Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Válogat a petesejt a spermiumok között

Szerző: Babaszoba.hu

2020. június 11.

Forrás: Index.hu

A petesejt gyakorlatilag befolyásolja, hogy melyik spermium termékenyítse meg.

Válogat a petesejt a spermiumok között (fotó: Getty Images)
Az emberi petesejt olyan anyagokat bocsát ki, amelyek jobban vonzanak bizonyos típusú hímivarsejteket, mint másokat. Azaz a petesejt befolyásolja, hogy melyik spermium termékenyítse meg. "Ez az első alkalom, hogy ezt a jelenséget leírták emberben, sőt bármilyen belső megtermékenyítésű állatban" - nyilatkozta a felfedezésről John Fitzpatrick, a Stockholmi Egyetem kutatója, amit az Index írt meg.
A kísérlethez meddőségi kezelésben részesülő párok spermáját és follikuláris folyadékát használták fel. A follikuláris folyadék a petesejtet veszi körül, amikor az megérik, tápanyagokat tartalmaz, és rajta keresztül hatolnak a spermiumok a petesejt fel.
A kísérletben azt tapasztalták, hogy a folyadék különböző mértékben vonzza az eltérő férfiaktól származó hímivarsejteket. Nem feltétlenül a nők párjától származó spermára hatott legerősebb vonzásként az illető nő follikuláris folyadéka. Egyelőre nem találtak egyértelmű magyarázatot arra, hogy mi alapján különbözteti meg a pete a spermiumokat.
A leginkább vonzott férfiak spermiumai közül 18 százalékkal több hatolt be a folyadékba, mint a legkevésbé preferált férfiak sejtjei. Lehetséges, hogy a pete azokat a hímivarsejteket vonzza jobban, amelyek genetikailag jobban kompatibilisek vele.
Mindez befolyásolhatja a megtermékenyítés sikerességét, és részben magyarázhatja, hogy miért meddő a párok harmada.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék