Terhesség

10 dolog, amit tegyél meg a 3. trimeszter előtt

Mi az, amit még gyorsan tegyél meg, mielőtt megszületik az első gyermeked? A válasz könnyű: mindent. Amit csak valaha szerettél, vagy fontosnak tartottál.
2022. Január 20.
Terhesség: pihenj a 3. trimeszterben! Fotó: Getty

Nem fogunk hazudni: ha gyermeked születik, egy korszak lezárul, és egy teljesen új kezdődik. Ami nem azt jelenti, hogy mondjuk soha többet nem tudsz majd egyedül utazni, biciklizni, olvasni vagy hosszan relaxálni egy fürdőkádban, de nagy esély van rá, hogy csak sok idő után teheted meg ezeket újra, és akkor is jó sok szervezést igényel, valamint együttműködést másoktól. Úgyhogy az utolsó igazán szabad hónapjaidban tegyél meg mindent, amit szívesen csinálsz, hogy legyen mit felidézni a kezdődő nehezebb napokon. Például:

1.      Menj szabadságra!

Sokan rákényszerülnek, hogy a szülés előtti utolsó pillanatokig is dolgozzanak. Vagy mert elvárja tőlük a cég, vagy mert ők maguk ilyen maximalisták. Te – ha csak lehet – ne tedd ezt! Szülés előtt legalább egy-két hónappal hagyd abba a munkát, és már csak magaddal, magatokkal foglalkozz. Soha többet nem lesz ennyi, és ennyire nyugodt időd egyben, most pedig még a társadalom is támogat ebben (reméljük, a főnököd is). Ráadásul nem tudhatod, hogy nem érkezik-e előbb a pici, szóval inkább előbb tedd le a lantot, mint kiszámolva!

2.      Utazz el!

Szeretsz utazni? Itt a nagyszerű alkalom rá! Most talán azt gondolod, hogy a várandósság időszaka nem ideális a nyaralásra, városlátogatásra. Ez így is van akkor, ha a közelmúltban volt részed ilyesmiben. Ám ha régen vágtál neki utoljára a világnak, akkor most még gyorsan tedd meg, mert jó sokáig nem fogsz tudni menni, és azután sem olyan szabadon, mint egykor. A programot nyilván kímélőre kell összeállítani, de egy kényelmesebb típusú utazást nyugodtan megengedhetsz magadnak a hatodik-hetedik hónapig.

3.      Ülj repülőre!

Nagy az esély rá, hogy kisgyerekkel inkább a közeli tó- vagy tengerpartokat választjátok majd, és kocsival utaztok, hiszen rengeteg lesz a babacucc. Úgyhogy ha megteheted, most még gyorsan repülj egyet! A legtöbb légitársaság a hetedik hónapig felenged várandósokat a gépre, de természetesen nem kell kockáztatni, megteheted ezt a negyedik-ötödik hónapban is. Persze ha aggódsz kettőtök miatt, akkor nem kellenek nagy kalandok, elég, ha sétálsz egyet a közeli kiserdőben. Hiszen mindenkit más tesz boldoggá.

4.      Pattanj nyeregbe!

Szeretsz biciklizni? Ahogy nő a hasad, úgy lesz egyre nehezebb. Ha pedig megszületik a babád, pár évig csak a nyuszimotort látod majd magad körül a kerekes járművek közül. De pár gyors túra még belefér addig!

5.     Aludj!

Gyakran mondják várandósoknak, hogy most aludják ki magukat, mert később már nem feltétlen tudják majd megtenni, sőt, akár évekig tartó alváshiányra is fel kell készülni. Ezzel csak az a baj, hogy “előre” senki nem tudja magát kialudni. Egy jó, kiadós szunyókálásra fél év múlva lenne nagy szükséged, amikor már sokkal nehezebben teheted meg, ha sikerül egyáltalán. Úgyhogy ez csak félig jó tanács, de annyiban megállja a helyét, hogy némi élvezet sosem jöhet rosszkor. És ki tudja, talán pont a te babád lesz a tízből az az egy, aki már korán átalussza az éjszakát.

6.      Olvass el egy (két-három) könyvet!

Olvasásból a legtöbbünknek deficitünk van – gyerekek nélkül is. De kisgyerekek mellett biztosan nem a nyugodt szövegkövetés az első, ami belefér az időbe. Úgyhogy ha vannak könyvek, amik érdekelnek, azoknak most van még esélyük nálad.

7.      Menj moziba, színházba!

Fogsz kapni meghívásokat a babád mellett is, és kis mérlegelés után sorra nemet fogsz mondani rájuk, hidd el. Hiába lesznek ott az ajándékjegyek, akkora macerának tűnik majd este a baba nélkül elhagyni a lakást, hogy sokszor meggondolod majd, mire használd el azt a pár lehetőséget, amikor nagymamát vagy bébiszittert hívsz. Úgyhogy a kulturálódásra ez az ideális idő.

8.      Találkozz mindenkivel, aki fontos neked!

Általában azt képzeljük, hogy baba mellett jó sok időnk lesz dumálni a barátnőkkel, hiszen otthon leszünk, “nem dolgozunk”. Nagyobbat nem is tévedhetnénk. Az elején még egyszer-egyszer lelkesen eljönnek hozzátok, megcsodálják a babát, alvásidőben még beszélgetni is tudtok, de nagyjából ennyi. Ők továbbra is szeretnének majd találkozni veled, de óvatosan jelzik majd, hogy jobb lenne “a pici nélkül”, mert hát úgy tudtok igazán nyugodtan beszélgetni. Sajnos azonban neked ritkán lesz módod így kimozdulni otthonról, ráadásul olyan frekventált időkben, mint a délután vagy az este, mert mások akkor érnek rá munka után. Téged meg közben türelmetlenül várnak otthon, hogy gyere már fürdetni… Hát, ez minden, csak nem nyugodt beszélgetésre ideális helyzet. Úgyhogy írj listát, és szépen szervezz le minden barátot egy-egy estére, még most! Utána is tudtok persze együtt “sétáltatni”. Na igen, mármint más kisgyerekesekkel…

9.      Végezz el mindent, amit idáig halogattál!

Ablakmosás, rendrakás a szekrényekben, kisebb javítások a lakásban, ügyintézések… gyakorlatilag mindenre, amit mostanáig halogattál csak egyre kevesebb időd és lehetőséged lesz azután, hogy a gyermeked megszületik. Úgyhogy bármennyire is nemszeretem-dolgok, intézd el őket, hidd el, később még megköszönöd magadnak.

10.    Gyűjts össze filmeket!

Akkor most már semmire nem lesz időm??!

Ezt nem állítjuk. Nagyszerű egy-egy óráid adódnak majd például akkor, ha a babádat sikerül végre elaltatni. És ha ez nem ment nagyon nehézkesen, akkor talán te sem zuhansz még holtfáradtan az ágyba. Márpedig ilyenkor nagyon jól fog jönni egy igazán klassz film. De mivel ritka, megbecsült alkalmak lesznek ezek, nem kockáztathatsz. Nem lesz idő mellényúlásokra. Szóval már most kérdezd ki a megbízható ismerőseidet: kinek mik a kedvenc filmjeik, és nézd át, mit honnan tudsz letölteni. Hogy ha már oda kerülsz, ne menjenek el félórák azzal, hogy azon tanakodtok, mit is nézzetek meg. Hidd el, nem lesz elvesztegetni való időd. Annyi csak talán, hogy a play gombot megnyomd, de már ez is vészes időhúzásnak tűnik majd…