Teherbeesés

Zavarbaejtő problémák a terhesség során

Ha kisbabát vársz, sok kellemetlen tünetet tapasztalhatsz, amiről nehéz lehet beszélni. Mi okozza ezeket és mi a megoldás?
2017. Január 04.

Viszkető mellbimbó

A mellbimbók is változáson esnek át, hiszen hamarosan szoptatni fogsz. Ez kellemetlenséggel, adott esetben viszketéssel járhat. Kenegesd őket lanolinos krémmel vagy kakaóvajjal!

Vizelet

Pár csepp vizelet a nadrágodba csöppen? Ez gyakorta előfordul a kismamáknál, főleg, ha a magzat már nagyobb hiszen komoly nyomás alá tudja helyezni a baba a hólyagodat. Óránként legalább egyszer menj el a mosdóra, még akkor is, ha úgy érzed, nem kell.

Emésztési problémák

Úgy érzed, már semmi hely nincs a hasadban? Egyél gyakrabban, de kevesebbet, és kerüld el a zsíros ételeket, hogy jobban legyen a pocakod – és a közérzeted.

Pattanás

Mintha előjönnének azok a szörnyű kamasz évek, amikor napi szinten problémát okoztak a pattanások… Igen, a hormonális változások sajnos a pattanásokat is előhozhatják. Ne kezdd el nyomkodni, illetve ne kenj rá akármilyen krémet! Kérd ki az orvosod vagy a védőnőd véleményét arról, mit tehetsz ilyenkor.

Furcsa álmok

Rosszul alszol, és állandóan hülyeségeket álmodsz? A megváltozott alvási szokások az okai ennek. De amíg nem zavarnak, amíg nem vagy tőlük feszült vagy kialvatlan, ne is foglalkozz velük.

Aranyér

A terhességi aranyér megszokott jelenség, emiatt ne izgulj, nem te vagy az első a világon, akinek ez kijön. Sajnos a baba súlya a lágyéknál lévő vénákat megnyomja, emiatt alakul ki. Vigyázz, nehogy székrekedés alakuljon ki, ezért egyél rostokban gazdag élelmiszereket és fogyassz sok vizet.

Kívánós vagy (esetleg nem)

A libidód vagy az egekben van, vagy pedig ellenkezőleg, a föld alatt? Az előbbit a fokozott véráramlás okozza, míg a másikat a kimerültség. Ha gondot okoz, beszélj a partnereddel erről!

Kapcsolódó cikkeink terhességi tünetek témában:

  • A terhesség jelei
  • A terhesség tünetei
  • A terhesség 10 legfontosabb jele