Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

10 meglepő tény a negyedik trimeszterből

Szerző: Babaszoba.hu

2021. december 8.

Forrás: babaszoba.hu

Azok a változások, amelyek a szülés után történnek a testeddel, ugyanolyan meglepőek lehetnek, mint a terhesség alattiak. A baba születése után a szervezeted elkezdi visszafordítani a terhességi hatásokat, miközben felkészül az újszülött táplálására.

10 meglepő tény a negyedik trimeszterből, ami a testeddel történik (Fotó: Getty Images)
Néhány érdekes tény ebből az időszakból.
1. Közvetlenül a babaszületése után várhatóan még mindig várandósnak, nagyjából a 20. terhességi hétben lévőnek tűnhetsz. Valójában két hét szükséges ahhoz, hogy a méhed eléggé összehúzódjon ahhoz, hogy ismét elférjen a medencédben, és hat hét, amire ismét a terhesség előtti méretűre húzódik vissza.
2. Ahogy a méh visszahúzódik, az esetleges utófájdalmak olyan erősek lehetnek, mint a mérsékeltebb szülési fájdalmak. Lehetséges, hogy a baba szoptatásakor tapasztalod inkább ezt, mert a szoptatás elősegíti az összehúzódásokat.
3. Nagyjából 3 napba telik, amire az anyatej megérkezik, ezt megelőzően a mellek az úgynevezett kolosztrumot termelik, ami fehérjét biztosít a babának, és segíti az immunitás erősödését az első napokban.
4. Akár hüvelyi úton, akár császármetszéssel hoztad világra a babát, a szülés után tapasztalhatsz némi vérzést, amit gyermekágyi folyásnak, lochianak neveznek. Ennek az oka az, hogy a szülés után a szervezeted megszabadul a méhnyálkahártyától, de származhat a vérzés a méhlepény után maradt sebből is.
5. A hasizmod több hétig puha maradhat - elvégre 9 hónapig kellett nyúlnia, hogy a növekvő baba elférjen.
6. Nagyjából két hétbe telik, amíg a szervezet megszabadul a várandósság alatt felvett extra folyadéktól. Ettől izzadás útján és vizeletürítéssel fogsz megszabadulni. A veséid keményen dolgoznak, hogy a felesleges folyadékot kiszűrjék, és ha sok vizet iszol, az segítheti a munkájukat.
7. Ha hüvelyi szülésed volt, nagyjából egy hétnek kell eltelnie, amire a zúzódások és duzzanatok visszahúzódnak. Addig is a hideg borogatás segíthet enyhíteni a fájdalmat.
8. Ha császármetszéssel hoztad világra a babát, hat hétbe telhet, amíg a sebed és a körülötte lévő szövetek begyógyulnak. Ezért javasolják például azt, hogy ebben az időszakban ne emelj nehezet vagy ne vezess.
9. Egy rövid időre elveszítheted az uralmadat a hólyagod felett. Ez normális dolog, és néhány napon belül javulnia kell. A medencefenék tornájával segítheted a vizeletcsepegés megelőzését.
10. A szülés után tapasztalhatsz székrekedést, aminek az oka lehet az, hogy a szervezet folyadékszintjének helyre kell állnia. Ennek nem tesz jót az sem, hogy az étkezések és a folyadékfogyasztás hajlamos elcsúszni a baba érkezése után. Igyál sok folyadékot, és próbálj meg napi öt adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, hogy ezzel több rostot vigyél be a szervezetedbe, és elősegítsd a bélmozgást.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések