Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Teherbe eshetek közvetlenül menstruáció után?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. december 20. | Frissítve: 2021. december 16.

Forrás: babaszoba.hu

Lehetséges, hogy rögtön a menstruáció után teherbe essen valaki?

Elméletileg lehetséges a menstruációs ciklus bármely pontján teherbe esni, különösen azok esetében, akiknek gyakran rendszertelen a ciklusa. Ez azt jelenti, hogy teherbe eshetnek egy menstruáció előtt, alatt vagy közvetlenül utána is.
Teherbe eshetek közvetlenül menstruáció után? (Fotó: Getty Images)
Ha a peteérés időpontjához közeli időpontban kerül sor szexuális együttlétre, lehetséges a teherbeesés. Minél közelebb van a peteérés időpontja a menstruáció időpontjához, annál nagyobb az esélye a teherbe esésnek közvetlenül a menstruáció után. Emellett minél közelebbi időpontban él valaki nemi életet a peteérés idejéhez képest, különösen akkor, ha az ovuláció előtt, akkor még nagyobb a teherbeesés esélye.
Egy 2019-es tanulmány során 225 ezer menstruációs ciklus adatait használták, melyek egy termékenységkövető applikációból származtak. Megállapították, hogy egy nő teherbe eshet, ha a peteérés előtti 7. naptól a peteérést követő 1. napig tartó intervallum során kerül sor az együttlétekre.
A nők többségének a ciklusa felénél van az ovulációja, a 14. nap körül, de szinte mindig a ciklus 20. napja előtt. A ciklus 1. napja mindig a menstruáció 1. napja, így a peteérés átlagosan 2 héttel a menstruáció kezdete után történik. Ha valakinél a peteérés időpontja az átlagidőpont közelében van, lehetséges lenne teherbe esnie, ha már a 7. napon sor kerül az aktusra, közvetlenül a menstruáció után, vagy akár alatta. Ezért aki nem akar teherbe esni, de él nemi életet ez idő alatt is, továbbra is fontos a fogamzásgátlás.
Azonban meg kell említeni, hogy nem túl valószínű ekkor teherbe esni. Ezért ha valaki babát szeretne, jobb, ha a következő menstruáció kezdete előtt nagyjából 12-14 nappal él nemi életet.
Egy másik 2019-es tanulmány szerint, melyben 600 ezer menstruációs ciklus adatait használták, megállapították, hogy nagyon rövid ciklus esetén a peteérés általában a 10. nap környékén történik. Azonban ez csupán a nagyjából 600 ezer fős csoport 1%-ában fordult elő.
Ha valakinek rövid a ciklusa, és a peteérésig élt nemi életet, elméletben már 3 nappal a menstruáció kezdete után teherbe eshet.
Egy 2018-as, az Obstetrics&Gynecology című folyóiratban megjelent írás szerint az egészséges nők ciklusa évente akár 9 nappal is változhat, így előfordulhat az is, hogy a 17. vagy a 18. nap körül van a peteérés, időnként pedig sokkal korábban.
Nagyobb valószínűséggel eshet teherbe valaki a menstruációja alatt vagy közvetlenül utána, ha:
 • gyakran nem védekeznek a párjával
 • nagyon rövid vagy rendszertelen a menstruációs ciklusa
 • elmúlt 40 éves, és közeledik a menopauzához

Így változhat a teherbeesés esélye

A teherbeesés esélye személyenként és ciklusonként is eltérő lehet. Egy 30 éves nő esélye a teherbeesésre ciklusonként 20%, ha nem védekeznek. 40 éves korra ez az arány átlagosan kevesebb, mint 5% lesz. Az egyéni termékenység azonban nagymértékben változó, így néhány 40 éves akár termékenyebb lehet, mint néhány 25 éves.
A teherbe esés a szexuális együttlét időpontjától is függ az ovulációhoz képest. Egy tanulmány alapján, mely applikációk adatait vizsgálta olyan emberektől, akik próbáltak teherbe esni, az átlagos esély a terhességre a következő volt:
 • 7 nappal a peteérés előtt 3%
 • 6 nappal a peteérés előtt 6%
 • 5 nappal a peteérés előtt 9%
 • 4 nappal a peteérés előtt 18%
 • 3 nappal a peteérés előtt 27%
 • 2 nappal a peteérés előtt 33%
 • 1 nappal a peteérés előtt 42%
 • a peteérés napján 20%
 • 1 nappal a peteérés után 8%
Tehát ha valaki teherbe szeretne esni, nem azt érdemes figyelembe venni, mikor menstruál, hanem a peteérés idejét.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék