Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

6 terhességi mítosz a terminustúllépéssel kapcsolatban

Szerző: Babaszoba.hu

2020. november 19. | Frissítve: 2021. október 19.

Forrás: babaszoba.hu

Amint a környezeted megtudja, hogy babát vársz, azonnal érkeznek a tippek, tanácsok, történetek is. A kiírt időpont közeledtével pedig előkerülhet néhány mítosz is a 40. hét után született babákkal kapcsolatban.

Mi az igazság néhány, a kiírt időpont után született babákkal kapcsolatos, gyakori mítoszról?
6 terhességi mítosz a kiírt időponton túl született babákkal kapcsolatban (Fotó: Getty Images)

Az elsőszülöttek mindig késve érkeznek

Meglehetősen gyakori mítosz az elsőszülött babákkal kapcsolatban, hogy a kiírt időpont után születnek - ez egyes esetekben előfordulhat, de egyáltalán nem biztos mindenkire nézve. Allen Downey, az Olin College professzora ezzel kapcsolatos adatok vizsgálata után megállapította, hogy az elsőszülöttek 15%-kal nagyobb valószínűséggel születnek későn (a 40. hét után), de 12%-kal nagyobb valószínűséggel korábban (a 37. hét előtt) jönnek világra. Amire az anyuka, aki először szül nagyobb valószínűséggel számíthat, az a vajúdás hosszabb első szakasza.

Ha hosszú a vajúdás, valószínűleg fiú a baba

Ha a hosszú vajúdást tekintjük annak, hogy a baba későn érkezik, azzal kapcsolatban is létezik terhességi mítosz - ezt a fiú baba születésével szokták összekapcsolni. Ennek lehet némi tudományos alapja: egy 2017-ben végzett kutatás szerint, melyben 15050 nő adatait vizsgálták, azt találták, hogy a fiú babát váró nőknél tovább tartott az aktív vajúdási szakasz, mint a lányt váróknál.

Egy göröngyös úton való autókázás kiválthatja a vajúdást

Ha a kismama eléri a 40. hetet, sok tippet kaphat arra, mi indíthatja be a szülést. Ilyen hiedelem az is, hogy az autókázás egy göröngyös úton segíthet, hogy elfolyjon a magzatvíz, és megkezdődjön a vajúdás. De a Texas A&M Health megcáfolta ezt, mondván, nincs tudományos bizonyíték, ami alátámasztaná ezt a mítoszt.

A Hold a felelős

Egy régi hiedelem szerint a telihold miatt is jöhet később a baba - egészen pontosan azt mondják, hogy több baba születik, amikor telihold van. Azonban egy több mint 500 000 szülés adatait vizsgáló tanulmány bebizonyította, hogy ez csupán egy mítosz. A Holdnak nincs hatása a vajúdásra, és a kutatók nem találtak szignifikáns különbségeket a szülések gyakoriságában vagy a születési komplikációkban a 8 holdfázist tekintve.

Az ananász segít, hogy megszülessen a baba

Ha sokáig van bent a baba, a hiedelem szerint az ananász fogyasztása segíthet, hogy megszülessen, mert ez a gyümölcs "érleli" a méhnyakat. Dr. Elaine Duryea nőgyógyász a Texasi Egyetem Délnyugati Orvosi Központjának írt cikkében kifejtette, hogy az ananász magja tartalmaz egy enzimet, amely lebontja a fehérjét a szövetben, ez okozhat bizsergést a nyelvben, vagy kisebb sebeket a szájban ananász fogyasztásakor. Szerinte azonban nincs bizonyíték arra, hogy a méhnyakra is ilyen hatással lenne, miután elfogyasztotta az anyuka, főként, mert a gyomorsav inaktiválja ezt az enzimet, így a szervezet nem szívja fel.

Bármikor a 40. hét után érkezik, már kései

Azt mondják, a babának 40 hétre van szüksége, hogy a pocakban fejlődjön, ezért ha eléred a 40 hét+1 napot, a babának készen kell állnia, hogy odakint is boldoguljon. Azonban az esedékesség csak egy becslés, így ha a 41. héten kezdődik a vajúdás, az nem feltétlenül késés, csupán lehetséges, hogy rosszul kalkuláltak.
Az esedékesség napját az utolsó menstruáció alapján szokták megbecsülni, azonban nem mindenkinek szabályos a ciklusa, és az ovuláció sem minden esetben a 14. napon történik, és az is előfordul, hogy valaki nem emlékszik pontosan az utolsó menstruációja időpontjára.
Forrás: romper.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések