, ragadj meg egy ceruzát, és írj le néhány sürgető kérdést, mert ezeket szeretnéd magaddal vinni az első szülés előtti látogatásod alkalmával a szülészorvoshoz.

Az első vizit általában a 6. és a 10. hét között történik, de jó ötlet azonnal értesíteni az orvosod, amint megtudod, hogy terhes vagy.

1.      Kik kísérik végig a terhességet?

Az első orvosi látogatáson érdemes tisztázni, kik lesznek azok az orvosok, szülésznők, akik a terhesség alatt melletted lesznek. Ismerkedj meg a kórházzal, az ottdolgozók hozzáállásával, hogy eldönthesd, velük akarod-e végigcsinálni a babavárást.

2.       Mennyit fogsz hízni?

A súlygyarapodásod nagyban függ a terhesség előtti testsúlyodtól. Az orvos kiszámítja majd a testtömegindexedet, hogy megmondja, nagyjából mekkora hízás várható, ám ezek csak irányadó számok, nem előírás! Egy egészséges súlyú nőnek 11-14 kilós súlygyarapodás számít átlagosnak, aki nagyon sovány, az akár 18 kilót is hízhat, míg egy testesebb kismama alig 5-9 kilót szed fel a terhesség alatt.

3. Folytathatod az edzést?

Ha a terhesség előtti testmozgást élvezted, az orvosod valószínűleg azt fogja tanácsolni, hogy folytasd. Ha még nincs edzésprogramod, valószínűleg arra biztatnak, hogy kezdj el egyet! A testmozgás segít fenntartani a megfelelő súlygyarapodást a terhesség alatt, és néhány tanulmány kimutatta, hogy csökkentheti a terhességi cukorbetegség, a terhességi toxiémia és a császármetszés kockázatát.

4. Mit tegyek bizonyos egészségügyi állapotokkal kapcsolatos előzményeimmel?

Az egyik legfontosabb dolog, amelyet meg kell beszélned orvosoddal az első szülés előtti látogatásod során, az egészségügyi történeted. A terhesség általában egy jóléti állapot, de nagy terhelést jelenthet a szervezetnek, súlyosbítva bizonyos egészségügyi állapotokat. A terhességet befolyásoló gyakori bajok közé tartozik a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a görcsrohamok és a depresszió, de mindenképpen tájékoztasd az orvost minden egészségügyi problémáról, mivel speciális orvosi beállításokra lehet szükség. Tájékoztasd őket az esetleges műtétekről, illetve az antibiotikumokkal vagy érzéstelenítéssel kapcsolatos problémákról is.

5. Minden gyógyszered biztonságos a terhességre?

A találkozóra készíts egy listát az összes gyógyszerről, gyógynövényről és étrend-kiegészítőről, amelyet jelenleg szedsz. Egyes gyógyszerek születési rendellenességeket okozhatnak, vagy negatívan befolyásolhatják a terhességet, ezért az orvosod megkérhet rá, hogy hagyd abba vagy módosítsd az adagolást.

6. Kell-e szülés előtti vitamint szedned?

Igen! Bár a legjobb, ha a születés előtti vitaminokat még a fogantatás előtt kezded el szedni, soha nem késő elkezdeni. Kérdezd meg kezelőorvosod, hogy van-e olyan prenatális vitamin, amelyet ajánl.

7. Milyen típusú genetikai szűrést kell elvégeznem?

A genetikai szűrésnek számos különböző lehetősége van, amelyet orvosod ajánlhat neked. Ezek azon alapulnak, hogy milyen korban vagy terhes és milyen kockázati tényezők vannak..

8. Mi a helyzet a covidoltással?

Azzal jársz jól, ha felveszed. Egyre több kutatás azt mutatja, hogy a Covid-tünetekkel küzdő terhes nők 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel hozzák világra gyermekeiket koraszüléssel és legalább két-háromszor nagyobb valószínűséggel kerülnek súlyos tünetekkel az intenzív osztályra. Az Egyesült Államok összes jelentős egészségügyi szervezete és anyai-magzati szövetsége nyomatékosan sürgeti a várandós nőket vagy a teherbe esést tervezőket, hogy kapjanak védőoltást a Covid ellen. Tanulmányok azt is kimutatják, hogy a Covid-oltás terhesség alatt történő beadása védelmet nyújthat az újszülöttnek a vírus ellen. Mindenképpen beszéljetek erről az orvosotokkal is.

9. Kit hívjak, ha kérdéseim vagy aggályaim vannak?

A legtöbb praxis rendelkezik telefonszámmal, amelyen valaki a nap 24 órájában elérhető, ha kérdésed vagy aggályod van, vagy ha úgy gondolod, hogy megindult a szülés. Ez azért fontos, mert a csecsemők általában nem tartják be a munkaidőt, ezért tisztázd az orvosoddal, hogy rendelkezik a munkaidőn túli segélyhívó számmal.

 (VIA)