Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

10 meglepő tény a méhlepényről, amit biztosan nem tudtál

Szerző: Jaksa Petra

2017. augusztus 1. | Frissítve: 2021. október 16.

Forrás: babaszoba.hu

Még a tudósok is viszonylag keveset tudnak erről a lenyűgöző szervről, ennek ellenére összegyűjtöttünk néhány olyan tényt, amit már sikerült bizonyítaniuk.

10 meglepő tény a méhlepényről, amit biztosan nem tudtál

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) néhány éve egy chipes vizsgálattal próbált meg többet megtudni erről a rejtélyes szervről, mely amellett, hogy hormonokat termel és táplálékot nyújt a magzatnak, védelmi funkcióval is rendelkezik. Ellenanyagot termel a babához érkező vírusok és baktériumok kivédésére. Az imént említett kutatás célja az volt, hogy jobban megértsék, hogyan működnek a baba és anya közötti szállító folyamatok, az eredmények azonban egyelőre még váratnak magukra.
A méhlepény egy olyan fantasztikus szerv, mely teljesen egyedi és megismételhetetlen minden egyes terhesség esetén. Habár még mindig nagyon keveset tudunk róla, van néhány dolog, amire a tudósok bizonyítékot szereztek - ezeket gyűjtöttük most csokorba.
1. Az anya vérének 20%-a halad keresztül a placentán percenként.
2. A méhlepény olyan hormonokat termel, melyek serkentik a vérsejtek képződését, valamint az anyagcserét, melyek a terhesség fennmaradását és a magzat fejlődését támogatják a terhesség elején...
3. ...sőt, azokat a hormonokat is neki köszönhetjük, melyek a tejbelövellés kezdetét jelzik a várandósság végén.
4. Egypetéjű ikrek esetén előfordulhat, hogy a babák egyetlen placentán osztoznak. Ez attól függ, hogy megtermékenyített petesejt mikor válik ketté. Ha a méhlepény létrejötte után, akkor egyetlen placenta fogja ellátni a két magzatot (persze, ettől függetlenül külön-külön köldökzsinórjuk lesz). Ha pedig a méhlepény kialakulása előtt osztódik a petesejt, úgy a két kis embrió saját placentát kap.
5. A méhlepény a babával együtt növekszik. Mire a kisbabád megszületik, 16-23 centi széles és 2,5-3 centi vastag is lehet, súlyra pedig akár 1,3 kilogrammot is nyomhat.
6. Mivel a placenta a babával azonos géneket hordoz, ezért az orvosok szerint előre jelezheti az autizmus, bizonyos genetikai betegségek, a koraszülés és a preeclampsia (terhességi magas vérnyomás) kialakulását.
7. Tudtad, hogy a baba megszülése után még közelről sincs vége a bulinak? Nos, igen, a kicsi világrajötte után további 5-20 percig is eltarthat, mire megszületik maga a méhlepény is.
8. Habár már évezredekkel ezelőtt voltak, akik esküdtek a méhlepény elfogyasztásának jótékony hatásaira, a mai napig nincs ezekre semmilyen tudományos bizonyíték. Sőt egy tanulmány szerint nem igaz, hogy meg lehet előzni vele a depressziót, vagy hogy az elfogyasztása a kávéhoz hasonlóan élénkítene.
9. A méhlepényt behálózó kapillárisok összesített hossza 51,5 km.
10. Az emberi test számtalan csökevényes szervvel vagy olyan testrésszel rendelkezik, melynek egykor volt szerepe, mára azonban elvesztette funkcióját (ilyen például a féregnyúlvány vagy a bölcsességfog). A placenta mind közül az egyetlen olyan szerv, mely gyakorlatilag képes megsemmisíteni önmagát, miután már nincs szükség rá.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések