Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szerelem első szaglásra

Szerző: Babaszoba.hu

2017. május 23. | Frissítve: 2018. december 19.

Forrás: Medipress

Az, hogy kit vagy épp mit találunk szépnek, sok esetben nem attól függ, hogy mit látunk a szemeinkkel, hanem inkább attól, hogy mit érzékelünk az orrunkkal. Egy kutatás szerint a másik ember illata ismerkedéskor épp annyira fontos, mint a külseje.

Az orrunk vezet bennünket?

"A Frontiers in Psychology című szaklapban publikált anyag 30 év kutatásait vetette össze. A legtöbb ezek közül a külső tulajdonságokra fókuszált, vagyis arra, hogy az arc és a test mennyire vonzó a többi ember számára. Ugyanakkor több kutatás is arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon az illat és egyéb érzékeink bizonyos szociális kontextusban milyen szerepet játszanak döntéseinkben " - mondja a kutatást vezető Agata Groyecka, a lengyel Wroclawi Egyetem munkatársa.
A szakember szerint ha mindhárom csatornán keresztül vizsgálunk egy embert, megbízhatóbb képet kapunk személyiségéről. A nemmel és a korral összefüggésbe hozható hang rengeteget elárul ugyanis az emberről: a dominancia mértékét, az együttműködési hajlandóságot, az érzelmi állapotot, de még akár a testméretet is.
Annak, hogy az embereket nem csupán külsejük alapján mérjük fel, evolúciós oka van: a természet gondoskodott arról, hogy távolról a hang és a külső, közelről pedig az illat alapján képesek legyünk feltérképezni, kivel is van dolgunk.
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék