Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

10 étel, ami jót tesz az emésztésnek a terhesség alatt

Szerző: Galgóczi Edina

2020. december 7. | Frissítve: 2021. június 6.

Lektor: Ihász Katalin dietetikus

Forrás: babaszoba.hu

A hormonális változások nem kímélik a várandósság alatt a gyomrot, beleket sem - lassabbá válik az emésztés, és ezzel együtt székrekedés, puffadás, fokozott gázképződés, aranyérbetegség alakulhat ki. Mire kell figyelni és mit érdemes fogyasztani?

10 étel, ami jót tesz az emésztésnek a terhesség alatt (fotó: Getty Images)
Az női test csodálatos. A 9 hónap alatt ez a bonyolult gépezet teljesen mértékben azon munkálkodik, hogy az anyaméhben az új élet számára megteremtse a növekedéshez szükséges feltételeket. Ennek egyik eszköze a terhesség fennmaradásában kulcsszerepet játszó progeszteron hormon is, amely többek között ellazítja a simaizmokat és a béltraktust, ezáltal lassul az emésztés, így a tápanyagoknak több ideje marad felszívódni, s a véráramban eljutni az fejlődő utódhoz.
Az emésztési zavarok rendszerint már az első trimeszterben jelentkeznek és végigkísérik a terhességet. Ha azonban odafigyelsz az életmódodra, mérséklődhetnek a tünetek. 
Mire érdemes törekedni a mindennapokban? Talán a legfontosabb a tested megfelelő hidratálása. A babavárás hónapjaiban még jobban oda kell figyelned, hogy elegendő folyadékot vegyél magadhoz - az ajánlott mennyiség minimum két liter. A legjobb, ha ennek nagy részét víz formájában viszed be.
Törekedj arra, hogy napi szinten legalább 30 percet mozogj! Ez lehet séta vagy kismamatorna, jóga is. Találd meg azt a mozgásformát, amit szívből szeretsz csinálni, ami kikapcsol. Meglásd: a mozgás az emésztés jó barátja.  
A megfelelő bélflóra elérésében sokat segíthetnek a probiotikumok, azaz a jó baktérium- és gombatörzsek. Ezek szaporodását segítik a vastagbélben a prebiotikumok, amelyek emészthetetlen élelmiszerösszetevők. Igyekezz napi szinten legalább két adag prebiotikumban gazdag ételt fogyasztani, és naponta egyszer probiotikum-forrást is asztalra tenni! Kerüld azonban a zsíros ételeket, mert ezek hosszabb ideig időznek a bélrendszerben tovább rontva ezzel a helyzeten.
A rostdús táplálkozás is nagyon fontos! Az ajánlások szerint 25-30 gramm rostot kell naponta bevenni a szervezetedbe. Lényeges, hogy emésztéskönnyítő hatása csak megfelelő mennyiségű vízbevitel mellett érvényesül.

10 élelmiszer, amely segíthet

1. Teljes kiőrlésű gabonából készült pékáru

Amellett, hogy a fehér pékáruhoz képest - az alacsonyabb glikémiás indexnek hála - hosszabb ideig lát el energiával, kitűnő prebiotikumforrás is.

2. Fokhagyma

Antioxidáns, immunerősítő hatásán túl gazdag prebiotikumban is, így rendkívül jó hatással van a bélflórára.

3. Édesburgonya:

A batáta (más néven édesburgonya) sokkal jobb választás, mint a hagyományos burgonya. Más zöldségekhez képest kiemelkedő a fehérjetartalma, ráadásul szuper rostforrás. (100 gramm édesburgonya/3 gramm rost)

4. Joghurt

Nemcsak kalciumban gazdag, probiotikumban is. Iktasd be időnként az étrendedbe!

5. Avokádó

Kitűnő antioxidáns, jótékonyan hat az szív- és érrendszerre, továbbá remek rostforrás, ugyanis 100 gramm avokádóban 6,7 gramm rost található.

6. Málna

Részben azért is ajánlják a szakemberek a kismamáknak, mert csak kis mértékben emeli meg a vércukrot, másfelől gazdag C-vitaminban és rostban. (100 gramm/ 6,5 gramm rost)

7. Kovászos uborka

Mint fermentált étel a kovászos uborka is (jótékony baktériumai által) jót tesz a bélflórának, természetes probiotikumforrás.

8. Teljes kiőrlésű tészta

Sokkal lassabban szívódik fel belőle a szénhidrát, mint a fehér tésztából, elkerülhető általa a túl nagy vércukor-ingadozás. Ráadásul rosttartalma is jelentős - 3,9 gramm van 100 gramm főtt tésztában.

9. Barna rizs

A fehér rizshez képest a barna rizsnek magasabb a rost- és vitamintartalma, magnéziumtartalma is jelentős. (Rosttartalom: 3,4gramm/100 gramm száraz rizs)

10. Mandula

100 gramm mandulában 12,5 gramm rost van, de nem csak ezért érdemes napi szinten fogyasztani.  Többek között kiváló E-vitamin- és magnéziumforrás. 
Figyelem! Egyes élelmiszerek toleranciája (például fokhagyma, kovászos uborka) egyéni eltéréseket mutathat.
Rosttartalom adatok forrása: kaloriaguru.hu
A cikket lektorálta: Ihász Katalin, a Doktor24-Svábhegyi Gyermekgyógyintézet dietetikusa

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák