Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

5 csodás dolog a harmadik trimeszterből

Szerző: Babaszoba.hu

2019. június 30. | Frissítve: 2021. május 31.

Forrás: babaszoba.hu

Közeleg a szülés időpontja, és míg te egyre nehezebben viseled az édes terhet, az anyaméhben fantasztikus dolgok történnek a magzattal! Lássunk ezek közül néhányat!

Rohamos hízás

A születendő kisbaba tulajdonképpen már teljesen fejlett ebben az időszakban, vagyis teljesen úgy néz ki, mint egy "valódi" emberke, bár annak elég soványka. Az utolsó hónapokban éppen ezért a hízáson van a hangsúly! Hetente nagyjából 20-25 dekát hízik.
Mi történik a harmadik trimeszterben?

A lélegzés gyakorlása

Bár a kicsi még a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül kapja a szükséges oxigént, azért már gyakorolja a lélegzetvételt, hogy minél könnyebben menjen ez a születés után. A születés pillanatában, az első levegővételnél drasztikusan megváltozik az újszülött keringési rendszerének működése!

Pislogás

A második trimesztertől már képesek érzékelni a fényt a magzatok, ám a 28. héttől pislogni is tudnak, vagyis rendszeresen nyitják-csukják a szemüket. A szemükben található pigmentált rész - ami a szem színét adja - azonban még a születés után is fejlődik, ezért kékes-szürkés a legtöbb kisbaba szeme.

Ízlelés (és pisilés)

A magzatvíz íze aszerint változik, hogy az anyuka milyen ételeket fogyaszt - vagyis, már az anyaméhben formálhatod a gyermeked ízlését, hiszen azokat az ízeket fogja megszokni és megkedvelni, amelyekkel gyakrabban találkozik. A lenyelt magzatvizet pedig fel is dolgozza és persze ki is pisili, szintén gyakorolva ezt a későbbiekben rendkívül fontos képességet!

Hallgatózás

A külvilágból érkező hangok érzékelése már nagyjából a 18. héten megkezdődik, de a harmadik trimeszterre sokkal fejlettebb lesz ez a képessége. Nemcsak hallja a hangodat, de reagálni is képes rá! Tehát nyugodtan beszélj vagy énekelj neki, de ha ezt egy kicsit furcsának érzed, egyszerűen olvass fel neki a könyvedből!
(via)
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések