Terhesség

4 ok, amiért szuperérzékeny lehet a szaglásod

Vannak olyan szagok, amelyek rosszullétet okoznak neked? Vagy éppen ellenkezőleg, olyan kifinomult a szaglásod, hogy még a legfinomabb aromákat is kiérzed?
2020. Augusztus 24.
4 ok, amiért szuperérzékeny lehet a szaglásod (fotó: Getty Images)

Ha a fenti kérdésekre igennel válaszoltál, akkor valószínűleg te is a szuperérzékeny szaglásúak csapatába tartozol.

A jelenségnek orvosi elnevezése is van, ez hyperosmia, azaz túlérzékeny szaglás. Vannak, akiknél ez a túlérzékenység csak a negatív szagokra, míg másoknál a kellemes pozitív illatokra irányul. A jelenség egyébként viszonylag ritka és még mindig keveset tudnak róla a kutatók. Van azonban néhány ismert oka annak, ami miatt túlérzékeny lehet a szaglásod.

1. Egészségügyi problémák

Számos tanulmányról számoltak be a különféle betegségek és a hyperosmia közötti összefüggésekről, ideértve a Lyme-kórt, a migrént, a hormonhiány és egyes gyógyszerekkel való kapcsolatot. Noha nem teljesen tisztázott, hogy ezekben az esetekben mi okozza a hyperosmia kialakulását, lehetséges, hogy ezek a betegségek befolyásolják az illatreceptorok által generált jeleket.

A tanulmányok azt is kimutatták, hogy bizonyos genetikai állapotok, például a KAL1 gén duplikációja vagy túlexpressziója – amely fehérjét (anosmin-1) termelődik, és amely úgy tűnik, hogy szabályozza az illatfeldolgozást segítő idegsejtek növekedését és mozgását – és más genetikai mutációk kapcsolódnak a fokozott szaglásérzékeléshez.

2. Terhesség

A terhes nők gyakran tapasztalják, hogy olyan szagok zavarják őket, amelyek korábban soha nem okoztak problémát. Kutatások alá is támasztották, hogy vannak olyan terhes nők, akik átmenetileg túlérzékenyek egyes szagokra.

Összehasonlítva több mint 50 tanulmány eredményeit a terhesség és szaglás megváltozásával kapcsolatban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy noha összességében és nagy általánosságban a terhes nők érzékenyebbek az illatokra. Az érzékenység azonban csak átmeneti és nincsenek azzal egyelőre tisztában a kutatók, hogy pontosan mi áll a jelenség hátterében.

3. Agyi eltérések

Egy 2019. évi tanulmány azt akarta feltárni, hogy van-e az agyműködésnek szerepe a szuperérzékeny szaglással kapcsolatban. A kutatók 25 olyan férfit vontak be a vizsgálatba, akik magukat túlérzékeny szaglásúnak tartották és 20 olyan férfit, akik átlagosak voltak a szaglás tekintetében.

Megállapították, hogy a szuperérzékeny szaglásúak agyaktivitása két kulcsfontosságú területen fokozódott, amelyek felelősek az illatokkal kapcsolatos információk összegyűjtéséért, valamint a szagok megtanulásáért és megjegyzéséért. Az is bizonyítást nyert, hogy a szaglás és az emlékezet szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Vannak olyan kutatások is, amelyek megállapították, hogy egyes szagok elutasítása, vagy kellemetlennek érzése valamilyen korábbi negatív tapasztalathoz kapcsolódik.

4. Edzés, tanulás

Ha bizonyos szagokra összpontosítunk és begyakoroljuk, akkor érzékenyebbé is válhatunk rájuk. Erre mutat rá egy 2003-as tanulmány, amelyben a rózsa és a menta illatát szagoltatták önkéntesekkel különböző szag mélységekben, azaz különféle koncentrációkban. A tesztelést hetente egyszer, 10 héten végezték. Az önkéntesek 2 százaléka szuperérzékenységet produkált, míg 10 százalékuk több alkalommal is mutatta a tálérzékenység jeleit, miközben átlagos szaglásúak voltak.

(via)