Teherbeesés

Szorongóvá válunk a kávétól?

Bár a kávé a legtöbb ember számára energiát ad, segíti a koncentrálást, a szorongásra és aggodalmaskodásra hajlamosaknak nem ajánlott a fogyasztása - derítette ki egy kutatás.
2019. Augusztus 04.
Szorongást okozhat a kávé?

Felerősítheti a szorongásos tüneteket az azokra fogékonyaknál a kávéfogyasztás, ezért érdemes alaposabban átgondolni, mikor és mennyi koffeintartalmú italt iszunk – hívja fel a kávézás egyik lehetséges mellékhatására a figyelmet egy nemrég publikált tanulmány. “Természetesen, nem kell úgy tekinteni a kávéra mint az ősellenségünkre, de érdemes megfontolni, hogy mennyi kávét iszunk, és ha nem tudunk lemondani róla, akkor jobban megtervezni a kávézást” – mondja dr. Julie Radico klinikai pszichológus.

Egy átlagos kávéban (típustól, elkészítési módtól függően) általában 50-200 mg koffein van. Nagyjából 400 mg-nál húzódik a “biztonságos” határ, vagyis ha egyszerre ennél többet visz be valaki, akkor megnő a szorongás, a túlstimuláltság, az izgatottságérzés rizikója, és olyan testi tüneteket is megtapasztalhatunk, mint a kézremegés, a hányinger vagy a szapora szívverés. Ez pedig nagyon hasonlíthat a szoronságos tünetekhez, de fel is erősítheti azokat. 

Emellett nem árt azt is tudni, hogy a koffeinfogyasztás befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatékonyságát, például a máj-, vese-, szív- vagy pajzsmirigybetegségek kezelésére felírt szerekét. “Ha valaki túl sok kávét iszik egyszerre, akkor ezeknek a betegségeknek a kezelése is nehezebbé válhat” – mondja dr. Matthwe Silvis, a kutatásban részt vevő másik szakember, a Penn State University Health családorvoslási részlegének helyettes vezetője. 

Ha szeretnénk egy kicsit kordában tartani a koffeinfogyasztásunkat, azt is figyelembe kell venni, hogy nemcsak a kávéban van koffein, de sok üdítőitalban, energiaitalokban, étrend-kiegészítőkben, sőt gyógyszerekben is megtalálhatjuk.

(Forrás: webmd.com

Ez is érdekelhet: