Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

6 mítosz a terhességről, melyeknek mégis van valóságalapjaMégis érdemes komolyan venni a figyelmeztetéseket?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. február 16. | Frissítve: 2021. február 6.

Forrás: babaszoba.hu

A legtöbb kismama jó néhány babonát ismer, hogy mit szabad és mit nem a terhesség alatt. A babonák többségének persze semmi alapja, van azonban néhány hiedelem, amit mégis érdemes komolyan venni.

Mítosz: Terhesen kerüld a macskákat, mert csalfa lesz a gyereked!
Tény: A cicarajongóknak nem azért kell aggódni, mert a macskák közelsége bármilyen módon befolyásolná a születendő gyerek jellemét, hanem azért, mert a macskák olyan kórokozókat, elsősorban a toxoplasma nevű parazitát hordozhatják, melyek súlyos betegségeket okozhatnak.
A macska közelsége nem befolyásolja a születendő baba személyiségét
Mítosz: Ne ülj a küszöbre, ha kismama vagy, mert az ártó szellemek megszállhatják a babát!
Tény: Nem a rosszindulatú természetfeletti lényektől kell tartani, hanem a huzattól, a kő hidegétől vagy éppen a rendkívül kényelmetlen testhelyzettől. Ezek ugyanis növelhetik a betegségek (pl. a felfázás) vagy éppen a hátfájás rizikóját.
Mítosz: Egyél sok epret és málnát, ha rózsás arcú bébire vágysz!
Tény: A gyümölcsök nincsenek közvetlenül hatással a születendő gyermek külsejére, viszont teli vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek nélkülözhetetlenek a magzat egészséges fejlődéséhez.
Mítosz: Ne nézz horrorfilmeket terhesen, mert csúnya lesz a gyereked!
Tény: Az, hogy mit néz vagy mit nem a kismama, nem befolyásolja a baba külsejét, ugyanakkor a túlságosan félelmetes, felkavaró vagy éppen izgalmas filmek olyan stresszreakciókat indíthatnak be a szervezetben, amelyek egyáltalán nem tesznek jót, sem a kismamának, sem pedig a magzatnak. Ráadásul a hormonális változások miatt sokkal intenzívebben élhetjük meg az érzéseket, pozitívakat és negatívakat egyaránt!
Mítosz: Ne ülj keresztbe tett lábakkal, mert dongalábú lesz a gyerek!
Tény: A keresztbe tett lábak elsősorban a vérkeringésre vannak hatással, és a mamának többet árthatnak, mint a babának, például növelik a visszértágulat rizikóját.
Mítosz: Terhesen tilos fürdeni, mert lemosod a szerencsét a babáról!
Tény: Természetesen az alapvető higiéniás szabályokat akkor is érdemes betartani, ha kisbabát vársz, sőt egy kellemes zuhany még jól is eshet! De a túlságosan meleg fürdőnek számos veszélye lehet, szélsőséges esetben vetélést is okozhat.
(via)
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések