Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Teherbeesés: miért csökken a nők termékenysége?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. április 6. | Frissítve: 2017. április 7.

Forrás: Medipress

A legújabb kutatások szerint a korral bekövetkező női terméketlenség egyik fő oka a petesejtekben fellépő hiba, ami rendellenes kromoszómaszámhoz vezet.

Teherbeesés: miért csökken a nők termékenysége?

A nők illetve a nőstény emlősállatok is meghatározott számú petesejttel jönnek a világra, melyek nyugalmi állapotban a petefészkekben pihennek, mígnem egyesével kilökődnek egy-egy menstruációs ciklus lezajlása során. Ezek a petesejtek természetesen meg is termékenyülhetnek, de ennek az esélye a nőknél 35 éves kor felett szignifikánsan csökken. Az életkorral járó terméketlenség magyarázatát pedig a petesejtek megtermékenyülést megelőző osztódásakor fellépő defektusban kell keresni.
"A University of Montreal Hospital Research Center kutatói egy új lehetséges magyarázatot találtak a női terméketlenségre idős kísérleti egerek petesejtjeinek egy új technológiával történő alapos vizsgálata során. Azt figyeltük meg, hogy a mikrotubulusok, melyek a kromoszómák sejtosztódáskor történő szegregációját (szétválását) vezénylik, az idősebb petesejtekben nem rendeltetésszerűen viselkednek. Ahelyett ugyanis, hogy orsószerű alakba rendeződnének, különböző, rendezetlen irányokba mozognak. Ez a meghibásodott mozgásforma pedig a kromoszómák szegregációjának hibás lezajlásához vezet." - magyarázta el Greg FitzHarris, az egyetem kutatója és oktató tanára.
A női infertilitás egyik fő oka a petesejtekben fellépő hiba, melynek köszönhetően abnormális kromoszómaszámhoz vezet. Az életkor előrehaladtával ezek az ilyen, úgynevezett aneuploid petesejtek előfordulása egyre gyakoribb jelenséggé válik. Ez a legfőbb oka annak, hogy az idősebb életkorú nők nehezebben esnek teherbe, illetve, hogy lényegesen gyakoribbá válik a vetélések és a Down-kóros csecsemők születésének száma. A tudósok mindezidáig úgy vélték, a petesejtek életkorral megnövekvő kromoszómaszám-eltérésre való hajlama a kromoszómákat összetartó "ragasztó" hibás működésének köszönhető. 'Ezt a hipotézist jelen kutatás eredményei sem cáfolják, arra viszont egyértelműen rávilágítanak, hogy az eddig ismeretekkel ellentétben alapvetően nem csak ez a probléma." - nyilatkozta FitzHarris.
Reményeik szerint eredményeik, bár még igen kezdetlegesek, egyszer majd elvezethetik a tudományt az újonnan felismert problémák kiküszöböléséhez, mellyel lehetőséget adhatnak számos olyan nőnek, akik már réges-rég lemondtak a gyermekvállalás lehetőségéről.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék