Terhesség

6 dolog, ami méhösszehúzódásokat okozhat a harmadik trimeszterben

Már jóval a kiírás előtt elkezdhetsz érezni kontrakciókat, főleg a harmadik trimeszterben. Íme, a hat leggyakoribb ok, ami az utolsó hetekben méhösszehúzódásokat okozhat.
2020. Szeptember 06.
6 dolog, ami méhösszehúzódásokat okozhat a harmadik trimeszterben (fotó: Getty Images)

1. Korai vajúdás

A koraszülés – amely a terhesség 36. hete előtt következik be – az egyik oka lehet annak, ha a kismama összehúzódásokat tapasztal. A jóslófájásokkal ellentétben ez a fájás nem múlik el, ha sok összehúzódás tapasztalható órákon át, akkor érdemes erre az eshetőségre is gondolni – mondja Dr. Bart Putterman, szülész-nógyógyász.

2. Megerőltetés

Lehet, hogy nem akarsz vagy nem tudsz lassítani a harmadik trimeszterben, de a test túlzott megerőltetése “hamis” összehúzódásokat okozhat. “Ha túlságosan megerőlteted magad, az Braxton Hicks-féle összehúzódásokat okozhat” – mondja Dr. Putterman. A Braxton Hicks kontrakciók olyan összehúzódások, amelyek segítik a testet felkészülni a vajúdásra – és gyakran elmúlnak, ha megpihensz, felteszed a lábad vagy csak leülsz.Általában szórványosan jelentkeznek, kissé kényelmetlenek, és 30 másodperctől két percig tartanak. A Braxton Hicks összehúzódások miatt nincs szükség arra, hogy kórházba indulj, a legtöbb nő valamikor a terhessége 20. hete után tapasztalja őket.

3. Kiszáradás

A kiszáradás is elindíthatja ezeket a hamis Braxton Hicks összehúzódásokat, ezért győződj meg arról, hogy eleget ittál-e. “Ha egy kismama felhív ezzel a tapasztalattal, akkor az egyik első dolog, amit mondunk neki, hogy igyon meg egy nagy pohár vizet” – mondja Dr. Putterman. “Ha nem érzi jobban magát ezután sem, akkor valószínűleg be kell jönnie és megvizsgáljuk.” De az is előfordulhat, hogy teli hólyag okoz Braxton Hicks kontrakciókat, ezért gyakran menjünk vécére.

4. Szex

A szeretkezést a Braxton Hicks összehúzódásokkal összefüggésbe hozták. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az orgazmus és a spermában lévő prosztaglandinok méhösszehúzódást okozhatnak. De itt is az időfaktor a lényeges: ezek a méhösszehúzódások elmúlnak rövid időn belül, míg a valódi vajúdásnál nem múlnak el, hanem egyre intenzívebbé válnak.

5. Terhességi komplikációk

Ha fájdalmas összehúzódásokat hüvelyi vérzés kíséri, akkor azonnal fel kell venni a kapcsolatot orvossal. “Ha a kontrakció több mint két percig tart, akkor azonnal kérjünk szaksegítséget” – mondja Siobhan Kubesh, szülésznő. “Azok az összehúzódások, amelyek nem múlnak el, bajt is jelezhetnek.” Ugyanis még a valódi fájások között is van szünet, ha azonban ez teljesen hiányzik, azaz folyamatos a fájás, az komplikációra enged következtetni, valamilyen veszélyes szövődményre, akár méhrepedésre is utalhat.

6. Vajúdsz

A kontrakciók megjelenése örömteli is lehet: itt az idő, beindult a szülés. A kontrakciók valószínűleg rendszertelenül indulnak, majd egyre erősebbek, hosszabbak lesznek. Az, hogy mikor érdemes elindulni a kórházba inkább orvos és kórházfüggő, ezért érdemes erről beszélni a szülésszel, szülésznővel.Forrás: Parents.com