Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

5 aggodalom a terhes pocakkal kapcsolatban

Szerző: Babaszoba.hu

2020. szeptember 16. | Frissítve: 2021. augusztus 30.

Forrás: babaszoba.hu

A babavárás hatalmas öröm, de a kismamák számos dologgal kapcsolatban éreznek ilyenkor aggodalmat. A növekvő pocak állapota is ilyen aggodalom lehet.

Túl nagy? Túl kicsi? Túl alacsonyan van? Az egyetlen, amit nap mint nap szemmel láthatunk a baba növekedésével kapcsolatban, az a terhes pocak mérete. Sokan aggódnak amiatt, hogy minden rendben van-e a pocakkal, ezért is fontos leszögezni, hogy mindenki pocakja más és más. Mit érdemes tudni a különböző várandós pocakokról a Verywell Family szerint?
5 aggodalom a terhes pocakkal kapcsolatban (Fotó: Getty Images)

Kicsi pocak

Megfelelő az étrended, rendszeresen mozogsz, és minden vizsgálatra elmész, az emberek mégis azt mondják, hogy a pocakod kicsi ahhoz képest, hányadik terhességi hétben jársz, vagy megkérdezik, eszel-e eleget. A terhességi vizsgálatok során rendszeres szűrésekkel figyelik a fejlődő baba méretét a 15-20. héttől, illetve a has méretét is. A has normál növekedési üteme, amint elkezd látszani, nagyjából 1 cm hetente.
Ha a hasizmaid nagyon erősek, feszesek, az gátolhatja, hogy a méh annyira kidudorodjon, amennyire számítani lehetne rá a terhességi héthez képest. Emellett a magasabb nők hasa is kisebbnek tűnhet, mint egy alacsonyabb nő pontosan ugyanakkora méretű hasa.
Az egyetlen lehetséges probléma, amely állhat a kisebb terhességi pocak hátterében, az oligohydramnion nevű állapot, amely során túl kevés a magzatvíz. Ezt általában a normál prenatális ellenőrzések során időben észreveszik.

Nagy pocak

Ha úgy tűnik, hogy a terhes pocak hatalmas, az egyrészt lehet az édesanya kisebb termete miatt. Ha nem az első terhességről van szó, észreveheted, hogy a pocakod sokkal előbb látszani kezd. Ennek oka, hogy az izmok ilyenkor már kicsit megnyúltak, és könnyebben engednek a táguló méh nyomásának.
Ritkán állhat a nagyobb pocak hátterében a polihydramnion nevű állapot, amely során túl sok a magzatvíz, de ezt általában időben észreveszik a prenatális vizsgálatok során.

Magasan van a pocak

Egyáltalán nem ritka, hogy a kisbaba úgy helyezkedik el az anyaméhben, hogy a pocak magasan helyezkedik el, különösen az első két trimeszter során. De néhány édesanya pocakja az egész terhesség során ilyen, főként azoknak, akiknek nagyon erősek a hasizmaik. A régi hiedelemmel ellentétben pedig az, hogy magasan vagy alacsonyan van-e a has, nem arról árulkodik, hogy kisfiút vagy kislányt vársz-e.

Alacsonyan van a pocak

Néhány kismama hasában alacsonyan helyezkedik el a baba, ami kényelmetlen is lehet. A második, harmadik várandósság során ezt okozhatja az, hogy a méhet tartó izmok és szalagok gyengébbek, jobban megnyúltak.
A várandósság vége felé akár szinte egyik napról a másikra lejjebb szállhat a has, amelynek az oka lehet, hogy a baba készül a születésre. Ez nem minden kisbabánál van így, van olyan baba is, aki csak a vajúdás kezdetekor ereszkedik lejjebb. Ha a 37. hét előtt ereszkedik le hirtelen a has, javasolt beszélni a kezelőorvossal.
Ha a pocak alacsonyan van, az nyomást gyakorolhat a hát alsó részére, és kellemetlenséget, fájdalmat okozhat. Ilyen esetben egyeztess a kezelőorvosoddal, milyen gyakorlatok segíthetnek.

Széles pocak

Ha nagyon széles a pocak, lehet, hogy a baba keresztirányban fekszik az anyaméhben - a prenatális vizsgálatok során ezt is tudják ellenőrizni. Ez általában nem jelent problémát, ha a baba időben befordul a szülőcsatornába. Ellenkező esetben szükség lehet császármetszésre.
A túlsúly a terhesség elején is okozhatja, ha nagyon széles a pocak.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések