Terhesség

10 dolog, amit a terhesség alatti lázcsillapításról tudni érdemes

Hajlamosak vagyunk végigizgulni a babavárás időszakát, pláne, ha közbejön egy lázzal járó megbetegedés! Minden bizonnyal felmerülnek bennünk a következő kérdések.
2016. November 14.

10 dolog, amit a terhesség alatti lázcsillapításról tudni érdemes

1. Jelenthet-e veszélyt a magzatra az, ha én lázas vagyok?

Természetesen nem szabad félvállról venni, ha a kismama lázas. Először is meg kell keresni az okát és a kiváltó panaszt kell megszüntetni. Nem maga a lázas állapot jelenthet veszélyt a magzatra, hanem akár egy a háttérben húzódó fertőzés.

2. Várandósság alatt hőemelkedésem van. Ez jelenthet valami komoly problémát? Kell csillapítanom?

Nem feltétlenül kell a hőemelkedést csillapítani, ugyanis a progeszteron hormonnak van hőmérséklet emelő hatása.

3. Hány foktól kell a lázat csillapítani a terhességem alatt?

A 38 fok feletti testhőmérsékletet nevezzük láznak. Az e feletti hőmérséklet okoz általában panaszt így legtöbbször az ennél magasabbat csillapítják. A magas láz általában úgyis együtt jár más állapottal pl. torok vagy fejfájás, melyet a kismamáknak is szedhető gyógyszer szintén csillapít.

4. Vírus okozta magas láz jelenthet- e veszélyt a magzatra, akár kialakulhat veleszületett rendellenesség is?

Nem feltétlenül a láz okoz rendellenességet, hanem maga az infekció, például a Zika-vírus, mely nem is mindig ad tünetet.

5. Igaz, hogy az első trimeszterben a magas láz okozhat vetélést?

Igaz, de ez sem feltétlenül csak a láz miatt van. Általában valamilyen fertőzés van a háttérben, és inkább ez okozza a vetélést.

6. Milyen lázcsillapító gyógyszert szedhetek a terhesség alatt?

A legáltalánosabban elfogadott a paracetamol. Ezt 4-6 óránként lehet ismételni. Az alapszabály, hogy lehetőleg minél kevesebbet és minél rövidebb ideig szedje a kismama. Kerüljük a kombinált készítményeket, amelyek oly divatosak és persze kiválóak is a megfázás kezelésére.

7. Mikor kell orvoshoz mennem?

Ha a láz nem múlik el 24-36 óra alatt, vagy hasi fájdalmak, méhösszehúzódások, hányinger jelentkezik. De egyébként is érdemes konzultálni az orvossal (elsősorban azért, mert a láz gyakran fertőző betegséggel függ össze).

8. Fontos, hogy ilyenkor mennyit iszom?

Természetesen igen, lázas állapotban a kismamának különösen fontos a bőséges folyadékfogyasztás.

9. Azt hallottam, hogy az apróra vágott krumpliból, vagy hagymából készült talppakolásnak lázcsillapító hatása van. Igaz ez?

Vannak akiknél beválnak ezek a természetes gyógymódok, de a magzatra való tekintettel várandósan mindenképpen inkább forduljunk szakorvoshoz, aki kideríti a láz okát és annak függvényében javasolja a terápiát.

10. Milyen természetes lázcsillapítást szabad alkalmaznom?

Vizes borogatást nyugodtan alkalmazhatunk, de vigyázzunk, nehogy túlságosan is “lehűtsük” magukat. Az ülőfürdő is hasznos lehet magas láz esetén. A sok pihenés is segíthet! Lázas állapotban azonban mindenképp érdemes orvoshoz is fordulni.

Szakértő: Dr. Nyirády Tamás szülész, nőgyógyász adjunktus

Ezt is érdemes elolvasni: