Terhesség

5 kérdés, amit jó, ha átbeszéltek a férjeddel a baba születése előtt

A gyerek érkezése számtalan olyan témát vet fel, ami egy pár életében okot adhat a vitára. Ennek elkerülése céljából érdemes néhány dolgot előre megbeszélni.
2017. December 26.
5 kérdés, amit jó, ha átbeszéltek a férjeddel a baba születése előtt

Szabadság

Ahelyett, hogy annyival elintéznénk a dolgot, hogy “majd kiveszek pár hét szabit”, fontos lenne kicsit mélyebben elgondolkodni a témán érintve a munkába való visszatérés kérdését is. Vannak olyan munkakörök, amelyek megengedik, hogy az illető otthonról dolgozzon (legyen szó apáról vagy anyáról), amit szintén érdemes fontolóra venni. A lényeg, hogy beszéljük át alaposan a dolgot, hogy ne érjen később meglepetésként, hogy a párunk ezt másképp gondolja.

Látogatók és segítség

Ha megérkezik a baba biztos, hogy tömött sorokban fognak állni az ajtótokban a látogatók, hacsak nem terveztek ezzel is egy kicsit előre. Nem beszélve arról, hogy lesznek, akik felajánlják a majd a segítségüket. Azt tanácsoljuk, fogadjátok el, lesz ugyanis bőven feladat a kicsi körül. Több, mint azt valaha is képzelnétek.

Éjszakai beosztás

Az első hetek rendkívül kimerítőek egy újszülött csecsemővel, ezért érdemes előre megbeszélni, hogy hogyan tervezitek beosztani az éjszakákat. Vannak párok, akik felosztják egymás között a hetet (egyik nap anya, másik nap apa kel a babához), mások megfelezik az éjszakát (késő este anya, reggel apa az ügyeletes). A lényeg, hogy úgy tervezzétek meg, ahogy nektek a legideálisabb, aztán meglátjátok, mi az, ami nálatok élesben is működni fog. Fontos azonban, hogy legyen egy terv, és ne automatikusan az édesanya nyakába zúduljon minden.

Szülői kötelességek

Lényeges, hogy ez se csak úgy magától alakuljon, hanem legyen kicsit átbeszélve előre: ki fog főzni, takarítani, mosogatni, bevásárolni, fürdetni, pelenkát cserélni stb. Az utolsó kérdés talán banálisnak tűnik, pedig az “én cseréltem ki utoljára, most te jössz” című hárítás számtalan vitát szülhet közöttetek, amire semmi szükség. Feloszthatjátok úgy is, hogy reggel, délelőtt apa; délután, este pedig anya teszi tisztába a babát, de lehet ez kizárólag apa feladata is (ha vállalja). Egyezzetek meg.

Alvás

Sok szülő gyönyörű kis babaszobát rendez be a gyerekének jóval mielőtt megszületne a kicsi, pedig a jelenlegi gyermekorvosi ajánlások szerint a bölcsőhalál elkerülése szempontjából a legideálisabb, ha a baba az első pár hónapban a szülőkkel egy szobában alszik. A lényeg azonban, hogy jó előre döntsünk ebben a kérdésben is, hiszen a következetesség nagy jelentőséggel bír. Nem mintha közben ne változtathatnánk a döntésünkön, de az állandóság mindenképpen segít főleg az első amúgy is meglehetősen “káoszos” időszakban.(Cikk forrása: fatherly.com)Kapcsolódó cikkeink szülés után a babával témában: