Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

7 meglepő dolog, ami vajúdás és szülés közben megtörténhet

Szerző: SBD - babaszoba.hu

2017. december 20. | Frissítve: 2021. szeptember 1.

Forrás: babaszoba.hu

Az egyetlen, ami biztosan elmondható a szülésről az az, hogy kiszámíthatatlan. A váratlan dolgok pedig nem ritkán különböző bélmozgásokhoz vagy testnedvekhez kapcsolódnak.

A szülés a legtermészetesebb folyamat, ami a testünkkel történhet, emiatt nem is szabad zavarban lennünk a kísérő "jelenségek" miatt. És még mielőtt azt hinnéd, hogy ezek a dolgok biztosan csak veled történhetnek meg, megnyugtatunk, másokkal pontosan ugyanez történik.
Székelési inger
"Már az utolsó fázisban jártam, nyomnom kellett, de minden egyes nyomásnál egy kicsit bekakiltam" - mondta egy édesanya a thebump.com-nak, hozzátéve, hogy a szülésznője ilyenkor mindig megtörölgette.
Ez a nők legnagyobb félelme a szülésnél Jane Martin a denveri Rose Medical Center szülésznője szerint, aki elmondta, hogy ekkora nyomás kifejtése közben ez szinte elkerülhetetlen. "Ha bekakilsz nyomás közben, akkor a megfelelő izmaidat használod" - tette hozzá.
Távozó nyákdugó
"Pont a vizsgálóasztalon feküdtem, és amikor az orvosom kihúzta belőlem a kezét, ott maradt rajta a nyákdugó." 
Maga a nyákdugó a méhnyakban található mirigyekben termelődő, besűrűsödött nyák, amely véd a felszálló kórokozók ellen, a külvilágtól. Amikor a méhszáj tágulni kezd, a nyákdugó kiesik a hüvelyen keresztül, de az is lehet, hogy tágul ugyan a méhszáj, mégsem távozik a nyákdugó.
Bepisilés
"Szülés után voltam már, és az ápolónő arra kért, hogy hívjam a hívógombot, ha pisilni kell. Még az epidurális érzéstelenítés hatása alatt voltam, így segítséget kértem. Amikor sikerült felkelnem, hallottam, ahogy valami a padlóra csöpög. Én voltam az, bepisiltem."
Egyáltalán nem ritka, hogy a baba megszületése után a nők elveszítik a kontrollt a hólyagjuk felett. Ennek az oka az, hogy a medencefenék izmai kitágulnak.
Kiszámíthatatlan mind a vajúdás, mind a szülés folyamata
Magzatvíz
"Nekem nem egyszerűen elfolyt a magzatvizem, hanem szabályosan kirobbant belőlem."
Sok nő tart magánál egy törölközőt, hogy ilyen esetben elő tudja venni - mondja a szülésznő.
Hányás
"A császármetszésem után tele voltam gyógyszerekkel. Csak szőlőlevet bírtam inni. Pont bent volt nálam a férjem, az anyám és az anyósom is, amikor egyszer csak sugárban jött ki belőlem a fényes lila lötty."
Főleg a császározott édesanyáknál fordul elő, hogy a kapott fájdalomcsillapítók megzavarják a szervezetet. De hányás akkor is előfordulhat, ha nagyon gyors volt a szülés. A vérnyomás ingadozása is kiválthatja a hányást.
Szellentés
"Nem tudom szebben megfogalmazni, két nővér segített éppen megfordulnom a szülőágyon, amikor kijöttek belőlem azok a bizonyos gázok."
A kismamák eleve "gázosabbak", de ez is teljesen természetes dolog, nincs mit szégyellni benne!
Vérzés
"A folyosón vettem észre, hogy a hálóingem tiszta vér. Siettem is vissza a szobámba."
A gyermekágyas időszakban az anya vérzéssel találkozik. Az orvosi nevén lochia sokakat megijeszt, pedig teljesen természetes folyamatról van szó. Az újszülött megszületését követően a méh elkezd visszahúzódni. Ez a folyamat hetekig is eltart, aminek a végén a méh közel eredeti állapotára csökken. Eközben a méhlepény helyén vérzés keletkezik, a felgyülemlett váladékok, szövetdarabok, sebváladékok ürülnek.
Szüléssel kapcsolatos cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések