Terhesség

15 dolog, amit tudnod kell, ha vízben szülésen gondolkodsz

Ma már nemcsak otthon lehet vízben szülni, de több kórházunkban is. Van, ahol csak a vajúdást engedik így, de van, ahol a teljes folyamatot. Lássuk, hogyan is történik!
2022. Június 18.
Fotó: Getty

Mik a vízben szülés előnyei?

  • A meleg víz ellazít, relaxál, csökkenti a stresszt és a fájdalomérzetet. A kismama légzése rendeződik, jobban tud koncentrálni. A stresszmentesség nagyon fontos, hiszen az idegesség blokkolhatja a folyamatot, mert a stresszhormonok gátolják az oxitocin termelődését.
  • A vízben minden mozgás, helyzetváltoztatás, erőfeszítés könnyebb, hiszen segít a felhajtóerő.
  • Vízben könnyebben lazulnak a szövetek, a gát izmai, így rövidül a tágulás és kitolás időszaka, ritkább a gátrepedés, kevesebb beavatkozásra van szükség, jellemzően nem végeznek gátmetszést sem.
  • Nemcsak az anya nyugodtabb így, de a baba is: könnyebb neki az átmenet, hiszen kilenc hónapot töltött el magzatvízben, és most hasonló közegbe érkezik.
  • Ez a mód bensőségesebb is, a nők többnyire tudatosabban élik át az eseményeket, jobban érzik, hogy ők irányítják a folyamatot. Összességében kellemes szülésélményt adhat a víz.

Ki választhatja?

  • A vízben szülés lehetősége csak úgynevezett alacsony kockázatú várandósságok esetén adott, vagyis akkor, ha a kismama betöltötte a 37. terhességi hetet, a baba fejvégű elhelyezkedésű, jók a szívhangok, tiszta a magzatvíz. Vagyis minden rendben van.

Hogyan készülj fel?

  • Kezdetnek érdemes meleg zuhanyt venni, majd leülni, pihenni. Csak akkor feküdj a kádba vagy szülőmedencébe, ha már késznek érzed magad lelkileg is a dologra. Orvosi szempontból egyébként akkor indokolt ez, ha rendszeresek az összehúzódások, és 4-5 centire tágult a méhszáj.
  • Kényelmesebb a fekvés, ha egy felfújható párnát teszel a nyakad mögé (de egy összecsavart törölköző is jó lehet). Ha családtagod vagy bárki segítő részt vesz a folyamatban, hozzon fürdőruhát magával. Te is felvehetsz egy felsőt, ha esetleg zavar a teljes meztelenség – de természetesen ez nem elvárás.
  • A víz hőmérséklete akkor jó, ha se nem túl hideg, se nem túl meleg, vagyis körülbelül testhőmérsékletű: 35-37 fokos.
  • Vannak, akik vízben szülésre készülnek, közben mégis azt érzik, hogy nem jó, nem komfortos nekik a helyzet. Tudnod kell, hogy ilyen esetben bármikor kiszállhatsz a kádból, és folytathatod a szülésedet hagyományos úton. Más esetekben is előfordulhat, hogy ki kell szállnod, ha például komplikáció adódna vagy a legvégén, amikor a méhlepény születik, annak ugyanis már szárazon kell történnie. A ki- beszállásban természetesen segítenek neked.
  • Az az ideális, ha a kádat úgy alakítják ki, hogy sok helyen lehessen mibe megkapaszkodni, támaszkodni.

Amitől nem kell tartanod:

  • A vízben szülésnek igazából semmilyen kockázata nincs, talán némi kényelmetlensége, de ez is legfeljebb azt jelenti, hogy a segítők nehezebben férnek hozzá a kismamához. Persze kellő gyakorlattal ez nem probléma.
  • Amitől félni szoktak a témában, az alaptalan, például hogy vízben könnyebben alakulhat ki fertőzés. Megfelelő tisztítás, előkészítés után ez nem jelenthet gondot egy mai intézményben.
  • Attól sem kell tartanunk, hogy a baba nem jut időben oxigénhez, hiszen a víz alatt erre nincs is szüksége, ugyanúgy a köldökzsinóron át érkezik hozzá az oxigén, mint a méhen belül. Azt csak akkor vágják el, amikor már a felszínre került, és elkezdte az önálló légzést. A nála még működő, úgynevezett búvárreflex nem is engedi, hogy víz kerüljön a tüdejébe.
  • Érdekes lehet még a biztonság kérdése. Az igazság az, hogy víz alatt is ugyanúgy monitorozzák az anya és a baba állapotát (például vízálló CT-készülékkel), mint a “szárazföldön”. Ha pedig beavatkozásra lenne szükség, segítenek hamar műtőbe jutni. Emiatt azonban nem kell aggódnunk, ha a vízben szülést választjuk, ennek eleve kisebb az esélye.