Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

8 fontos tény a terhességi magas vérnyomásról

Szerző: Babaszoba.hu

2018. december 23. | Frissítve: 2021. május 5.

Forrás: babaszoba.hu

A terhességi magas vérnyomás a várandósságok 6-8 százalékát érintheti, és ha nem kezelik megfelelően, súlyos szövődményeket okozhat, a kismamát és a magzatot egyaránt veszélyeztetheti.

1. A terhességi magas vérnyomásnak három fő típusa van
Krónikus magas vérnyomásról beszélünk, ha a kismama már magas vérnyomással esett teherbe (vagy a magas vérnyomás a terhesség 20. hete előtt alakult ki). A terhességi magas vérnyomás csak a várandósság hónapjai alatt jellemző a kismamára, és nem jár együtt a vizeletben kimutatható fehérjével vagy a májfunkciók változásával. A preeklampszia pedig magas vérnyomással, fehérjevizeléssel, fokozott vízvisszatartással és egyéb tünetekkel együtt járó súlyos állapot.
2. A terhességi magas vérnyomás bármelyik trimeszterben kialakulhat
Előfordulhat, hogy valakinek már a terhessége előtt magas a vérnyomása, vagy az első trimeszterben lesz magasabb a normálisnál. Az is megtörténhet, hogy a második trimeszterben, a 20. hét után lesz magas a kismama vérnyomása, ez általában csak ideiglenes állapot, és a szülés után el is múlik. A preeklampszia általában a harmadik trimeszterre jellemző, nagyon ritkán pedig az is megtörténhet, hogy a szülés után jelentkezik ez a betegség.
Fontos a rendszeres vérnyomásmérés
3. A szülés után is megmaradhat a magas vérnyomás
Bár a legtöbb esetben a magas vérnyomás normalizálódik, miután megszületett a kisbaba, előfordulhat, hogy ezután is magas marad az anya vérnyomása, vagyis a terhességi magas vérnyomásból krónikus hipertónia lesz. Fontos azt is megjegyezni, hogy akinél a terhesség alatt magas vérnyomást mértek, később is nagyobb esélye lesz az emelkedett vérnyomásra.
4. A terhességi magas vérnyomás növeli a szívbetegségek rizikóját
Az anyukára nézve a terhességi magas vérnyomásnak rövid és hosszú távú veszélyei is lehetnek. Egyrészt, növeli a preeklampszia, a terhességi cukorbetegség és az ún. HELPP-szindróma kialakulásának rizikóját, de a méhlepény leválását, sőt akár koraszülést is okozhat. Egy 2013-as kutatásból pedig kiderült, hogy a terhesség alatti magas vérnyomás növeli a szülés után kialakuló szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham, a szívinfarktus vagy a stroke rizikóját is.
5. A kisbabára is veszélyes a magas vérnyomás
A terhességi magas vérnyomás komoly hatással van az anyai vérerekre, ezen keresztül pedig csökkenti a méhlepényen átáramló vér (illetve a tápanyagok és oxigén) mennyiségét is. Ez koraszüléshez, alacsony születési súlyhoz, valamint az ehhez kapcsolódó problémákhoz vezethet.
6. A magas vérnyomásnak gyakran nincs látványos tünete
Nem véletlenül nevezik a magas vérnyomást csendes gyilkosnak, ugyanis ez a betegség sokáig semmilyen tünetet nem okoz. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a kismama vérnyomását rendszeresen ellenőrizzék, és azonnal kiszűrjék, ha az magasabb a normálisnál.
7. A magas vérnyomás nem mindig jelent gondot
Fontos tisztában lenni azzal, hogy a vérnyomásunk nem állandó, sok különböző, külső-belső tényező befolyásolhatja (például a stressz, az étrend, a napszak stb.). Éppen ezért, nem szabad azonnal betegségre következtetni, ha egy mérésnél a megszokottnál magasabb vérnyomást jelez a műszer.
8. A terhességi magas vérnyomás kezelhető
A terhességi magas vérnyomás gyógyszerekkel általában jól kezelhető, de szükség lehet gyakoribb orvosi vizsgálatokra, súlyosabb esetben pedig kórházi megfigyelésre is. Előfordulhat, hogy az anya és a magzat állapotát is figyelembe véve a nőgyógyász a szülés megindítását vagy császármetszést javasol.
(Cikk forrása: medicalnewstoday.com)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések