Teherbeesés

Tények és tévhitek a peteérésről

Számos féligazság vagy akár teljes tévhit él a köztudatban a termékenységről és a teherbeeséséről. Most ovulációval kapcsolatos tévhiteket mutatunk ezek közül, és elmondjuk, miért nem igazak ezek.
2022. Június 16.
Tények és tévhitek a peteérésről (Fotó: Getty Images)

Mindig a ciklus 14. napján van történik a peteérés – Hamis

Az ovuláció történhet a menstruációs ciklus 14. napján… vagy máskor. Ha olyan korán következik be a peteérés, mint a 6. vagy a 7. nap, vagy annyira későn, mint a 19. vagy a 20. nap, az sem számít ritkának vagy kórosnak.

A menstruációs ciklusról átlagosan beszélnek úgy, hogy 28 napos, és a peteérés a közepén, a 14. napon van. Azonban ez csak egy átlag, és nagyok lehetnek az egyéni eltérések. A ciklus hossza lehet valakinél 21 napos, míg másnál 35 napos, és ehhez képest az ovuláció napja is eltolódik.

A peteérés bármelyik petefészekben végbe mehet – Igaz

A szervezet nem “ütemezi be” úgy a peteérést, hogy minden hónapban váltakozó petefészekben történjen meg. Lehetséges, hogy történik váltás az előző hónaphoz képest, de ennek nem kötelező így lennie. Az sem ritka, hogy valakinél az egyik petefészekből gyakrabban szabadul fel petesejt – emiatt akár azt is észreveheti, hogy az egyik oldalon gyakrabban jelentkezik ovulációs fájdalom.

Az, hogy melyik petefészekből szabadul ki a petesejt, attól függ, hogy melyiknek van olyan tüszője, amely eléri az érettség végső szakaszát. A ciklus elején minden petefészekben több tüsző kezd el fejlődni, de csak egy (vagy kettő) jut keresztül az összes fejlődési szakaszon az ovulációig.

Ha teherbe szeretnél esni, a peteérés előtt kell szexelned – Igaz

Ha az ovulációt megelőző két napon kerül sor szexre, az nagy valószínűséggel segíti a fogantatást. Bár elsőre az tűnne logikusnak, hogy a petesejtnek jelen kell lennie, mielőtt a hímivarsejtek is bejutnak, azonban ez nem teljesen így működik.

Egyrészt a spermiumok akár hat napig is képesek életben maradni a női reproduktív traktusban. Így minél közelebb van a szex az ovulációhoz, annál jobb, de nem kell pont a peteérés pillanatában történnie. Másrészt a petesejt nagyon gyorsan életképtelenné válik, és ha az ovulációt követő 12-24 órában nem termékenyül meg, a terhesség nem következik be. Így az ovuláció utáni együttlét már túl késő lehet.

A peteérésnek mindig egyértelmű jelei vannak – Hamis

Ez sajnos nem így van. Azonban számos módja van az ovuláció nyomon követésének, többek között a bazális testhőmérséklet diagram, a méhnyaknyák ellenőrzése, vagy az ovulációs tesztek.

Azonban, ha valai aggódik az ovuláció tüneteinek hiánya miatt, annak javasolt beszélnie az orvosával, ugyanis lehetséges, hogy azért nehéz észlelnie, mert nincs peteérése. Az ovulációs problémák (anovuláció) a női meddőség lehetséges okai között vannak.

Az ovuláció csak az egyik eleme a teherbeesésnek – Igaz

A peteérés elengedhetetlen ahhoz, hogy megfoganjon a baba, de ennél többre van szükség a teherbeeséshez. Többek között például szabadnak kell lennie a petesejthez vezető útnak, és ha a petevezetékek elzáródnak, nem következhet be a terhesség. Továbbra a hímivarsejteknek is megfelelőnek kell lennie – a teherbeesés nem csak a nő termékenységétől függ.

A szoptatás alatt nem eshetek teherbe, amíg nem tért vissza a menstruációm – Hamis

Bár a szoptatás nyújt némi védelmet, de ha az egyik petefészekből kiszabadul egy érett petesejt, lehetséges a peteérés és teherbe esés, a szülés utáni első megjelenés előtt, hiszen az ovuláció általában a vérzés előtt történik.

A szoptatás során az oxitocin és a prolaktin hormonok – amelyek a tejtermelésért és tejleadásért felelősek – megnövekedett szintje valóban elnyomja az agyat abban, hogy előállítsa azt a fő hormont, amely a petefészket minden hónapban a peteérésre serkenti. Ha egy édesanya kizárólagosan, vagy akár folyamatosan szoptat, kevésbé valószínű, hogy lesz peteérése, amíg el nem választódik a baba. Azonban a szoptatás “védő” hatása egyre kevésbé hatékony, minél több idő telt el a szülés óta. Ezért ha valaki még nem szeretne ismét teherbe esni, javasolt más fogamzásgátlási módszert is alkalmazni.

Forrás: verywellfamily.comwhattoexpect.com