Terhesség

5 ok, amiért az orvos sürgősségi császárt indítványozhat

Habár minden kismama fejében él egy idilli elképzelés arról, hogy hogyan szeretné megszülni a gyermekét, sajnos a dolgok nem mindig haladnak ezen elképzelések szerint.
2018. Augusztus 14.
5 ok, amiért az orvos sürgősségi császárt indítványozhat

Dr. Therese Guinto szülész-nőgyógyász szerint egy orvos (többek között) a következő okok miatt indítványozhat azonnal sürgősségi császármetszést.

1. Nem tágulsz eléggé

“Abban az esetben is, ha beindították a szülést, előfordulhat, hogy az összehúzódások nem elég intenzívek ahhoz, hogy kitágítsák a méhszájat” – mondja Dr. Guinto. “Ideális esetben, mikor a kismama a szülés aktív fázisában van, első szülés esetén óránként 1,2 centit, második-harmadik szülés esetén 1,5 centit kellene tágulnia. Amennyiben ez két órán keresztül nem teljesül, az már császárra adhat okot.”

2. Gond van a méhlepénnyel

Az ún. placenta previa, azaz előlfekvő méhlepény is okot adhat a beavatkozásra. Ilyenkor a placenta gyakorlatilag elzárja az utat a baba elől, ráadásul az édesanyánál is súlyos vérzés következhet be, ezért egyértelmű, hogy az orvos a császár mellett dönt. Sürgősségi császármetszést vonhat maga után az is, ha a méhlepény levált a méhről, ami a vérzés mellett az oxigénszállítást is akadályozhatja a baba felé.

3. Köldökzsinór-előreesés áll fenn

Akkor beszélhetünk köldökzsinór-előreesésről, ha a köldökzsinór a méhszájon át a baba előtt kicsúszik. Ez azért nagyon veszélyes, mert a baba kifelé nyomódó fejecskéje olyannyira összenyomhatja a köldökzsinórt, hogy azon át nem jut vér és oxigén az újszülötthöz. A helyzet automatikusan császármetszést von maga után.

4. Herpeszed van

Ilyenkor is szükség van a császárra, hogy a baba nehogy megfertőződjön. Ez akkor a legégetőbb, ha az édesanyának aktív herpesze, esetleg méhszájsebe vagy sérülése van.

5. A baba nem fordult be

“Ha a baba nem fordul be és popsival ül a méhszájon, még nem von maga után automatikus műtéti beavatkozást” – mondja Dr. Guinto. Azonban hangsúlyozza, hogy ilyenkor azért a császármetszés a legbiztonságosabb választás. “Mindig az a cél, hogy ha lehet, megelőzzük a bajt” – mondja, hiszen ilyenkor törés és idegi sérülés is bekövetkezhet. Nagy tapasztalattal rendelkező orvosok esetleg át is tudják fordítani a babát, de ez esetben előfordulhat, hogy a köldökzsinór rátekeredik a kicsi nyakára.

(via smartparenting.com)

Kapcsolódó cikkeink császármetszés témában: