Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

5 könyv, amit mindenképp olvass el, ha hamarosan apa leszel

Szerző: Szőke Anna

2019. május 6. | Frissítve: 2021. május 19.

Forrás: babaszoba.hu

A várandósság nem csak a kismamáknak, hanem a leendő édesapáknak is egy rendkívül izgalmas időszak. Ilyenkor a férfiak ugyanúgy készülődnek az új szerepkörre, mint az édesanyák, csak ők legtöbbször kevésbé látványosan teszik mindezt.

Ettől függetlenül bennük is felmerül ezer meg ezer kérdés, melyek megválaszolásához, illetve az új élethelyzettel való ismerkedéshez nagy segítséget nyújthat egy-egy jó könyv, amolyan apáktól-apáknak típusú olvasmány.
5 könyv, amit mindenképp olvass el, ha hamarosan apa leszel
Egy korábbi cikkünkben összegyűjtöttük azokat a praktikus írásokat, amik mindenképp hasznosak lehetnek a kismamáknak - és párjaiknak - a terhesség hónapjai, illetve az azt követő első év alatt. Ezek könnyen érthető, alap információkat tartalmaznak, és ha a kispapa is belelapoz a kiadványokba mindegyikből profitálhat. Az alábbi 5 könyv viszont túlmutat a tájékoztatáson, és inkább tapasztalati alapokon igyekszik bevezetni az apaság rejtelmeibe az olvasót, így adva kezébe egyfajta "túlélőkalauzt" az új szerephez.
Szél Dávid: Apapara - Válogatott nyafogások és büszkeségek

A szerző családi és párkapcsolati problémákkal foglalkozó szakpszichológus, emellett pedig a szókimondó Apapara blog atyja. Első könyvében a szülővé válás rögös útjáról mesél meglepő őszinteséggel, humorosan (de mégsem a tipikus "vicceskedő" apás könyvek stílusában). Ha tetszett, akkora tavaly megjelent Túl a parán - minden amiről az apák nem beszélnek című könyvét sem érdemes kihagyni.
Igazán érdekes kis gyűjtemény ez hazai művészek, sportolók, zenészek, színészek interjúiból összeállítva. Minden olyan kérdést igyekeznek megválaszolni - a maguk egyedi módján -, ami arról szól, hogy milyen is egy mai apa? A könyvben vagány apukák mesélnek arról, hogy élik meg ezt a sokszor igen nehéz szerepkört, hogyan oldanak meg egy-egy gyereknevelési problémát, mit ad nekik az apaság. Nagyon emberi, nagyon valós, megerősítő jellegű kötelező olvasmány.
Az olvasmányosabb könyvek közt is elkél persze egy-egy olyan kötet, amelyben könnyen és gyorsan találhatunk választ kérdéseinkre. Heidi Murkoff klasszikus babavárós könyvét (Az a 9 hónap) haszonnal forgathatjuk a terhesség ideje alatt, a szerző újabb kötete viszont már a születés utáni időszakra koncentrál, és segít eligazodni a kezdeti nehézségek labirintusában. Tartalmas, könnyen értelmezhető és szinte nincs olyan dolog, amire ne készítene fel.
Ezt a kötetet azoknak ajánlom, akik jelen szeretnének lenni gyermekük világrajövetelénél, azaz apás szülést terveznek. Sok édesapa panaszkodik, hogy mennyire tehetetlennek, feleslegesnek érezte magát a szülés folyamata alatt. A megfelelő technikákkal és persze rengeteg szeretettel és odafigyeléssel azonban a "passzív" szemlélőből, aktív segítővé, az édesanya támaszává válhat a kispapa is. Ebben segít a rendkívül nagy tapasztalattal rendelkező bábaasszony, Noll Andrea gazdagon illusztrált könyve, mely egyszerűen és érthetően mutatja be a szülés folyamatát, különböző szakaszait és segíti a szülés körüli segítségnyújtás formáinak elsajátítását.
Az osztrák pszichoterapeuta könyve a modern apaszerepet - mely már nem csak abból áll, hogy az édesapa felel a család anyagi biztonságáért - helyezi a középpontba, aminek legfontosabb eleme a jelenlét a gyermek életében. Olvasmányos formában ír az értékes együtt töltött idő, a nagy beszélgetések és az érzelmek kimutatásának fontosságáról, s arról, hogyan fejlődhet egy édesapa a gyerek korának előrehaladtával, hogy biztosítani tudja utódja számára a szükséges érzelmi hátteret.
Kapcsolódó cikkeink apaság témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések