Terhesség

6 ötlet, hogy segítsd a kötődést

Ahogy megjelent a két csík a teszten, máris kíváncsi vagy, ki bújik meg a pocakodban. Nem kell kilenc hónapig várnod erre, számtalan lehetőséged van arra, hogy kapcsolatot teremts vele.
2010. Augusztus 17.

1. Az érintés öröme

A baba bőrének idegvégződései már a nyolcadik hét elején kezdenek kialakulni. Te csak nagyjából a tizenhetedik hét táján fogod először érezni, hogy birizgál valami belülről. Mintha pillangók röpködnének a pocakodban! Izeg-mozog a kis kópé, le sem tudod venni a kezed a hasadról. A huszadik héttől már ő is érzi, ha megérinted a bőrödön keresztül.Szóval a kicsi érzi, sőt megjegyzi a különböző külső ingereket. Egy kiadós aromaterápiás terhesmasszázs ezek szerint mindkettőtöknek nagyon jól esne… A levendula, a mandarin és a rózsa olaja az első harmad után már biztonságosan használható. Cseppents belőlük keveset például jojobaolajba, és finom mozdulatokkal, az óramutató járásával megegyező irányban haladva dörzsöld be vele a hasadat. Fentről lefelé irányuló mozdulatokkal is átsimíthatod a pocakod. Ha megtetszett a dolog, nézz utána, hol foglalkoznak a környéken terhesmasszázzsal!

2. Lebegés

Arra sajnos már egyikünk sem emlékszik, milyen volt magzatként lebegni az anyaméhben. Ám ha nagyon kíváncsi vagy, mégis átélhetsz valami hasonlót felnőttként is. Egy kellemes ejtőzés a fürdőkádban csodákra képes, hidd el! Illatos habok közt figyelheted babád mozgását, mindketten ellazulhattok. Jó alkalom ez a meditálásra is. Nem kell nagy dolgokra gondolni: egyszerűen feküdj csendben, lélegezz mélyeket, és képzeld magad elé a babád. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy háborítatlanul eltölts pár percet a kicsivel, csak rá figyelj. A meditáció felfrissít, a légzésed is mélyebbé válik tőle, ezáltal több oxigén jut a tüdődbe. A kicsi mindennek nagyon tud örülni!Kereshetsz vízi kismama-foglalkozásokat is. Akvafitnesz vagy akvanatal közben – azon túl, hogy biztonságosan átmozgatod az egész tested – megtapasztalhatod azt is, hogyan érezheti magát a kisbabád odabent. A víz jótékonyan könnyít a rád nehezedő terheken, izmaid ellazulnak. Ha lehetőséged van sós vízben fürdőzni, az ásványi anyagok relaxáló hatását is élvezheted.

www.hofeherfoka.hu

3. Jóga

A meditációhoz hasonlóan a jóga is kellemes módja a lazításnak. Rendszeres jógázással karbantarthatod testedet a terhesség alatt, felkészülhetsz a szülésre, és megtanulhatsz ráhangolódni a pozitív gondolatokra. A gyöngéd mozdulatok lágyan hintáztatják a picit a magzatvízben, miközben a mamája csodásan érzi magát. Megtanulhatsz relaxálni, és a speciális jógalégzést is elsajátíthatod, ami elősegíti a szükséges hormonok áramlását a testedben. A jógaórákon felveheted a kapcsolatot a babával, így erősödik a pici iránti szeretet és bizalom.

A jóga jótékonya hat a testre terhesség alatt is

4. A zene nyelvén

A tizenhatodik héttől mindent hall a babád: a szívverésedet, a gyomrod korgását, a különféle belső zajokat. A huszonötödik héttől pedig már a külvilág zörejei is eljutnak hozzá. Megismeri a hangod! A szülés után megfigyelheted majd, milyen hamar különbséget tesz a jól ismert mamihang és az egyéb hangok közt. Beszélj, énekelj minél többet a picurnak! Eleinte talán kicsit furcsának érzed, hogy hangosan beszélsz magadban, de gondolj arra, hogy már csöppet sem vagy egyedül! Kipróbálhatod azt is, milyen minden este mesét mondani – hamarosan nagy szükséged lesz erre a gyakorlatra.Tudtad, hogy a babád már most muzikális? A maga módján persze. Valószínűleg a szabályos ritmusú zenét kedveli a legjobban, hiszen ez emlékezteti leginkább a szívverésedre. Tedd próbára az ízlését: játssz neki Mozartot vagy éppen heavy metált. Jelezni fogja, mi nem tetszik neki, de azonnal! A rendszeres pocakos zenehallgatás eredményét a szülés után kamatoztathatod. Az ismerős dallamok ugyanis hamar megnyugtatják a síró babát. Ráadásul bizonyított tény, hogy a zene hatására a kicsik nyelvérzéke is remekül fejlődik.Mindehhez semmi mást nem kell tenned, mint hátradőlni egy kényelmes fotelben, és belefeledkezni kedvenc dallamaidba. Élő koncertet is szoktak szervezni kifejezetten várandósok részére. Nézz utána, alább csak néhány ötlet:

www.pocakkoncert.hu

www.mavzenekar.hu

5. Lelki köldökzsinór

Kezdetben érzések formájában létezik számunkra a világ. A magzat odabenn hírt kap arról, te hogy érzed magad. Akár fejlesztheted is azt a képességedet, hogy érzéseid segítségével kommunikálj a kisbabáddal. Ha ezt a módszert választod, érdemes jó szakemberhez fordulni, aki megtanítja, miként tudod légzés- és összpontosítási technikák segítségével mélyen relaxált állapotba hozni magad. Ha sikerül megtalálni ezt a belső utat a babához, úgy érzed majd, hogy a szülés nem az ismeretlennel való találkozás, hanem a kapcsolat természetes folytatása.

www.babamamakapcsolat.blogspot.hu

www.kapcsolatanalizis.hu

6. Kukkants be!

Dr. Fenyvesvölgyi Krisztina radiológus szakorvos: – Ma már számtalan kiadványban találsz speciális fotókat a magzat fejlődéséről, sőt, szinte hétről hétre nyomon követheted ezt a folyamatot. A neten videókon is bekukkanthatsz a magzat életébe. Hazánkban a terhesgondozás során jelenleg 3 ultrahangos alapvizsgálatot ajánlanak, ahol részletesen áttekintik kisbabádat. Terhességi ultrahangvizsgálat 4D-5D technológiával: ez a hivatalos neve a ma már egyre elterjedtebb babamozinak. Ennek az izgalmas vizsgálatnak az optimális ideje a 20.-30. hét között van.A szép fotók készítéséhez persze a baba közreműködésére is szükség van. Meghökkentően pontos képet kaphatsz a kicsiről, meglátod, hogy amilyen apróka, olyan ügyesen fickándozik, szopja az ujját, fintorog. Egészen különleges, máshoz nem hasonlítható érzés, hogy közben a szívhangját is hallod dübörögni. Megható és megnyugtató pillanatok ezek!

www.g1intezet.huEzek is érdekelhetnek:

Forrás: Kismama magazin