Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tények a termékenységről, amit a nők fele még mindig nem tud

Szerző: Jaksa Petra

2017. február 27. | Frissítve: 2019. február 6.

Forrás: babaszoba.hu

Ha tisztában vagy az alábbi megtermékenyülést befolyásoló tényezőkkel, nagyobb eséllyel eshetsz teherbe.

Tények a termékenységről, amit a nők fele még mindig nem tud

Csak abbahagyod a fogamzásgátlót, és indulhat a buli. Ennyi elég lenne a teherbeeséshez? Nos, sajnos nem minden esetben. Számos életmódbeli tényező befolyásolja ugyanis, hogy milyen hamar jön össze a dolog. Egy új kutatás szerint azonban a nők többsége ezek nagy részével egyáltalán nincs tisztában.
A Yale School of Medicine ezer 18 és 40 éves kor közötti nő bevonásával végzett felmérést. Az eredmények azt mutatják, hogy a hölgyek többségének fogalma sincs, hogy milyen faktorok befolyásolják a termékenységet. (A felmérésből az is kiderült, hogy a résztvevők 30%-a évente egynél kevesebbszer vagy egyáltalán nem jár nőgyógyászhoz.)
Íme a leggyakoribb tények, amelyekkel a felmérésben résztvevők nem voltak tisztában:

A folsav nélkülözhetetlen

A nők 50%-a nem tudja, hogy a terhesség előtt (!) és alatt folsavat tartalmazó multivitamin szedése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az olyan fejlődési rendellenességek megelőzhetőek legyenek, mint pl. a nyitott gerinc. Napi 800-1000 mikrogramm folsav emellett csökkenti a vetélés és a születéskor fellépő rendellenességek kockázatát és gondoskodik a petesejtek egészségéről is.
Ezért javallott már akkor elkezdeni a folsavat tartalmazó táplálékkiegészítőt szedni, mikor elkezdjük a babaprojektet. Mivel a folsav vízben oldódó vitamin, ezért a vizelettel együtt hamar kiürül a szervezetből, így folyamatos (mindennapos) pótlásra van szükség.

Az elhízás hatással lehet az ovulációra

A leendő édesanyák 25%-a nincs tisztában vele, hogy az elhízás csökkentheti a megtermékenyülés esélyét.
"A súlyfelesleg összefüggésben lehet olyan betegségek meglétével/kialakulásával, mint a pajzsmirigybetegségek, a prediabétesz, a diabétesz, a policisztás ovárium szindróma (PCOS), melyek mind befolyásolják a megtermékenyítés lehetőségét" - mondja dr. Sara Pentlicky, a Pennsylvania Egyetem professzora.
Amennyiben rendszertelen vagy abnormális a ciklusod, például hosszabb, mint 35 nap, akkor előfordulhat, hogy nincs ovulációd (tüszőrepedésed) minden hónapban. Ennek következtében pedig kevesebb az esély a fogantatásra.
"A jó hír azonban, hogy ha valóban túlsúllyal küzdesz, a testtömeged csupán 5-10 százalékának leadásával máris sokszorosára növelheted a megtermékenyülés esélyeit. Ha 12 hónap alatt sem sikerül teherbe esned, mindenképp látogass el a nőgyógyászodhoz, hogy fény derülhessen a rejtett okokra" - tanácsolja dr. Pentlicky.

A dohányzás tilos

A nők 25%-a nem tudja, hogy a dohányzás negatívan befolyásolja a termékenységet.
A dohányzás növeli az esélyét a petevezeték-elzáródásnak, és károsan hat a petesejtekre is. A cigiző nők körében ugyancsak nagyobb a rizikója a vetélésnek és annak, hogy a baba alacsony súllyal születik. Lehetőség szerint ne várd meg a cigi letételével, míg teherbe esel, ugyanis a függőség feladása nagy stresszt ró nemcsak a te szervezetedre, hanem minden valószínűség szerint a babádéra is.

Idősebb korban nehezebb teherbe esni

A hölgyek 1/5-ében fel sem merül, hogy a kora befolyásolhatja a fogantatási esélyeit.
Annak ellenére, hogy Drew Barrymoore 38 évesen, Laura Linney pedig 49 évesen szült, tény, hogy az évek múlásával egyre nehezebb a teherbeesés. Harmincévesen ciklusonként 20% esélyed van a megtermékenyülésre, ez az arány pedig 5%-ra csökken, mire eléred a 40 éves kort.
Sajnos mindemellett a korral a vetélés és a születési rendellenességek esélye is nő. "Ha elmúltál 35 és 6 hónap próbálkozás után sem mutat két csíkot a terhességi teszt, foglalj időpontot a nőgyógyászodhoz, aki hamar fényt derít a mögöttes problémákra. Ne halogasd a kivizsgálást!"
Kapcsolódó cikkeink termékenység témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék