Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Újabb innováció: mesterséges petefészek szövetekből és petesejtekből

Szerző: Jaksa Petra

2018. július 10.

Forrás: babaszoba.hu

Egy orvosi innovációnak köszönhetően a megtermékenyülés esélyét csökkentő beavatkozáson átesett nők is képesek lesznek gyermeket kihordani a jövőben.

Újabb innováció: mesterséges petefészek szövetekből és petesejtekből
Dán orvosok emberi szövetekből és petesejtekből mesterséges petefészket hoztak létre, mely esélyt jelenthet a kemoterápián vagy egyéb megtermékenyülést károsító beavatkozáson átesett nők számára, hogy teherbe essenek.
A koppenhágai laboratóriumban kialakított mesterséges méhben a petesejtek heteken keresztül életben tudnak maradni, mely reményt adhat a sugárkezelésen átesett nőknek, sőt olyanoknak is, akik sclerosis multiplexben vagy egy ún. béta thalassemia vérképzőrendszeri betegségben szenvednek, és emiatt esnek át a megtermékenyülést gyakorlatilag lehetetlenné tevő beavatkozásokon. Mi több, a korai menopauza sem jelentene ezentúl kizáró okot a gyermekvállalásra.
A rákban vagy leukémiában szenvedő nőknek jelen állás szerint a legnagyobb esélyük akkor van a teherbeesésre, ha a petefészkeiket (vagy azok egy részét) még a fogantatást veszélyeztető kezelés előtt eltávolítják és lefagyasztják, és később visszaültetik, így elméletileg természetes úton megfoganhatnak. Habár ez az eljárás legtöbb esetben biztonságos, vannak olyan ráktípusok, mint pl. a petefészekrák vagy a leukémia, amikor a betegség magát a petefészek szöveteit is megtámadja. Ami sajnos azt jelenti, hogy nő az esélye, hogy a betegség visszatér a visszaültetés után. A koppenhágai Rigshospitalet kórház orvosai és Susanne Pors, a kutatás vezetője hisznek benne, hogy a mesterséges petefészek ilyen esetekben is biztonságos megoldást nyújthat.
Az eljárást egyelőre csak egereken tesztelték, az eredmények azonban ígéretesek. Kifejlődő petesejteket is tartalmazó emberi tüszőket ültettek be a kis állatokba, és a szövetek negyede három hét után is megmaradt. "Ez az első számú bizonyíték, hogy képesek vagyunk életben tartani ezeket a petesejteket. Ez egy rendkívül fontos lépés" - mondta Pors a Guardiannak. "Azonban 5-10 évbe is telhet, mire a módszert embereken is alkalmazhatjuk" - tette hozzá.
(via)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék