Teherbeesés

Vetélés után ezért kell ellenőriztetni a pajzsmirigyet

A vetélés hátterében számtalan ok húzódhat, melyek lehetnek többek között nőgyógyászati, belgyógyászati, pszichés és endokrinológiai problémák is. Sajnos igen gyakori, amikor a vetélés hátterében pajzsmirigy alulműködés áll.
2019. December 10.
Vetélés után ezért kell ellenőriztetni a pajzsmirigyet (fotó: iStock)

Ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja arra a figyelmet, hogy ilyen esetekben a pajzsmirigy funkciók ellenőrzése javasolt.

A vetélés lehetséges okai

A vetélések döntő többsége az első trimeszterben történik, és gyakran ki sem derül, mi is eredményezte a bajt. Amennyiben igen, gyakori, hogy véralvadási zavar (pl. trombofília), anatómiai, immunológiai okok, fertőzés, mióma vagy valamilyen hormonzavar a probléma okozója. Ez utóbbin belül legtöbbször progeszteronhiányra, inzulinrezisztenciára, illetve pajzsmirigyzavarra derül fény.

Pajzsmirigy alul-és túlműködés is vetéléshez vezethet

A pajzsmirigy a szervezet legnagyobb hormontermelő szerve, melynek működését az agyalapi mirigy szabályozza. A pajzsmirigy hormonjai igen sok mindenre komoly befolyást gyakorolnak, így zavarai különböző problémák széles skáláját generálják. Bár gyakran hétköznapi tünetekben nyilvánulnak meg (pl. testsúly gondok, hajhullás, emésztési zavarok), ám ha valaki teherbeesési problémákkal, vetéléssel küzd, úgy érdemes ellenőriztetni pajzsmirigy funkciót. Ugyanis mind az alul-, mind a túlműködés meddőséghez, vetéléshez vezethet, mivel a megfelelő peteérésen kívül befolyással vannak a beágyazódásra, a magzat egészséges fejlődésére is. A baba eleinte az anyától veszi el a számára szükséges pajzsmirigy hormonokat (T3, T4), és ha ezekből a kismamának kevés van, a gyermeknél is alacsony mennyiségben lesznek jelen, ami vetéléshez, koraszüléshez, halvaszüléshez és idegrendszeri károsodásokhoz vezethet.

A pajzsmirigy túlműködésben szenvedőknél is jelentkezhetnek teherbeesési problémák és vetélés is, mivel várandósság során a szerv eleve több hormont termel, a mérete is nagyobbá válik, ráadásul ekkor megnő az anyánál a szívpanaszok és a terhességi magas vérnyomás esélye is.

Mennyi az ideális TSH érték?

A pajzsmirigy funkciók ellenőrzéséhez első körben a TSH értékét szokták ellenőrizni (sok helyen ez kiegészül a T3, T4, ATPO mennyiségével is), ami az agyalapi mirigy által termelt anyag, mely pajzsmirigyserkentő hormonként is ismert. Amennyiben a kelleténél kevesebb pajzsmirigy hormon (T3, T4) termelődik, akkor a TSH szintje megemelkedik, míg ellenkező esetben lecsökken. Ezáltal következtetni lehet pajzsmirigy hormontermelésére.

A TSH normál értéke 0,4-4,5 mIU/l (laboronként kis eltérés előfordulhat), ám az endokrinológusok inkább 2,5 mIU/l-ben maximalizálják. Teherbeeséskor még ennél is kevesebb, 1 mIU/l körüli érték a legideálisabb.

Érdemes tudni, hogy a terhesség előrehaladtával a pajzsmirigy több hormont termel, ez normálisnak számít addig, amíg a referencia tartományon belül maradnak az értékek.

  • 1. trimeszter: 0,1-2,5 mIU/L
  • 2. trimeszter: 0,2-3,0 mIU/L
  • 3. trimeszter: 0,3-3,0 mIU/L

Gyógyszerrel kezelhető a probléma

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája elmondta, szerencsére a pajzsmirigyzavarok döntő többsége gyógyszeresen sikeresen kezelhető, ezért, ha valakinél vetélés után kiderül, hogy valamilyen pajzsmirigy problémával küzd, az orvos az esetek többségében gyógyszeres terápiát ír elő, mellyel normalizálódnak az értékek. Pajzsmirigy túlműködés esetén előfordulhat, hogy a fokozott hormontermelést göbök/strúma váltja ki- ilyenkor, ha a gyógyszeres kezelés nem elegendő, műtéti beavatkozásra van szükség.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Budai Endokrinközpont