Terhesség

7 sztár, aki az ötvenes éveiben lett anya

Bátorság? Csoda? Sok mindennek mondják, ha egy nő 50 éves kora környékén vállal babát. Mi mindenesetre gratulálunk az alábbi édesanyáknak!
2022. Május 25.
Fotó: Getty

Nagy dolog, hogy van példa rá, hogy ötven év feletti anyák is egészséges babának adjanak életet. Régen is előfordult ez – hiszen amíg menstruál a nő, addig fogamzóképes -, bár jellemzően a sokadik gyermeküket szülték az asszonyok éltesebb korban. Manapság nagyon ritka az ilyesmi, amiért okolhatók a környezeti változások, az ételeinkben található adalékanyagok, a levegőminőség… szóval sok olyasmi, ami rontja az ivarsejtek állapotát. Természetesen ezen túl is millió dolog számít: az anya fizikuma, lelkiállapota, szervezetének egészsége a hormonrendszertől kezdve az ivarszervekig, és persze ott van még a férfi állapota, mint alapvető tényező.

Tudjuk, hogy a teherbeesés esélye harmincöt év felett rohamosan csökken, ahogyan sajnos az is tény, hogy az életkorunk előrehaladtával nagyobb a kockázata bármilyen genetikai eltérésnek. Egyszóval kész csoda, ha egy anya ötven év körüli korában érkezik a baba. Többnyire “rásegítéssel”, vagyis valamilyen mesterséges reprodukciós eljárással, de van példa természetes fogantatásra is. Bárhogyan is, egy új élet mindenképpen érték, felesleges ezen moralizálni. De lássuk, kik azok, akik hoztak ilyen értéket a világba, akár ötvenen túl is!

Janet Jackson

2017-ben született meg az akkor 51 éves énekesnő, és Wissam Al Mana katari vállalkozó első gyermeke, aki az Eissan nevet kapta. Sajnos az ő érkezése után pár hónappal a szülei elváltak. Három év múlva Jackson azt írta az Instagramon régi pocakos képe mellé: “Három évvel ezelőtt Isten megáldott, ötven évesen megkaptam életem legnagyobb ajándékát, a kisfiamat!” Mint elmondta, az anyaság minden percét imádja és úgy érzi, semmi sem fontosabb a világon a gyermekénél, aki -megmutatta neki, hogy sokkal türelmesebb, mint azt valaha gondolta.

Sophie B. Hawkins

Fotó: Getty

Kevésbé ismert Magyarországon az az amerikai énekesnő és dalszerző aki 2015-ben, szintén ötvenévesen hozta világra második kislányát, Esthert. A magzat már húsz évvel korábban megfogant, az énekesnő harmincegy éves korában, amikor több embriót is lefagyasztatott. Hawkins szerint csodás dolog az ötödik ikszen túl babázni: “Fantasztikus élmény ennyi idősen újra kisgyerekesnek lenni. Ma már jóval bölcsebb és nyugodtabb vagyok, mint az első gyermekem érkezésénél. Javult a humorérzékem, és elfogadóbb lettem.”

Brigitte Nielsen

Szinte hihetetlen, de a dán modell már ötvennégy éves volt, amikor 2018-ban életet ötödik gyermekének, Fridának. Sokáig senkinek nem árulta el, hogy várandós, ami érthető is, mert sokan kritizálták, amikor a dolog kiderült. Ő azonban azt mondta a The Guardiannak adott interjúban: volt, aki nevetségesnek tartotta, mások szörnyülködtek, sokan azonban őszintén örültek a sikerüknek, és mi velük foglalkoztunk. Férjével több mint tíz éven át próbálkoztak a lombikeljárással, pedig alig volt esélyük.

A bejegyzés megtekintése az InstagramonBrigitte Nielsen (@realbrigittenielsen) által megosztott bejegyzés

Helen Morris

Fotó: Getty

Martin Scorcese ötödik felesége már ötvenkét éves volt, amikor életet adott lányuknak, Francescának. A kislányt már óvodás korában elvitték az Oscar-partira, nem csoda, hogy később több filmben is szerepelt.

Beverly D’Angelo

Fotó: Getty

A színésznő és Al Pacino későn házasodtak: D’Angelo már negyvenhat éves volt. Mire ikreik: Olivia és Anton megszülettek, édesanyjuk belelépett az ötvenedikbe. Sajnos nemsoká elváltak férjével.

Fehér Anna

Fotó: Tv2

Vannak Magyarországon is példák késői gyermekvállalásra. A legismertebb közülük Fehér Annáé: a színésznő ötvenhárom éves volt, amikor világra hozta László Barnabás nevű kisfiát. “Azon kívül, hogy szépen gömbölyödött a hasam, semmilyen tünetem nem volt. Igyekeztünk a várandósság védelmében minél később nyilvánosságra hozni a hírt. Áldott időszak volt, a szó minden, lelki és fizikai értelmében is. László Barnabást minden komplikáció nélkül segítették a világra”- mondta el a színésznő az Inforádiónak. Férjével tíz éven át küzdöttek a babáért, de ők sem maradtak együtt.

Fejős Éva

Fotó: smag/nlc

Csaknem betöltötte az ötvenet az írónő is, amikor lánya, Linda megszületett. Ő azt mondta, sokáig egyáltalán nem is vágyott gyermekre, noha évtizedek óta él a párjával. Kislánya lassan iskolába megy. “Hiába nem a húszas éveimben vállaltam gyermeket, nem érzem, hogy kevesebb türelmem lenne, sőt már egy csomó dolog nem is tud felbosszantani. (…) – Kiélvezek minden pillanatot ##8211## nyilatkozta nemrégiben a Blikknek.