Terhesség

25 módja annak, hogy szeresd a terhességed

Boldog terhességet szeretnél? Ennek egy része a fejedben dől el. Hozd ki a legtöbbet ebből a kilenc hónapból.
2022. Február 02.
25 módja annak, hogy szeresd a terhességed (fotó: Getty Images)

A terhesség megterheli kitartásunk határait. Érzelmi magasságokba és mélységekbe repíthet. Megváltoztathatja az alapvető értékrendünket.

De túl gyakran a terhesség kellemetlenségeire koncentrálunk. Ehelyett olyan időszaknak kellene lennie, amely tele van egészséggel, motivációval, elmélkedéssel, újraértékeléssel vagy egyszerűen csak szórakozással.

Íme, 25 módja annak, hogy élvezd a terhesség adta lehetőségeket, hogy ez valóban egy különleges időszak legyen az életedben.

1. Használd ki a helyzetet. Soha többé nem lesznek ennyien hajlandóak segíteni neked. Fogadd el, hogy a buszon átadják a helyet. Mondj igent, ha mások akarják cipelni a csomagod. Ahelyett, hogy bűntudatot éreznél, gondolj arra, hogy később továbbadhatod a szívességet egy másik terhes nőnek.

2. Óvatosan a fészekrakással. A gyerekszoba berendezése és a babának szóló bevásárlás szórakoztató lehet, de ne hagyd, hogy túlterheljen. Igazából csak fedélre, alapvető ruházatra, pelenkára, ételre és rád van szüksége.

3. Hozd ki magadból a legjobbat. Fektess be néhány különleges kismamaruhába, köztük néhány csinos fehérneműbe. Gyakran járj fodrászhoz, kozmetikushoz. Csináltass egy klassz fotót.

4. Élvezd a pocakodat. Amikor a baba ébren van és aktív, tegyél egy zselés cukorkát vagy egy félig töltött pohár vizet a pocakodra, dőlj hátra, és nézd a műsort. Rögzítsd a szívverést. Készíttess gipszet a hasadról.

5. Értékeld az életet. Hirtelen talán már nem is tűnik olyan fontosnak a vállalati ranglétra megmászása. Lehet, hogy az életmódodat most, hogy gyermeket vársz, “nem érzed magadénak”. Gondolkodj el azon, mi fontos igazán.

6. Légy királynő egy napra (kilenc hónapra). Dobd ki a teendőid listáját. Szundíts bűntudat nélkül. Zuhanyozz extra sokat. Vedd le a cipődet és tedd fel a lábad. Aludj sokáig (de kelj fel és öltözz fel, hogy a világ részének érezd magad). Ha túl sok a házimunka, kérj segítséget.

7. Fedezd fel a spiritualitásodat. Az időzítés nem is lehetne jobb. “Amikor terhes vagy, sokkal elmélkedőbb vagy, sokkal jobban összhangban vagy a teremtéssel” – mondja Susan Plymell tiszteletes, négy gyermek édesanyja, lelkész.

8. Élvezd, hogy masszíroznak. A jól végzett terhesmasszázs biztonságosan ellazíthat; enyhítheti az izomfeszültséget, a duzzanatot és a hátfájást; javíthatja a vérkeringést. “A masszázs segíthet a nőnek abban is, hogy nagyobb érzékszervi tudatosságot fejlesszen ki, ami nagyon hasznos a vajúdás és a szülés során” – mondja Paula Koepke, terhesmasszázs-oktató. “Tanulmányok azt is kimutatták, hogy azok a nők, akiket gondoskodón érintenek, könnyebben átadják ezt a gondoskodást a babájuknak”.

9. Állj át egy egészségesebb életmódra. Néha olyan dolgokat teszünk meg valaki másért, amit magunkért nem tennénk meg. Van néhány hónapod arra, hogy egészséges táplálkozási szokásokat alakíts ki, kezdj el egy mérsékelt edzésprogramot, kezdj el meditálni, vagy tegyél bármi mást, amitől a tested jobb otthont nyújt neked és a babádnak is.

10. Lépj új szintre a szüleiddel való kapcsolatodban. Minden eddiginél több közös vonásod van a szüleiddel. Használd ki ezt a tényt a velük való kommunikáció javítására. “A közös anyaság közelebb hozott engem és édesanyámat egymáshoz” – mondja Kathy Ward, háromgyermekes édesanya. “Visszahozta az emlékeket számára, és én jobban megértettem, hogy min ment keresztül öt gyerekkel.”

11. Élvezd a felfokozott érzékeket. “Amikor terhes voltam, a színek élénkebbnek tűntek, és valódi kapcsolatot éreztem a többi emberrel” – mondja Ginny Bettendorf, két gyermek és két mostohagyermek édesanyja. “Ahogy egy új életet hordozunk magunkban, tisztábban érzékeljük a körülöttünk lévő életet.” Ahogyan a terhesség során felerősödött érzékeink az ételekre is kihatnak, ugyanúgy extázisba kerülhetünk egy rózsa illatától is. Élvezd az új tudatosságát. Ha tudod, őrizd meg egy életre.

12. Dobd fel a szexuális életedet. A terhesség nagyon szexi időszak lehet – a hormonok megváltoznak, az érzékek felfokozódnak, a teherbeesés miatti aggodalom megszűnik. Mivel a hagyományos szex kényelmetlen lehet, most itt remek alkalom a kreativitásra. Kísérletezz újszerű pozíciókkal, új fehérneműkkel, különböző megvilágítással. Lehet, hogy felfedezhet olyan “élvezeteket”, amelyeket a partnereddel a baba születése után is megtarthattok. Ha a szikrák kihunytak, tartsa életben a parazsat ölelgetéssel és kommunikációval; a tűz újra fellobban.

13. Kísérletezz különféle frizurákkal. A hormonok változása erősebbé és vastagabbá teheti a hajadat. “Sok ügyfelem úgy találja, hogy a terhesség tökéletes alkalom arra, hogy megnövessze a haját, különösen azért, mert könnyen ápolható frizurát szeretne, amikor a baba megszületik” – mondja Brenda Elliott, stylist. A színezésről, festésről vagy a daueroltatásról azonban mondj le: a hajad másképp reagálhat, és a vegyszerek árthatnak a babának.

14. Tájékozódj. Ha felvértezed magad tudással, az csökkentheti a szorongást. Menj el szülésfelkészítő tanfolyamra, szoptatási tanfolyamra. Kérd meg orvosodat, szülésznődet vagy a barátaidat, hogy ajánljanak jó terhességgel kapcsolatos könyveket. Szörfözz az interneten, hogy minél több információd legyen.

15. Támaszkodj a partneredre. “A terhesség alatt a hangsúly a nőn van, és a férfi gyakran kimarad” – mondja John Hewlett, ötgyermekes apa, hozzátéve, hogy néha a férfi nem tudja, hogyan vonja be magát a folyamatba. Menjetek együtt szülésfelkészítőre, szülőszoba látogatásra. Hagyd, hogy kényeztessen, és kérd meg arra, amire szükséged van.

16. Szerezz új barátokat. Találj más anyukákat vagy terhes nőket, akikkel megoszthatod a tapasztalataidat, akiktől tanácsot kérhetsz, és akiket a baba megszületése után is megtarthatsz barátként.

17. Oszd meg az örömödet másokkal. Kérdezz meg más nőket, hogy mit szeretnek a terhességben. Beszélgess az orvosoddal vagy a szülésznőddel a szülésekről, amelyekben részt vettek. Kerüld a rémtörténeteket. Ha valaki ragaszkodik ahhoz, hogy egy szörnyű élményt osszon meg, kérdezd meg: “Megtennéd újra?”. Gyakran előfordul, hogy a legrosszabb történetekkel rendelkező nőknek több gyerekük is van.

18. Legyél önfeledt. Fesd ki a pocakodat. Mondd el a nyomulós kíváncsiskodóknak, hogy a hatodikat várod és adj nekik egy címet, ahova küldhetik az adományt.

19. Fedezd fel a babád személyiségét. Vannak olyan tulajdonságai a babáknak, amelyeket az anya már a méhben megtanulhat. Az, hogy mennyire aktív a születendő gyermeked, és hogyan reagál bizonyos ételekre, zenére, sőt még a te hangulatodra is, utalásokat adhat a személyiségéről.

20. Randizz. Használd ki azt a kevés időt, amit a partnereddel még kettesben tölthettek együtt. Menjetek el randevúzni. Tegyetek hétvégi kiruccanásokat. Osszátok meg egymással a szülői szerepvállalással kapcsolatos reményeiteket és félelmeiteket, beszéljetek arról, hogy szerintetek a baba hogyan fogja megváltoztatni a kapcsolatotokat.

21. Próbálj ki új sportokat, mozgásokat. Bár ez nem a legalkalmasabb időszak arra, hogy elkezdjünk korcsolyázni vagy maratonra edzeni, de arra igen, hogy első kézből megtapasztaljuk, milyen megnyugtató, kíméletes edzés lehet az úszás vagy a jóga.

22. Szállj le a mérlegről. A terhesség nem az az idő, amikor minden egyes felszedett kilót megszállottan kell figyelned. Ne vidd túlzásba, és hízz többet, mint amennyit az orvosod javasol, de élvezd a megnövekedett étvágyadat. Ha a kívánatosnál többet hízol, a mérlegre állás sem segít; ehelyett koncentrálj az egészséges szokások kialakítására.

23. Koncentrálj a célra. Benned növekszik egy élőlény, aki egy napon beszélni, táncolni, alkotni fog. Amikor fájdalmat érzel, gondolj a majdani első nevetésre. Amikor éjszaka nem tudsz aludni, képzeld el, ahogy a karjaidban ringatod azt a puha, kicsi személyt.

24. Nevess! A terhesség megnyitja a nőket a kínos, de vicces helyzetek előtt. Koncentrálj a vicces oldalra. Nevess, amikor az “anyaagy” arra késztet, hogy a kulcsokat a hűtőbe, a fokhagymát pedig a táskádba tedd.

25. Ha valami nem sikerül, nyugodtan hibáztasd a hormonokat. Néha, bárhogyan is próbálkozol, minden rossznak tűnik, a változások eluralkodnak rajtad, és egyszerűen nem tudsz megbirkózni velük. Ez mind normális. Sírj. Dühöngj. Aztán küldd el a párodat egy fagyiért, míg te egy gyertyákkal körülvett meleg fürdőt veszel.

(Cikk forrása: parents.com)