Teherbeesés

Teherbe esés: meddig próbálkozzunk segítség nélkül?

A teherbe esés esélye számos tényezőtől függ, de sok egészséges, termékeny korú nő nem esik teherbe rövid időn belül. Ilyenkor merül fel a kérdés: meddig várjunk még?
2020. November 23.
Teherbe esés: meddig próbálkozzunk segítség nélkül? (fotó: Getty Images)

A gyermeket tervező pároknál gyakori kérdés, hogy meddig várjanak, meddig próbálkozzanak és mikor érdemes orvoshoz fordulniuk teherbe esési sikertelenség esetén.

Annak az esélye, hogy egy nő spontán teherbe essen számos tényezőtől függ: életkor, a partner termékenysége, aktuális betegségek vagy bizonyos gyógyszerek szedése. Egy egészséges 35 év alatti pár esetében 85 százalékos esély van a teherbe esésre egy éven belül, rendszeres együttlét mellett. Így nem kell megijedni abban az esetben, ha néhány hónap próbálkozás után még nem jön össze a baba.

Az általános ajánlás szerint egy 35 évnél fiatalabb pár esetében az egyéves próbálkozás a vízválasztó: egy évnyi sikertelen teherbe esési kísérlet után mindenképp érdemes orvoshoz fordulni.

Más a helyzet akkor, ha a pár 35-40 év közötti, ebben az esetben már hat hónapnyi sikertelen próbálkozás után fel kell keresni az orvost. 40 éves kor felett pedig még ennél is kevesebb idő után érdemes meddőségi szakemberhez fordulni.

Mire érdemes figyelni?

Érdemes odafigyelni az időzítésre, ebben segítségünkre lehetnek az ovulációs tesztek. Az életmóddal is sokat tehetünk a sikeres teherbe esésért: mérsékelni vagy sokkal inkább érdemes abbahagyni a dohányzást, az alkoholfogyasztást, figyelni érdemes a koffeinbevitelre. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a síkosítók használata megnehezíti a teherbe esést. Kifejezetten javasolt a rendszeres mozgás a tervezési fázisban is. Az ideális testsúly elérése is kedvez a sikeres teherbe esésnek. A terhességi vitaminok szedését pedig már a tervezés fázisában is jó megkezdeni.