Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

7 módszer, hogy kapcsolatba léphess kisbabáddal már a születése előtt

Szerző: Babaszoba.hu

2019. november 17. | Frissítve: 2021. november 29.

Forrás: babaszoba.hu

Különösen első gyermek esetén, hiába az ultrahang és az egyre inkább érezhető mocorgások, nem könnyű úgy igazán felfogni, hogy egy kisbaba növekszik odabent. Íme, néhány tipp, hogy tudatosan kapcsolatba léphess a gyermekeddel már a magzati korban is!

Így léphetsz kapcsolatba a kisbabáddal már a magzati korban Forrás: iStock
  • Írj naplót!

Szánj rá minden héten pár percet, hogy leírd egy naplóban az aktuális történéseket, változásokat, hogy hogyan érezted magad, milyen előkészületeket tettetek a pici érkezése kapcsán. Akár egyenesen a kisbabádnak is fogalmazhatod ezeket a naplóbejegyzéseket, és ha van kedved, fényképeket is mellékelhetsz a növekvő pocakodról. 

  • Olvass neki!

A babák a terhesség 18. hete környékén elkezdik hallani a külső hangokat. Minél többet hallja a hangodat már méhen belül, annál jobb. Hang alapján a születését követően is megismer, az esti olvasás ráadásul már most teremt egy közös programot, egy rutint, és segít, hogy a hangod majd később is megnyugtassa.

  • Meditálj, imádkozz, vagy csak legyél csendben!
Minden nap szakíts időt egy kis elvonulásra, nyugalomra. és legyél csak kettesben a kisbabáddal. A meditációhoz feküdj, vagy ülj le kényelmesen, engedd el magad, próbálj meg egy mély, ellazult állapotba kerülni. Közben érezd a kisbabád jelenlétét, és bátran kommunikálj vele. Köszönd meg neki, hogy itt van, és mondd el neki, mennyire szereted. 
A vallásos édesanyák számára az ima is hasonlóan mély érzéseket közvetíthet egyszerre gyermeke és a felsőbb hatalom felé. Ha viszont a meditáció és az ima sem a te asztalod, egyszerűen csak ülj le csendben, és koncentrálj a kisbabádra mindenféle zavaró tényezőtől, tévétől, okostelefontól mentesen. 
  • Hallgass zenét, vagy énekelj!
A zenéről már régóta tudjuk, hogy elűzi a stresszt és jó közérzetet biztosít. Miért ne használnád ki éppen most a pozitív hatásait? Hallgass zenét, amikor csak teheted, de még jobb, ha énekelsz is a picinek. Gyakori, hogy a méhen belüli időszakban sokat hallott dallam tudja majd megnyugtatni a babádat a kinti életben is. 
  • Kreatívkodj!
Ha nem is vagy éppenséggel egy barkácsolós, vagy kézműveskedős típus, érdemes kitalálni egy kisebb projektet, amit megvalósítasz a babaszobában. Nem kell feltétlenül nagy dologra gondolni, lényeg, hogy te is készíts valamit a kisbabád számára, így igazán egyedi és személyre szóló lesz az az alkotás. Inspirálódj a Pinterestről, és vesd bele magad a kreatívkodásba.
  • Kényeztesd magad!
Ne feledd, ha te jól érzed magad a bőrödben, és kiegyensúlyozott vagy, azt a baba is érzi. Éppen ezért nem árt néha beiktatni egy kis extra kényeztetést, legyen szó kismama masszázsról, egy délutáni alvásról, vagy egy átolvasott szombat délutánról. Ezeket a kis szüneteket semmiképpen ne érezd lustálkodásnak, és ne legyen bűntudatod miattuk. Ráadásul a kutatások is azt bizonyítják, hogy a terhesség alatti pihenés javítja az általános egészségi állapotot.
  • Értékeld magad!
A kisbabád azt gondolja, hogy te vagy a legnagyszerűbb dolog a világon. És milyen igaza van. Tölts el egy kis időt annyira szeretve önmagadat, mint ahogyan ez a kis csöppség szeret téged. Becsüld meg magad, értékeld, szeresd a testedet, bátran csodáld meg akár a tükörben is. Az önszeretet olyan pozitív érzéseket gerjeszt, ami a kisbabádhoz is visszajut.  
Forrás: Mother.ly

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések