Terhesség

2018-as influenza szezon – Minden, amit tudnod kell

Összegyűjtöttünk minden olyan információt, amit tudnod kell az influenzával kapcsolatban és arra is adunk tippeket, hogy hogyan kerüld el a betegséget.
2018. November 19.
2018-as influenza szezon - Minden, amit tudnod kell

2017 ősze és 2018 tavasza között Amerikában a történelem egyik legpusztítóbb influenzajárványa söpört végig. Legalább 14 államban az iskolák is bezártak, többek között Kaliforniában és Pennsylvaniában pedig a kórházak sátrakat voltak kénytelenek felállítani, hogy ellássák az influenzás betegeket, akik közül 180 gyermek életét vesztette.

14 éve, mióta az Amerikai Járványvédelmi Központ (CDC) statisztikákat készít a vírussal kapcsolatban, a 2017-2018-as év volt a második legtöbb halálos esettel végződő járvány Amerikában.

Egyébként az egész világon rendkívül pusztító volt a tavalyi influenza szezon, melynek oka részben az volt, hogy az előállított vakcinát csak 36 százalékban találták hatékonynak a betegség megelőzésében. Emellett közrejátszott az is, hogy a vírus nagyon hosszan, november elejétől egészen késő áprilisig jelen volt és szedte az áldozatait. Az A/H3N2, az influenza vírus domináns variánsa, mely az elmúlt 10 évben gyakrabban fordult elő, mint a H1N1, a H1N2, illetve a B típusú influenza, egy igazi “szörnyszülött” a szakértők szerint, ugyanis gyorsan fertőz – hirtelen magas lázat produkálva – és rendkívül makacs.

Idén milyen influenza szezonra számíthatunk?

“Sajnos nagyon nehéz előre megjósolni, hogy idén éppen mely vírustörzsek lesznek felelősek a járványért” – mondja dr. Kathryn Edwards nashville-i gyermekorvos professzor. “A vírus folyamatosan változik még egyetlen influenza szezon alatt is.” (Az idei vakcina a tavalyihoz hasonlóan két A-típusú (H3N2 és H1N1), valamint két B-típusú variánsból fog állni.)

Beoltassam a gyerekeimet?

A szakértők válasza egyértelműen igen. “Gondoljunk rá úgy, hogy habár a védőoltás nem képes megvédeni minden embert a megfertőződéstől, de mindenképpen csökkenti a betegség lefolyásának hosszát és intenzitását. Miért is ne élnénk valamivel, ami megvéd attól, hogy belehaljunk egy betegségbe? Ez pont olyan, mint hogy az autóban a biztonsági öv használata sem garantálja, hogy nem halunk meg egy autóbalesetben, de jelentősen csökkenti az esélyét.”

Kutatások szerint azok a gyermekek, akik megkapják a védőoltást 50%-kal kevesebb eséllyel szorulnak kórházi ellátásra, mint azok, akik nem. Minél hamarabb adatjuk be, annál jobb. Dr. Wendy Sue Swanson védőnő szerint november végégi feltétlen érdemes beadatni. Ne feledjük, hogy a vakcinának 2 hétre van szüksége, hogy kifejtse a hatását. Persze, ha már Valentin nap van, és még mindig nem vittük el a gyerekeket az orvoshoz, akkor sincs veszve minden. Tavaly március 26-ig még simán influenza szezon volt, úgyhogy sajnos időben vagyunk.

Az oltás megfertőzheti a gyereket influenzával?

Egy brit kutatás szerint az emberek 43%-a szerint igen. “Pedig ez teljességgel lehetetlen” – mondja dr. Edwards. “A vakcina a vírus inaktív vagy nagymértékben legyengített változatait tartalmazza. Egyik sem fog megfertőzni senkit.”

Amennyiben a gyerekünk az oltás után belázasodik, fejfájásra vagy izomfájdalomra panaszkodik, az annak a jele, hogy a szervezete egészséges immunválaszt alakít ki éppen, ami 1-2 nap alatt biztosan elmúlik. Ezt a kis kellemetlenséget össze sem lehet hasonlítani a valódi betegség okozta szenvedéssel. Azok a kicsik, akik elkapják az influenzát minimum egy hetet hiányoznak az óvodából, iskolából, és további két hétig még fennállnak bizonyos lassan lecsengő tünetek.

Az oltás helyett kérhetek FluMist-et a gyerekemnek?

A FluMist az orron át, egy spray segítéségével beadott vakcina, ami nagyjából 16 éve van használatban az Egyesült Államokban. Habár egy korábbi változatát a CDC betiltatta, mivel hatástalan volt bizonyos vírustörzsekkel szemben, egy új verziónak most ismét zöld utat engedtek. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia ennek ellenére még mindig inkább a hagyományos védőoltás beadatását javasolja.

Természetesen, ha a gyermek elképesztően tű-fóbiás, akkor kérhetik az amerikai szülők a spray változatot is. Ez is több mint a semmi. Itthon csak a vakcina elérhető.

Még mit tehetek annak érdekében, hogy a gyerekem ne kapja el az influenzát?

Egy nemrégiben végzett tanulmány szerint a beltéri levegőben akár 1 órán át is képes túlélni a vírus, a Maryland Egyetem kutatása pedig kimutatta, hogy nemcsak köhögés vagy tüsszentés útján terjed, hanem normál levegővétel közben is.

“A legcélszerűbb, ha folyamatosan mozgásban tartjuk a levegőt az otthonunkban és az autóban is, sőt az óvodákban, iskolákban is ez kellene, legyen a bevett gyakorlat” – mondja Dr. Seema Lakdawala. Fontos, hogy korszerűsítsük a szellőztető- és fűtőberendezéseket, használjunk valamilyen légtisztító berendezést vagy ventilátort és napjában többször is szellőztessünk télen is. Ha repülőgépen utazunk, ne kapcsoljuk le a fejünk felett található légbefúvót, a gyereket pedig ültessük mindig az ablak mellé. A folyosó melletti üléseknél ugyanis jobban ki van téve a légtérben keringő baciknak és vírusoknak.

Persze, az influenza vírus sajnos a tárgyakon is képes eléldegélni, kutatások szerint akár 2 napig is. Ezzel szemben a legjobb védekezés, ha gyakran megmossuk a gyerek kezét meleg, szappanos vízzel vagy mosdó hiányában megtisztítjuk alkoholos kézfertőtlenítővel. A lakásban pedig töröljük át minél többször fertőtlenítő szerrel a legtöbbet érintett felületeket (pl. asztalok, szekrényajtó, kilincsek, csapok, vécé).

Mik a betegség első jelei?

Nem mindig könnyű megmondani, hogy a gyermekünk influenzás, azonban jellemzően az első tünetek egyike a hirtelen magas láz és a köhögés. Ezen kívül jelentkezhet még torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, orrfolyás és nagymértékű fáradtság. Gyerekek esetében a hányás és hasmenés is gyakoribb – mondja Dr. Angela Campbell.

Ha gyanítom, hogy influenzás, azonnal vigyem orvoshoz?

5 éves kor alatt és abban az esetben, ha légzési vagy szív- és érrendszeri betegségeknek szempontjából veszélyeztetett a gyermekünk, akkor igen, mindenképpen. Természetesen, ha nagyon rosszul van a csemeténk mindezektől függetlenül érdemes orvoshoz vinni. A sürgősségi helyett azonban inkább a saját gyermekorvosunkat keressük fel, hiszen ott ismernek már minket.

Milyen tünetek esetén kell azonnal kórházba mennünk?

Ha légzési nehézségei vannak, elkékül vagy kékes színű a bőre, nem iszik eleget, nem kommunikál vagy annyira ingerlékeny, hogy azt sem engedi, hogy felvegyük, azonnal menjünk be a sürgősségire vagy tárcsázzuk a mentőket. Amennyiben a gyerek láza lemegy, majd hirtelen megint nagyon magasra szökik, az bakteriális fertőzés jele lehet, amivel szintén érdemes sürgősségi ellátást kérnünk. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább menjünk be a kórházba.

Kell Tamiflu-t szednie a gyerekemnek?

A Tamiflu egy antivirális szer, mely képes megakadályozni az influenza terjedését a szervezetben és nagyjából egy nappal lerövidíti a betegség lefolyását. Általában a magas szövődmények rizikójának kitett gyerekeknek szokták felírni. 20-ból egy gyermek hányásos tüneteket tapasztal a Tamiflu beszedését követően, ami nem biztos, hogy jobb, mint még egy napot a kanapén fekve tölteni. A döntés persze a mi és az orvoson kezében van.

Mivel segíthetek még rajta, hogy jobban érezze magát?

– Recept nélküli fájdalomcsillapítók – Dr. Swanson szerint láz- és izomfájdalom csillapítására a betegtájékoztató utasításait betartva nyugodtan alkalmazhatjuk őket, hogy a gyermekünk közérzete egy kicsivel jobb legyen.

– Méz – Kutatások szerint a lefekvés előtt elfogyasztott kis adag méz segít a köhögés csillapításában és az alvás minőségének javításában, sőt, a vírusellenes gyógyszerek hatását is erősíti. Mézet azonban csak 12 hónapos kor feletti gyermekeknek szabad adni, hiszen botulizmust okozhat.

– Izotóniás sportital – Hadd válassza ki a kicsi, hogy milyen színűt szeretne – így valószínűleg többet is fog inni belőle. Éjszaka is nyugodtan felébreszthetjük, hogy igyon egy-két kortyot, így megelőzve a kiszáradást.

– Jégkrém – Készítsünk otthon házi jégkrémet gyümölcspüréből és vízből, mely enyhíti a torokfájás tüneteit. A banán, a narancs, a görög joghurt és a kakaó is gazdag elektrolitokban, melyeket hányás, hasmenés esetén fontos pótolni, ezért ezek valamelyikével is felturbózhatjuk egy kicsit a házi fagyit.

– Gyömbéres nyalóka – Egy kis édes nyalókával garantáltan feldobhatjuk a kicsi hangulatát, ha pedig még gyömbért is tartalmaz, a hányingert és a gyomorproblémákat is enyhíthetjük.

(via)

Kapcsolódó cikkeink influenza témában: