Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Újabb 7 intézkedéssel próbálnak kedvezni a családoknak

Szerző: Babaszoba.hu

2019. február 11.

Forrás: Index.hu

Orbán Viktor az évértékelőn bejelentette 7 pontos családpolitikai akciótervét, ami rengeteg pénzt jelent a költségvetésnek. Részben már meglévő programokat bővít, részben új elemei is vannak.

A gyerekszám felpörgetésének 7 pontja
A miniszerelnök vasárnapi évértékelőjén jelentette be 7 pontos családpolitikai intézkedéseit, amelyekkel a gyermekvállalási kedvet akarják ösztönözni. Íme a 7 pont:
1. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő 10 millió forint összegű kedvezményes kölcsönben részesül házasság esetén. Minden gyereknél egy évre felfüggesztik a törlesztést, három után elengedik a fennálló tartozást.
2. Bővítik a CSOK kedvezményes hitelét.
3. A második gyermek születésekor 1 millió forintot, a harmadiknál 4 millió forintot, minden további gyereknél 1-1 millió forintot vállal át a kormány a szülők jelzáloghiteléből
4. Azok a nők, akik legalább négy gyereket szültek, életük végéig mentesülnek az SZJA fizetése alól.
5. Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját. Két és fél millió forint vissza nem térítendő támogatást ad a kormány bizonyos autókra.
6. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást. 21 ezer új férőhelyet ígérnek három év alatt. 2022-ben minden szülő bölcsődébe viheti a gyermekét.
7. Bevezetik a nagyszülői gyedet.
Az Index beszámolója szerint Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfőn sajtótájékoztatót tartott a témában, és további részleteket árult el a programról:

A 10 millió forintos szabad felhasználású hitelről
 • 18 és 40 év közötti nőknek jár
 • a törlesztését az első gyerek születése után három évre felfüggesztik.
 • a második gyermek érkezése után a tartozás 30 százalékát el is törlik.
 • a harmadik gyermek után pedig az egész tőketartozást eltörlik.
 • a 10 millió forint a maximálisan felvehető összeg, de ennél kevesebbet is fel lehet venni.
 • ha a 10 millió forintos maximális hitelt veszi fel valaki, a havi törlesztő akkor sem lesz nagyobb, mint havi 50 ezer forint.
 • a maximális összeg esetében a futamidő nagyjából 20 év.
A program 2019 július 1-től nyílik majd meg, három évig lehet majd belépni.A hitelt már házas nők is igénybe tudják venni, és olyanok is, akiknek már van gyermeke, de náluk csak a július 1. után született gyermeknél lesz érvényes a törlesztés felfüggesztése.
A CSOK bővítéséről
 • a kamattámogatott kölcsönt használt lakások vásárlására is kiterjesztik.
 • ez szintén július elsejétől lesz hatályos.
 • 2 gyermek vállalása esetén 10, három vagy több gyerek után 15 millió forintos hitelt lehet felvenni
 • eltörlik a 35 milliós értékhatárt, vagyis ennél drágább használt lakásra is lehet kapni hitelt.
A többgyermekes anyák SZJA-kedvezményéről
 • ez várhatóan csak jövőre fog indulni.
 • annak a nőnek, aki legalább négy gyermeket felnevelt, élete végéig nem kell jövedelemadót fizetnie.
 • az SZJA-mentesség mindenkire érvényes lesz, akinek van már négy gyermeke.
A nagyszülői gyedről
 • ez azt hivatott támogatni, hogy a szülők visszamehessenek dolgozni.
 • a gyed extrát a nagyszülők nem tudják felvenni.
A bölcsődékről
 • 2022-re szeretnék megvalósítani a teljes bölcsődei ellátást. Ehhez 70 ezer bölcsődei férőhelyre lenne szükség, hiányzik még nagyjából 20 ezer.
Az autóvásárlási programról
 • ezt azért vezeti be a kormány, mert azt látják, vannak, akik azért nem vállalnak negyedik gyermeket, mert egyszerűen nem férnének be a négy gyerekkel az autóba.
 • ez a program várhatóan szintén július elsejétől indul.
A kormány jelenleg azzal számol, hogy 2020-ban az egész intézkedéscsomag 150 milliárd forintjába kerül majd a költségvetésnek.
Azt egyelőre nem  tudjuk például, hogy  a fiatal, házasságot kötő nők a 10 milliós kedvezményes kölcsönt milyen kamattal kapják meg. 
Már korábban is volt szó arról, hogy a több gyereket vállaló nőknek nem kellene SZJA-t fizetniük, de eddig három gyerekről volt szó, most négy gyerekre jelentették be az adómentességet. Ez a mentesség élete végéig szólna, nem addig, amíg a gyerek nagykorú nem lesz.
A Portfolio.hu kalkulálása szerint ez jelenleg 37 ezer háztartást érint, feltéve, ha a kormány nem felmenő rendszerben vezeti be az intézkedést, tehát ha azokra is érvényes, akik már most is négy gyereket nevelnek. A háromgyerekes anyák adómentessége sokkal nagyobb arányt jelentett volna, 173 ezer háztartást.
Az Index számításai szerint a négygyerekes anyák adómentessége 24 milliárd forintos adóbevétel-kiesést okoz évente a költségvetésnek. A kérdés az, hogy az intézkedés hatására hány háromgyerekes család dönt majd negyedik gyerek mellett.
A CSOK-nál változás lesz, hogy két és három gyerek után is fel lehet majd használni a vissza nem térítendő támogatáson kívül kapható kedvezményes hitelt használt lakás vásárlására, eddig ugyanis az amúgy leginkább támogatott háromgyerekesek csak új lakásra vagy építkezésre kaphattak 10 milliós hitelt a 10 milliós támogatás mellé. Ezzel a lépéssel bővülhet a CSOK-ot felvevők száma és az összeg is, amit a költségvetés fedez.
Egy másik, bővített program a jelzáloghitel-támogatás: eddig azoknak adott pár milliós támogatást a kormány, akiknek három vagy több gyerekük volt, most már a második gyerek után is jár támogatás.
A családi autóvásárlási támogatás, vagyis az, hogy a három- vagy többgyerekes családok kaphatnak 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást egy új, 7 személyes autó vásárlására. Ennek részleteiről sem lehet semmit tudni, például lesz-e olyan megkötés, hogy valamennyi ideig nem lehet eladni az autót.
A program része a nagyszülői gyed, vagyis, hogy a nagyszülő is otthon maradhat a gyerekkel. Ezzel nyilván azt szeretnék ösztönözni, hogy az anyák minél előbb visszamenjenek dolgozni. Ezzel a jelenlegi munkaerő-hiányt akarná orvosolni a kormány. Szintén az anyák gyorsabb munkába visszaállásáról szól a bölcsődei program, a férőhelyek bővítésével most azt ígérte a kormány, hogy mindenki bölcsődébe tudja majd adni a gyerekét. A kérdés itt az, hogy ki fog dolgozni majd ezekben a bölcsődékben, hiszen munkaerő-hiány van ezen a területen, a szakma nem túl megbecsült és vonzó.
A kormány korábban azt mondta, hogy a nemzeti konzultáció kérdései alapján lehet számítani a családpolitikai intézkedésekre, ugyanakkor most szó sincs a főállású anyaság intézményének bevezetéséről és kimaradt a családpolitikai intézkedések kétharmados védelme is.
Kapcsolódó cikkeink családpolitika témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék