Terhesség

5 gyakori bőrprobléma a terhesség alatt

Ragyogó bőr, dús haj és ellenállhatatlan vonzerő - a legtöbben így írják le a várandós kismamák külsejét. Azonban vannak kevésbé szerencsések, akiknek bizony meggyűlik a baja a különböző bőrproblémákkal. Melyek ezek, és persze, mit lehet tenni ellenük?
2018. Május 04.
A terhesség alatt is érdemes ápolni a bőrünket

A terhesség során a szervezetünkben végbemenő hormonális változások a bőrre is hatással vannak, ez pedig befolyásolhatja a bőr pigmentáltságát vagy a pattanások számát. A vízvisszatartás (és az egyre fokozódó kimerültség) püffedt karikás szemeket okozhat, a vérkeringés fokozásával együtt járó értágulatról nem is beszélve. A nők legalább felénél kialakul a terhesség során valamilyen bőrprobléma. Ezek a leggyakoribbak.

Melazma

A megemelkedett ösztrogén- és progeszteronszint serkentő hatással van az úgynevezett melanocitákra, vagyis azokra a sejtekre, melyek a bőr árnyalatáért felelős pigmenteket termelik. Ennek eredménye, hogy a bőrön sötét foltok jelenhetnek meg.

Mit tehetünk ellene?

A legfontosabb a napfény kerülése, illetve a megfelelő, erős fényvédők használata. A napfény ugyanis csak még sötétebbé teheti a foltokat, vagy hiperpigmentációt okozhat. A szülést, illetve a szoptatás abbahagyását követően kipróbálhatunk a bőrt világosító krémeket, bőrradírokat, vagy speciális, kozmetikai szalonokban végzett bőrcsiszolást, mikrodermabráziót is.

Dermatitisz

Szintén a hormonális változásokra vezethető vissza a dermatitisz, vagyis a bőrgyulladás, mely főként az arcon jelentkezik. Tünetei közé tartozik például a bőr kipirosodása, viszketése, kiszáradása, érzékennyé válása.

Mit tehetünk ellene?

Érdemes bőrgyógyásszal konzultálni, aki speciális gyulladáscsökkentő krémeket írhat fel. Otthon is használjunk nyugtató, hipoallergén kozmetikumokat, melyekben nincs sem illatanyag, sem színezék. A speciális, rosacea ellen alkalmazott szerek is segíthetnek, mert kiegyensúlyozó hatással vannak a bőráramlásra. Az alkoholtartalmú termékeket kerüljük, és gondoskodjunk a megfelelő fényvédelemről is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a gyulladások fellángolását bizonyos élelmiszerek (pl. a tejtermékek) is okozhatják!

Hajszálértágulat

A súlynövekedés, a hormonális változások és a fokozott vérkeringés következtében a vénákra nagyobb nyomás nehezedhet, így azok kitágulhatnak, megnagyobbodhatnak, és pókhálószerű, piros foltokat okozhatnak az arcon.

Mit tehetünk ellene?

A piros foltok a szülést követő 3-6 hónapban halványodhatnak, akár el is múlhatnak, de a makacsabb elváltozásokat bőrgyógyász tudja kezelni, pl. lézeres módszerrel. Sajnos, igazán hatékony házi módszer nincs a probléma ellen, de egy jó minőségű korrektorral el lehet fedni a piros foltokat.

Pattanás

A progeszteron a bőr zsírosabbá válását, fokozott faggyútermelődést, a pórusok eltömődését okozhatja, ez pedig pattanások kialakulásával jár együtt.

Mit tehetünk ellene?

A szülést követően, amikor helyreáll a szervezet korábbi hormonegyensúlya, általában a pattanások is megszűnnek. Addig is érdemes lágy, kímélő arctisztítóval rendszeresen lemosni az arcot! A túlságosan szárító készítményektől azonban tartózkodjunk, ezek ugyanis csak tovább stimulálják a faggyúmirigyeket! Érdemes kipróbálni a ként tartalmazó kozmetikumokat, melyeknek antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásaik is vannak. A szoptatás abbahagyása után egy kicsit erősebb szerekhez, például szalicilsavat vagy benzoyl-peroxidot tartalmazó kozmetikumokhoz is nyúlhatunk. Természetesen, a súlyos pattanásosságot érdemes bőrgyógyásszal is megnézetni, emellett pedig a kozmetikus is segíthet egy-egy tisztító kezeléssel.

Püffedt, karikás szemek

Rossz keringés, vizesedés és kialvatlanság: ezek mind hozzájárulhatnak, hogy a szem alatt sötét karikák, táskák és puffadtság alakuljon ki.

Mit tehetünk ellene?

A nyugtató, hidratáló, frissítő szemkörnyékápolók csökkenthetik a puffadást, az apróbb ráncokat is eltűntetik, emellett pedig világosítják a szem alatti területet. Ne várjunk tőlük azonnali hatást, ezért érdemes egy jó minőségű korrektorra is beruházni. A hideg általában jót tesz a puffadt szemeknek, tartsuk ezért a szemkörnyékápolót a hűtőszekrényben! Éjszaka próbáljuk meg enyhén megemelni a fejet, hogy a reggeli puffadtságot csökkentsük, és együnk vitaminokban gazdag ételeket, melyek nélkülözhetetlenek a szép bőrhöz.

Forrás: parents.com

Ez is érdekelhet: