Terhesség

5 dolog, amire figyelj oda, ha télen vársz babát

A téli terhesség igazán varázslatos tud lenni, de van néhány veszély is, amire különösen oda kell figyelni ebben a szezonban. Íme, néhány módszer, amellyel megelőzheted a bajokat.
2019. December 10.
5 dolog, amire figyelj oda, ha télen vársz babát (Fotó: iStock)

Tegyél a kiszáradás ellen

Bizony a dehidratáció nem csak nyáron veszélyeztethet. A téli levegő nagyon száraz, amikor pedig bemész a lakásba, ahol remek a hőszigetelés, és folyamatosan megy a fűtés, könnyen meleged lehet és megizzadhatsz. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy könnyen kiszáradj, ami okozhat fejfájást, szédülést, de akár koraszülést is eredményezhet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy néhány pohárral több vizet igyál, mint a várandósság előtt, még akkor is, ha nem érzed magad feltétlenül szomjasnak.

Ne hagyjuk abba a mozgást

A legtöbb várandós anyuka a sétára szavaz, hogy többet tudjon mozogni, télen azonban könnyen lehetnek olyanok a körülmények, hogy inkább maradnánk a kanapén. Azonban a testmozgás segít, hogy egészségesebb legyen a baba, és könnyebben viseld a terhességet. Hogy ne szabhasson gátat az edzésnek az időjárás, érdemes beiratkoznod egy várandós torna csoportba: az elsajátított gyakorlatokat otthon is tudod végezni. A terhes jóga is kiváló mozgásforma lehet, amely enyhíti a hátfájást, és segít megtanulni, hogy lélegezz helyesen a szüléskor.

Vigyázz a kórokozókkal

Amikor babát vársz, még jobban tarthatsz attól, hogy megbetegszel, hiszen számos gyógyszert nem ajánlott szedni ilyenkor. A legjobb módja annak, hogy megelőzd a fertőzéseket, ha rendszeresen kezet mosol, és kerülöd az orrod és a szád megérintését. A várandós nőknek emellett ajánlott az influenzaoltást is beadatni, függetlenül attól, hogy korábban voltak-e már influenzásak.

Fokozottan ügyelj a csúszós utakon

A téli csúszós járdán bárki könnyen elhasalhat, de kismamaként a pocakod miatt neked még jobban kell ügyelned, hiszen ilyenkor a súlypont áthelyeződik. Éppen ezért érdemes egy jól tapadó, lapos téli csizmát beszerezned, és legalább a babavárás alatt elfelejtened a magas sarkú cipőt. Nehéz táskákat se cipelj magaddal, ha pedig véletlenül mégis elesel, érdemes felkeresned az orvosodat, hogy megbizonyosodhass, hogy nem történt semmi baj.

A télikabát problémája

Bizony a leghidegebb évszakban azzal a problémával is szembesülni fogsz, hogy kicsi lesz rád a télikabátod. A télikabát pedig nem egy olcsó mulatság, de szerencsére remek 3 az 1-ben kabátok léteznek már, így nem egy olyan darabra kell komolyabb összeget költened, amit csak egy-két hónapig hordasz. Ezek a kabátok két plusz betéttel rendelkeznek, amelyeket cipzárra lehet ráilleszteni a ruhára: van egy bővítős részük, a nagy pocakos időszakra, és egy olyan is, amibe a babát lehet beleültetni, ha már megszületett. Amikor pedig már egyikre sem lesz szükség, akkor elég kivenned, és máris lesz egy szűkíthető derekú kabátod.(Cikk forrása: thebump.com)Kapcsolódó írásaink: