Terhesség

24 terhességgel járó dolog, amire nem számítanak a kismamák

A ragyogó bőrt és a csodaszép pocakot a legtöbb kismama várja - de a viszkető melleket, vagy a puffadást már kevésbé. Íme 24 furcsa, de teljesen normális terhességi tünet, amelyekről nem biztos, hogy tudtál.
2020. Május 24.
22 terhességgel járó dolog, amire nem számítanak a kismamák (Fotó: Getty Images)

Gázok, puffadás

Ahogy a baba növekszik, egyre szűkebb lesz a tér a hasadban. A belek is zsúfoltabbak lehetnek, nagyobb mértékű gázosodást, puffadást tapasztalhatsz Sheri Bayles, New York-i szülési szakértő szerint. A kismamák emellett egészségesebben is szoktak táplálkozni, és az olyan élelmiszerek, mint az alma, körte, kelbimbó, karfiol, bab és brokkoli is hozzájárulhatnak a puffadáshoz.Ha az étkezésedet átalakítod úgy, hogy többször eszel inkább kisebb adagokat, és ha kerülöd a nehéz, zsíros ételeket, a szénsavas italokat, és a mesterséges édesítőket, az segíthet, hogy kevésbé puffadj. A vacsora utáni 20 perces séta is segíti az emésztést, ha pedig éjszaka kicsit megemeled a fejedet, a lábadat párnákkal, azzal is enyhítheted a belekre nehezedő nyomást.

Székrekedés

Úgy érzed, túl sok időt töltesz a fürdőszobában? Nem vagy egyedül, a legtöbb nő a terhesség legalább egy szakaszában tapasztalja a székrekedést. A terhességi hormonok ugyanis lassítják az emésztőrendszer munkáját, hogy ezáltal több tápanyag juthasson a babának. A baba növekedése pedig összezsúfolhatja a beleket, ezzel az apróbb ételek emésztését is megnehezítve.Ha növeled a rostbevitelt, több friss zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest és teljes kiőrlésű gabonát eszel, sok vizet iszol, az segítheti a bélmozgást. Ha ezután is nagyon nehezen megy a vécézés, az orvosod felírhat egy enyhe hashajtót. A székrekedés ritkán vezethet székletpangáshoz is, ilyen esetben szükség lehet orvosi beavatkozásra.

Linea nigra

Ezért a furcsa terhességi tünetért szintén a terhességi hormonok felelősek – a megnövekedett ösztrogénszint növeli a test melanintermelését, a szervezet természetes festékanyagát, amely sötétebb mellbimbókat eredményezhet, és egy sötétebb csíkot a hasad közepén, a linea nigrat. Szintén ennek köszönhetően tapasztalhatsz az arcodon úgynevezett melasmát is, sötét foltokat a bőrödön. Ezek a változások általában a második trimeszterben jelentkeznek.Megakadályozni nem lehet a sötétebb csíkot, foltokat, de a fényvédő krémek használata, mielőtt kimész a napfényre, segít, hogy enyhébbek legyenek a foltok. Ezek a foltok általában elhalványulnak a szülést követő pár hétben.

Homályos látás

Úgy érezheted, hogy szemüvegre, vagy egy erősebb szemüvegre lehet szükséged – ez a terhesség alatti vizesedés egyik mellékhatása. A szaruhártya vastagabbá válhat, ha több folyadékot tartasz vissza, és változhat a szemnyomás is.Ha tapasztalod ezt a tünetet, említsd meg az orvosodnak is, mert ez lehet a preeklampszia tünete is. A látásromlás nem tartós, elmúlhat a terhesség közben is, de a szülés után nagy valószínűséggel nem marad meg.

Kéztőalagút-szindróma

A vizesedés és az általa okozott nyomás gyakran kéztőalagút-szindrómához vezethet, amely zsibbadást, bizsergést okoz a csukló környékén. Egy csuklószorító segíthet enyhíteni a tüneteket azzal, hogy stabilizálja a területet. Ha a probléma a terhesség után is fennáll, érdemes egyeztetni egy orvossal.

Viszkető mellbimbó

A szoptatásra való felkészülés miatt a mellek megduzzadhatnak, a mellbimbók megnőhetnek. A mellek növekedésének egyik velejárója lehet a viszketés, mert a bőr egy kicsit elvékonyodik. A hidratálás segíthet a problémán, és érdemes kerülni az irritáló szöveteket, mint a gyapjú- vagy kasmírkeverékek. Érdemes beszerezned néhány új, kényelmesebb melltartót is.Ha kiütéseket is tapasztalsz, illetve véres váladékot az egyik, vagy mindkét mellbimbónál, beszélj az orvosoddal.

Éles ágyéki fájdalom

Ez a panasz a terhesség közepén jelentkezhet először, amikor a magzat növekszik, és nyomást gyakorol a kismedencei területre. Érezheted, amikor hirtelen felállsz, vagy ha ledőlsz egy hosszú nap után. Később a baba fejének súlya, amely a szeméremcsontot nyomja, is okozhat fájdalmat.Ha fájdalmat tapasztalsz, feküdj le, és polcold fel a lábaidat, ezzel csökkentve a medencére nehezedő nyomást. Ha a fájdalom nagyon erős, görcsök, összehúzódások, derékfájás, nyomásérzés a medencei területen, vérzés vagy nagyobb mennyiségű hüvelyi folyás kíséri, hívd fel az orvosodat, mert ez akár koraszülést is jelezhet.

Szivárgó vizelet

A baba súly okozta nyomás miatt stresszinkontinencia is kialakulhat, amely hatására tüsszentéskor, köhögéskor, nevetéskor tapasztalhatsz egy kis vizeletcsepegést. A Kegel-gyakorlatok segíthetnek enyhíteni a panaszokat, mert erősíti a hólyag körüli izmokat. Továbbá érdemes 2 óránként meglátogatnod a mellékhelyiséget, hogy ne teljen meg a hólyagod.Ha az állapot rosszabbodik, illetve fájdalmat, égető érzést tapasztalsz pisilés közben, keresd fel az orvosodat, hogy kizárhassa a húgyúti fertőzést.

Csökkent nemi vágy

A terhesség korai szakaszában a fáradtság és az émelygés csökkentheti a nemi vágyat, míg később a fájó hát és a nagy pocak okozhatja ugyanezt. Sok kismama pedig amiatt aggódik, hogy a szex árthat neki és a babának. Az alacsony libidó teljesen normális a terhesség során, sok kismama számol be arról, hogy egyszerűen túl nagynak érzi magát a szeretkezéshez. Érdemes a pároddal beszélned erről, és ne feledd, a szex teljesen biztonságos rád és a babára nézve is, amíg az orvos mást nem mond.

Megnövekedett nemi vágy

A megnövekedett libidó szintén normális tünet, amelynek egyik oka, hogy a tested alsó részén fokozódik a véráramlás, ez pedig fokozhatja az izgalmat, és intenzívebb orgazmushoz is vezethet. Ha az orvos nem javasol mást, bátran bújj össze a pároddal, ez ugyanolyan biztonságos, mint a terhesség előtt.

Pattanások

A terhesség egyes nőknél olyan, mint kilenc hosszú hónapnyi PMS, és olyan pattanásokkal járhat együtt, amelyeket kamaszkoruk óta nem láttak. A felelősek természetesen a hormonok. Kérd ki az orvosod véleményét, milyen termékeket használhatsz a pattanásokra, és érdemes heti egyszer pórustisztító maszkot is bevetned.

Orrfolyás

A hormonoknak köszönhetően az orr nyálkahártyája is megduzzad, így az orrdugulás, orrfolyás, orrvérzés és a horkolás is az idegesítő terhességi tünetek között lehetnek. A száraz levegő még inkább súlyosbíthatja a panaszt. Sóoldatos orrcsepp vagy orrspray, párásító, vagy egy kis gőzölés segíthet, és szerencsére a terhesség után elmúlnak a tünetek.

Aranyér

Az aranyér tulajdonképpen a végbélnyílás környékén található, kitágult ereket jelenti, amelyek jelentkezhetnek égő, viszkető dudorként, és esetenként vérezhetnek is. Nagyon gyakori tünet a kismamáknál, amelyek az okoz, hogy a baba súlya nyomja az ágyéki vénákat. A krónikus székrekedés pedig súlyosbíthatja a tüneteket. Éppen ezért a székrekedés megelőzése, kezelése a legjobb trükk, illetve ha szárazon és tisztán tartod ezt a területet. Ha nem múlik a fájdalom, keresd fel az orvosodat, aki javasolhat rá krémet.

Bővebb hüvelyi folyás

Az emelkedő ösztrogénszint, különösen a harmadik trimeszterben bővebb hüvelyi folyással járhat együtt. Ezt megakadályozni nem lehet, de a pamutfehérnemű viselése segíthet, hogy kényelmesebben érezd magad, és ha szükséges, tegyél bele tisztasági betétet is. Tampont nem ajánlott felhelyezni, mert baktériumokat juttathat a hüvelybe, vagy a már ott lévőket közelebb viheti a méhnyakhoz, amely fertőzést okozhat. Ha a folyás erős szagú, sűrű és fehér, viszketéssel jár együtt, érdemes beszélned az orvosoddal is, mert ez jelezhet fertőzést.

Furcsa álmok

A furcsa, nyugtalanító álmok a terhesség normális velejárói, melyek hátterében a fokozott szorongás, fáradtság, és az alvási nehézségek állhatnak. A tudatalattid által készített forgatókönyvek gyakran megrémíthetnek, de valójában ez egy egészséges módja a szüléssel, anyasággal kapcsolatos bizonytalanságok enyhítésére.

Szexuális töltetű álmok

A terhesség alatt gyakoriak a szexuális töltetű álmok, sőt egyes nők még orgazmust is átélnek ezek közben. Ennek lehet az oka, hogy eddig is álmodtál hasonlókat, csak most jobban emlékszek rájuk, az, hogy tudat alatt így ünnepled a fiatalabb, gondtalan napjaidat, mielőtt megszületik a baba, illetve a tested alsó részén megnövekedett véráramlás is közre játszhat ebben.

Szivárgó mellek

Ez a tünet csupán egy újabb jele annak, hogy a tested készen áll a baba születésére. A terhesség végén megnövekszik a prolaktin szintje, ez a hormon készíti fel a melleket a szoptatásra, és ez együtt járhat a folyadék szivárgásával is időnként. Megakadályozni ezt nem tudod, de felkészülhetsz rá olyan melltartókkal, amelyekbe speciális betét van építve. Ha a szivárgás véres, illetve kellemetlen illatú, akkor érdemes felkeresned a panaszokkal az orvosodat.

Visszér

A visszerek nem csak a lábakon jelenhetnek meg, hanem a szeméremtájékon is. Ezeket a növekvő méh hüvelyi vénákra nehezedő nyomása okozza. Szerencsére szülés után zsugorodnak, és a legtöbb esetben teljesen eltűnnek, és a terhesség során sem az édesanyára, sem a babára nem jelentenek semmiféle veszélyt.

Hányinger és hányás

A nők nagyjából 85%-a tapasztal valamilyen mértékű hányingert a terhessége során. Hogy mi okozza a reggeli rosszullétet, azt még mindig nem tudják pontosan, de a szakemberek szerint a terhességi hormonokkal, főként az ösztrogénnel és a progeszteronnal lehet összefüggésben, amelyek szintje az első trimeszterben különösen magas. Ahogy nincs egy biztos magyarázat, úgy egy általánosan bevált módszer sincs, amivel kezelni lehet, ezért érdemes próbálkozni, személy szerint mi működik – egy kis gyömbér, némi sós keksz, stb. A legtöbben a 12-14. hét után már jobban érzik magukat. Abban az esetben, ha a hányás nagyon súlyos, keresd fel az orvosodat.

A köldök megváltozása

Hogy a baba még jobban elférjen, egy pici extra hely teremtése érdekében a köldököd kidudorodhat. Ez általában az utolsó trimeszterben történik meg, amikor a baba már nagyon zsúfoltan van odabent. Szerencsére a kiálló köldök nem fájdalmas, de ha a ruha kidörzsöli, érdemes körbetekerned egy puha szalaggal ezt a területet. A baba születése után nem sokkal a köldök visszaáll az eredeti formájára, és általában nem kell aggódni miatta a terhesség alatt. Ritka esetben alakulhat ki köldöksérv, ilyenkor egy extra dudor lesz a köldök körül – ha ezt tapasztalod, keresd fel az orvosodat.

Fogászati problémák

A progeszteron és az ösztrogén magas szintje miatt a fogíny is megduzzadhat, köszönhetően a megnövekedett vérkeringésnek. Ennek hatására fogmosáskor tapasztalhatsz némi vérzést, de ha jelentős a mértéke, érdemes felkeresned a fogorvost, mert kialakulhat komolyabb ínygyulladás, de parodontózis, azaz fogínysorvadás is – ez utóbbi fokozza a koraszülés és a kisebb születési testsúly rizikóját.

Szemölcsök

Apró szemölcsök nőhetnek rajtad a terhesség során, olyan helyeken, ahol a bőr dörzsöli a ruházat – például a nyakkivágásnál, a hónaljnál, a mellkasodon. Ez a fura tünet általában a szülés után eltűnik, de ha nagyon zavar, kérheted az eltávolításukat korábban is.

Aggódsz az apás szülés miatt

A szülés csodálatos, de vérrel, verejtékkel, könnyekkel is jár, és a derekadtól lefelé szinte minden látszik közben belőled. Nem meglepő, ha amiatt szorongsz, hogy a párod már nem fog rád ugyanúgy tekinteni. Erre a legjobb megoldás, ha őszintén beszélsz vele, az aggodalmaidról, arról, ő mit gondol erről a dologról. Hiszen lehet, ő is szorong ettől, de az is, hogy mindenképpen szeretne ott lenni, és elmondja neked, hogy ettől csak még jobban szeret. A legjobb, ha időben átbeszélitek, és mindkettőtöknek megfelelő kompromisszumra juttok.

Vécézned kell szülés közben

Ahhoz, hogy a baba megszülethessen, erősen kell nyomnod – ehhez pedig azokat az izmokat kell használnod, mint a mosdóban. Mivel nincs egy varázskapcsoló, ami segít, hogy a baba kijöjjön, de minden más bent maradjon, történhetnek balesetek. Emiatt nem szabad aggódnod, ne stresszelj miatta feleslegesen, az orvosok és az ápolók tapasztaltak már hasonlót más kismamáktól is, és profin kezelni tudják ezeket a helyzeteket.(Cikk forrása: parents.com)