Teherbeesés

Trombózis után is lehet gyereket vállalni

A mélyvénás trombózis és a tüdőembólia után sokak nem mernek belevágni a családalapításba, ugyanis a várandósság során alapból megnő a trombózis esélye.
2019. Január 29.
Trombózis után is lehet gyereket vállalni

Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológusa a leggyakoribb kérdéseket és aggodalmakat szedte össze a témában.

Újra trombózisom lesz

A legnagyobb félelme a kismamáknak a gyermekvállalással kapcsolatban az, hogy a terhesség során vagy a szülés után ismét mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia lép fel. Sajnos sok halálesetről hallani a témában, így az aggodalmuk teljesen érthető. Azonban azt tudni kell, hogy megfelelő prevencióval, véralvadásgátló használatával ennek valószínűsége minimálisra csökkenthető. Szerencsére van olyan antikoaguláns-véralvadásgátló injekció -(LMWH), mely várandósság és szoptatás során biztonsággal alkalmazható, így bátran alapíthat családot az is, akinél korábban fellépet trombózis.

Szülés közben elvérzek

Mivel a véralvadásgátlók -ahogy a nevük is mutatja- a vér alvadékonyságát csökkentik, így többen félnek attól, hogy szülés közben elvéreznek. Természetesen ettől nem kell tartani, ugyanis, a trombózis megelőzésre kisebb dózisban kapják a kismamák a készítményt és felhívjuk figyelmüket arra is, hogy a szülés indulását jelző tünetek jelentkezésekor már ne adják be a soron következő LMWH készítményt (erre szülés után 12 órával kell sort keríteni.).

Amennyiben a beadást után hamar észlelné a fájásokat, akkor sincs probléma, mert a tágulási szakasz eltart egy ideig. A szülészetre érkezve, el kell mondani az orvosnak, hogy mikor adta be magának utoljára a készítményt, hogy mennyit és az injekció nevét is. Rendkívül ritka esetben (korai lepényleválás, vérzés) lehet szükség az ún. antidotum adására, mely felfüggeszti az injekció hatását és helyre állítja a véralvadást.

Fáj és dagad a lábam, meg kell ijednem?

Terhesség során gyakori panasz, hogy a kismama lába fáj és dagad. Sokan ekkor azt hiszik, újra trombózisuk van. Amennyiben az illető rendesen alkalmazza a véralvadásgátlót, úgy ennek valószínűsége igen csekély. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa azt tanácsolja, a kismama, ha csak teheti, polcolja fel a lábait és viseljen kompressziós harisnyát napközben, főleg, ha visszerekkel is küzd.

A séta, a láb izmainak tornáztatása szintén javítja a vénás keringést és csökkenti a lábak vizesedését. Természetesen, ha a panaszok fokozódnak orvoshoz kell fordulni, általában ultrahang vizsgálat szükséges a trombózis kizárásához.

Szúrnom kell magam injekcióval

Így igaz, már a családtervezéskor el kell hagyni a véralvadásgátló tabletta szedését és át kell állni az injekcióra azoknak, akik nem hagyhatták abba az alvadásgátló szedését korábban. Akik a trombózis után már elhagyhatták az antikoaguláns tabletta szedését, nekik a pozitív terhességi teszt jelzi a kezdést, hogy szúrni kell magukat az LMWH injekcióval. A szájon át szedhető készítmények átjutnak a placentán és a babához érve komoly károsakat okozhatnak. Éppen ezért van szükség alacsony molekulatömegű heparinra (LMWH), mely csakis injekció útján képes felszívódni.

Meddig kell használnom a véralvadásgátlót

LMWH injekciót a szülés után 6-12 hétig alkalmazni kell, ugyanis a gyermekágyi időszakban (6 hét) igen magas a trombózis-veszély! Hogy utána kell-e folytatni a kezelést, az egyéni elbírálás függvénye, mivel ha a kismama a terhesség előtt is véralvadásgátló terápiát kapott, úgy majd mindenképp folytatni kell annak szedését. Ha nem szoptat már az anyuka, akkor a korábban alkalmazott bármely gyógyszert szedheti, amennyiben még szoptat, akkor csak a “K” vitamin antagonista (kumarin származékok, régi alvadásgátlók) gyógyszer szedése engedélyezett!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Trombózisközpont