Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Veszélyben a férfiak termékenysége

Szerző: Babaszoba.hu

2021. április 22.

Forrás: Qubit.hu

Az elmúlt 40 évben a férfiak spermiumszáma több mint 50 százalékkal csökkent. Ha így megy tovább néhány generáció és terméketlenek lesznek a férfiak.

Veszélyben a férfiak termékenysége (fotó: Getty Images)
Shanna Swan reprodukciós epidemiológus nemrégiben megjelent könyvéből az derül ki, hogy a mai férfiaknak átlagosan fele annyi hímivarsejtjük van, mint nagyapjuknak volt. A Swan által összegyűjtött adatokból az következik, hogy 2060-tól a legtöbb férfinek csökkent vagy zéró lesz a nemzőképessége.
Az epidemiológus különösen a PVC lágyítására használt szerves vegyületeket, a ftalátokat és a biszfenol adalékanyagot tartja ezért felelősnek.
A két vegyület hatásai (nagy vonalakban): a péniszméret és a spermiumszám visszaesése, csökkenő biológiai nemi különbségek egyes állatfajokban, az erektilis diszfunkció terjedése, csökkenő termékenység, a nemspecifikusnak tartott viselkedések módosulása. A New York-i egészségügyi intézményhálózat, a Mount Sinai elismert tudósa szerint a műanyaggyártáshoz köthető szennyezés az emberiség termékenységét és ezzel végső soron a jövőjét fenyegeti - írja a Qubit.hu.
Hogy folytatódik-e ez a trend vagy sem, nehéz megmondani, de abban a kutatók biztosak, hogy a mindennapi életünkben minket körülvevő vegyületek ellen hatékonyabb szabályokra lenne szükség.
Hasonlóan riasztó trend a vetélések számának növekedése és az olyan fejlődési rendellenességek gyakoriságának növekedése, mint a zsugorodott pénisz csecsemőknél, az interszexualitás (azaz, amikor a férfi és női alaki jellegzetességek is megjelennek) és a le nem szállt herék. Kutatások szerint ezek a jelenségek is összefüggnek a spermiumszám csökkenésével.
Swan szerint vannak arra utaló jelek is, hogy nemcsak fizikai, hanem intellektuális hatása is van a hormonrendszert felborító flatátoknak: az agy egyik szexuálisan kétalakú területe a nyelvelsajátításé, amiben általában a nők vannak előnyben. A lány csecsemők és karonülők többnyire több szót értenek, mint a fiúk, és ez a nemi különbség csökkenni látszik.
Swan nem tagadja, hogy a viselkedésbeli változásoknak társadalmi okai is vannak, de szerinte a fiziológiai magyarázattal is foglalkozni kell. Egy 2014-es kutatása szerint azok a kisfiúk, akik magzatként az anogenitális távolságot (az ivarszerv és a végbélnyílás távolságát) is csökkentő vegyszereknek voltak kitéve, kevésbé játszottak férfias játékokat. Az anogenitális távolság - amely a 20. század elején férfiaknál még jellemzően kétszerese volt a nőkének, mára viszont a vegyszerek hatására csökkent a mérete -  a péniszmérettel és a termékenységgel is korrelál -  írja a Qubit.hu. Más kutatások pedig arra jutottak, hogy a szexuális vágyat is csökkentheti a vegyszereknek való kitettség.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék