Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Valószínű, hogy a harmincas nők 20 százaléka egyáltalán nem fog szülni

Szerző: Babaszoba.hu

2021. november 4.

Forrás: 444.hu

Jelentős változás az elmúlt évtizedekhez képest, hogy valószínűleg a mai harmincas nők 20 százaléka egyáltalán nem fog gyereket vállalni - állapította meg egy kutatás. Kiderült az is, hogy az iskolai végzettség hogyan befolyásolja a gyermekvállalást.

Valószínű, hogy a harmincas nők 20 százaléka egyáltalán nem fog szülni (fotó: Getty Images)
Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Intézetének vezetője nemrég megjelent tanulmányában arra jutott, hogy a mai harmincasok gyermektelensége akár a 20 százalékot is elérheti. Ez jelentős változás az elmúlt évtizedekhez képest - írja a 444.hu.
Az 1960-ban és 65-ben született nők kevesebb mint 10 százaléka nem vállalt gyereket Magyarországon, az 1975-ben születetteknél ez már 18 százalék. Bár ők a következő években még szülhetnek, ez aligha fog jelentősen változtatni az összképen.
A diplomás nők közt vannak a legtöbben, akik egyáltalán nem vállalnak gyereket, ebben nem történt változás az elmúlt évtizedekhez képest.
Szintén jelentős változás, hogy a kétgyerekes családmodell egyre veszít a népszerűségéből, 1990-ben az akkori 40-44 éves nők több mint felének két gyereke volt, 2015-ben ők már csak 37 százalékot tettek ki. Jelentősen nőtt az egygyermekesek (22-ről 28 százalékra) és a gyermektelenek (9 százalékról 16 százalékra) aránya, miközben a három- és többgyermekeseké 19 százalékról 20-ra emelkedett.
Az érettségizettek és a szakképzettek közt találjuk a legtöbb egygyermekest, a legkevésbé képzettek közt pedig a legtöbb nagycsaládost. A diplomások még mindig nagyobb eséllyel vállalnak három gyereket, mint az érettségizettek vagy a szakképzettek. Az iskolai végzettség manapság sokkal jobban meghatározza a gyermekvállalási szokásainkat.
A két dolog  mindig összefüggött valamennyire: a diplomás nők régen is később szültek, de végül majdnem annyi gyereket vállaltak, mint a nyolc általánost végzettek. Az érettségizettek és a szakképzettek esetében is leginkább abban volt különbség, hogy mikor szülték az első gyereküket.
Ha egymás mellé tesszük az 1990-es és a 2011-es adatokat, kiderül, hogy mostanra megváltozott a helyzet. 2011-ben így alakult az ezer főre jutó gyerekszületés maximuma kerekítve:
- alapfokú végzettség: 140
- középiskola érettségi nélkül: 80
- érettségi: 90,
- diploma: 120
A képzettségi csoportokon belül is megváltoztak a gyermekvállalási minták.
Az alapfokú végzettségűeknél a legkisebb a változás, most is ők vállalnak legkorábban gyereket, de a legfiatalabbak közt csökkent a termékenység. Vagyis ma már a legkevésbé képzettek is ritkábban szülnek tizenévesen vagy a húszas éveik elején, mint harminc évvel ezelőtt.
A szakmunkás végzettségűeknél gyökeresen megváltozott a helyzet, míg korábban jellemzően korán, 20-22 évesen vállaltak gyereket, manapság sokkal kevesebb gyereket vállalnak, és életkor szerint sincsenek akkora különbségek, alig találunk eltérést a 21 és a 31 évesek közt.
Az érettségizettek gyerekvállalási szokásai hasonlítanak leginkább a teljes női népességére. Ma 29 évesen vállalnak gyereket a legtöbben, korábban ez 24 év volt. De a mai 29 éveseknél fele annyi gyerek jut ezer nőre, mint 1990-ben a 24 éveseknél.
A diplomások egy rövid szakaszra koncentrálják a gyerekvállalást, többnyire 28-34 évesen szülnek. A rendszerváltás idején ez még 25 év körül volt.


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék